Nicotiana tabacum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Nicotiana tabacum
Clasificare științifică
Regn: Plantae
(neclasificat): Eudicote
(neclasificat): Asteridae
Ordin: Solanales
Familie: Solanaceae
Gen: Nicotiana
Specie: N. tabacum
Nume binomial
Nicotiana tabacum
Linnaeus

Nicotiana tabacum este o plantă anuală erbacee din familia Solanaceae, familie de care aparțin și tomatele, cartoful, și mătrăguna. Planta se cultivă, din ea făcându-se produse de tutungerie. Tutunul ajunge în Europa după descoperirea Americii (1492). Francezul Jean Nicot a contribuit la introducerea tutunului în Franța ca plantă medicinală. Mai târziu s-a reușit extragerea nicotinei din frunzele de tutun. La început acest alcaloid a fost folosit ca insecticid, iar ulterior a fost trecut în categoria droguri.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Până în secolul XVII, tutunul era considerat plantă medicinală fiind folosit în afecțiunile oculare. Ca plantă de cultură sunt folosite în prezent (2009) doar două varietăți de Nicotiana tabacum dintre care „Virginia” este cea mai răspândită. Recoltarea tutunului se face în special pentru producerea țigărilor. Tutunul de culoare închisă obținut prin uscarea frunzelor plantei Nicotiana rustica este mai apreciat decât tutunul de culoare deschisă. În prezent, industria farmaceutică caută obținerea din tutun a unor medicamente. De asemenea se produc extracte pentru industria de parfumuri.

Tutunul face parte dintre plantele al căror genom este bine cunoscut; de acea este o plantă utilizată frecvent în cercetările genetice. O altă utilizare a plantei este ca plantă ornamentală, cu variantele Nicotiana sylvestris, Nicotiana x sanderae, „Nicotiana forgetiana și Nicotiana alata. Prin încrucișări s-au obținuți produși cu flori cu un colorit variat și cu aromă plăcută ca de exemplu „Regina nopții” (Nicotiana alata).

În prezent sunt tot mai criticate reclamele care propagă fumatul, se caută informarea consumatorilor despre efectele negative ale nicotinei prin material documentar sau prin legi care le impun producătorilor ca pe pachetul de țigări să existe inscripția „tutunul este un produs cancerigen”. În Europa sunt localuri sau locuri de muncă unde, pentru protejarea nefumătorilor, este interzis fumatul.

Gallery[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]


Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Contribuțiuni la istoricul tutunului până la inființarea monopolului în România, Dima I. Gavriliu, I. Minea, Editura Viața Romînească, 1929
  • Tutunul: cultura fabricatia, Dima I Gavriliu, Editura Institut de arte Grafice, 1927
  • Medicinal Plants of the world, By Ivan A. Ross
  • Poisonous plants, Dr Julia Higa de Landoni Seccion Toxicologia
  • Hospital de Clinicas "José de San Martin" Cordoba 2351, 1120 Capital, Argentina
  • African Ethnobotany: Poisons and Drugs: Chemistry, Pharmacology, Toxicology by Hans Dieter Neuwinger

Legături externe[modificare | modificare sursă]