Solanaceae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
SolanaceaeAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Solanum jasminoides1.jpg
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Subclasă: Asteridae
Ordin: Solanales
Familie: Solanaceae

Familia Solanaceae cuprinde plante perene și anuale, erbacee sau arbuști. Mulți din reprezentanții familiei sunt binecunoscuți pentru părțile lor comestibile. Dintre aceștia amintim: cartoful, tomatele, vinetele, toate speciile și varietățile de ardei.

Familia mai cuprinde și specii de mare valoare ornamentală, aparținând genurilor Datura (trompeta îngerului), Petunia (binecunoscutele petunii), Nicotiana (regina nopții), Browalia, Lycium, Capsicum.

În flora spontană din România se întâlnesc specii din genurile Solanum, Lycium, Datura, Hyosciamus, Atropa. Dintre speciile din flora cultivată, multe sunt cultivate în interes ornamental, alimentar sau tehnic.

Pe lângă specii cu mare valoare tehnică sau alimentară, familia conține și o serie de plante care conțin droguri și toxine numite alcaloizi (atropina în mătrăgună). Dintre acestea amintim prezența în flora spontană a speciilor Atropa belladonna (mătrăguna) iar în flora cultivată Nicotiana tabacum (tutunul).

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Solanaceele sunt plante cu rădăcină pivotantă și tulpină ramificată. Frunzele lor sunt simple sau sectate, iar florile sunt solitare sau grupate în inflorescențe.

Solanaceele prezintă unele caractere de superioritate în ceea ce privește alcătuirea florilor, ale căror petale sunt concrescute, iar dispunerea elementelor florale se face pe 4 cicluri.

Specii din România[modificare | modificare sursă]

Flora României conține 31 de specii spontane și cultivate ce aparțin la 12 genuri:

Genuri[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]