Nicolae Zubcu-Codreanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nicolae Zubcu Codreanu
Date personale
Născut1850 Modificați la Wikidata
județul Chișinău, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (28 de ani) Modificați la Wikidata
Curtea de Argeș, Argeș, România[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus (–)
 Principatele Unite (–) Modificați la Wikidata
Religieliber-cugetător[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
revoluționar
medic
medic militar[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materImperatorskaia mediko-hirurgiceskaia akademia[*][[Imperatorskaia mediko-hirurgiceskaia akademia (higher educational institution of the Russian Empire for training doctors, mainly for the military and naval departments, corresponding to the medical faculties of universities)|​]]  Modificați la Wikidata

Nicolae Zubcu-Codreanu (în rusă Николай Петрович Зубку-Кодряну; n. 1850, județul Chișinău, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , Curtea de Argeș, Argeș, România) a fost un medic, revoluționar, jurnalist și ideolog, unul dintre primii promotori ai socialismului în România.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Gubernia Basarabia, fiind fiul diaconului din satul său natal. A studiat la Academia de Medicină din Sankt Petersburg, în anii 1870-1874. Aici a intrat în contact cu ideile lui Karl Marx și Friedrich Engels, alăturându-se mișcării narodniciste. Fiind persecutat de poliția țaristă, s-a stabilit în 1874, definitiv, în România.

Aici și-a încheiat studiile medicale, activând ca medic în Argeș, dar și în zona Tutovei. În paralel, a înființat primele cercuri socialiste din Iași și București. A fost unul dintre fondatorii primului ziar socialist românesc, Socialistul. A susținut ferm ideea de revoluție, în defavoarea reformei. A colaborat cu alți socialiști ruși stabiliți în România, cum ar fi Zamfir Arbore, Nikolai Sudzilovski sau Vasili Ivanovski⁠(d), precum și cu presa socialistă și anarhistă din România și din întreaga Europa. Influențat de Herbert Spencer și de Pierre-Joseph Proudhon, a cerut desființarea proprietății private. Era liber-cugetător, fiind un aspru critic al religiei.

În timpul războiului de independență al României, Zubcu-Codreanu a lucrat ca medic militar, fiind decorat pentru activitatea sa. În paralel, a distribuit materiale socialiste printre soldații ruși staționați în România. Urmăriți de spionii ruși, care încercau să-i asasineze, Arbore și Codreanu au trebuit să fugă din București. Nicolae Zubcu-Codreanu a încercat să se refugieze la Nikolai Sudzilovski, aflat la Curtea de Argeș. A murit la 31 decembrie 1878, la doar 26 de ani, în casa acestuia, fiind bolnav de pneumonie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://pagini-libere.ro/nicolae-zubcu-codreanu-1852-1878-scrisoare-din-1876-hristos-a-inviat/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)