Muntele Nebo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Muntele Nebo
Altitudine808 m  Modificați la Wikidata
LocalizareIordania  Modificați la Wikidata
Aparține deAbarim  Modificați la Wikidata
Coordonate31°46′04″N 35°43′32″E ({{PAGENAME}}) / 31.7678°N 35.7256°E

Muntele Nebo (în arabă جَبَل نِيبُو Jabal Nibu, în ebraică הַר נבוֹ, transliterat: Har Nevo) este o culme situată în Iordania, de aproximativ 710 m deasupra nivelului mării. Parte a lanțului muntos Abarim, Muntele Nebo este menționat în Biblie ca fiind locul în care Moise a primit o vedere asupra Țării Făgăduinței înainte de moartea sa. Priveliștea de pe vârf oferă o panoramă a Cisiordaniei peste valea râului Iordan. Orașul Ierihon este de obicei vizibil de pe vârf, la fel ca și Ierusalimul într-o zi foarte senină. Orașul biblic Nebo, acum cunoscut sub numele de Khirbet al-Mukhayyat, este situat la 3,5 km distanță.

Semnificație religioasă[modificare | modificare sursă]

Sculptura șarpelui de aramă și vedere spre Țara Promisă-Marea Moartă și Ierusalim

Potrivit (Deuteronomului), Moise s-a înălțat pe muntele Nebo, în țara Moabului (astăzi în Iordania), și de acolo a văzut Țara Canaanului (Pământul Făgăduinței), spre care îi condusese pe israeliți și în care Dumnezeu îi spusese că nu va intra. Moise a murit atunci acolo la vârsta de 120 de ani.[1] Conform Bibliei (Deuteronomul 34:6), mormântul lui Moise este necunoscut. Un monument de pe muntele Nebo comemorează moartea lui Moise după ce a văzut Țara Canaanului, peste valea Iordanului. Un mormânt pretins al lui Moise este situat la Maqam El-Nabi Musa, în Cisiordania, 11 km la sud de Ierihon și 20 de km la est de Ierusalim.[2]

Muntele Nebo este apoi menționat din nou în Biblie în (Cartea a doua a Macabeilor 2:4–7), când profetul Ieremia a ascuns cortul și Chivotul Legământului într-o peșteră de acolo.

O biserică creștină din vremea bizantină se află în vârful Muntelui Nebo.

La 20 martie 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat vârful Muntelui Nebo în timpul pelerinajului său în Țara Sfântă.[3] În timpul vizitei sale, el a plantat un măslin lângă capela bizantină, ca simbol al păcii.[4] Papa Benedict al XVI-lea a vizitat situl în 2009, a ținut un discurs și a privit din vârful muntelui în direcția Ierusalimului.[5]

O sculptură în formă de cruce încrucișată de pe muntele Nebo a fost creată de artistul italian Giovanni Fantoni. Este un simbol al miracolului șarpelui de aramă invocat de Moise în pustiu (Numerii 21:4–9) și crucea pe care Isus a fost răstignit (Ioan 3:14).

Arheologie[modificare | modificare sursă]

Pardoseală mozaică în diaconicon-baptisteri

Explorarea sistematică începută de Sylvester J. Saller O.F.M. a fost continuată în 1933 de către Ieronim Mihaic de la Studium Biblicum Franciscanum. Pe cel mai înalt punct al muntelui, Syagha,[6] rămășițele unei biserici bizantine[7]și mănăstirea au fost descoperite în 1933.[8]Biserica a fost construită pentru prima dată în a doua jumătate a secolului al IV-lea pentru a comemora locul morții lui Moise. Designul bisericii urmează un model tipic basilicat . A fost extinsă la sfârșitul secolului al V-lea d.Hr. și reconstruită în anul 597 d.Hr. Biserica este menționată pentru prima dată într-o relatare a unui pelerinaj făcut de o doamnă Aetheria în anul 394 d.Hr. Șase morminte au fost găsite scobite din stânca naturală de sub podeaua acoperită cu mozaic a bisericii.

Bellarmino Bagatti care a lucrat pe șantier în 1935 și Virgilio Canio Corbo au excavat mai târziu interiorul bazilicii.[9]

Istoria memorialului modern al lui Moise[modificare | modificare sursă]

Biserica antică, destinație de pelerinaj incă din secolul al IV-lea, a fost excavată intre anii 1933 și 1938 de către Silvestru Saller, aducând la lumină bazilica cu capelele sale si anexele maănăstirii.[10] Mozaicurile rafinate au fost apoi acoperite din nou cu sol pentru protecție.[10] În 1963, custodia Țării Sfinte a decis restaurarea pardoselilor din mozaic, iar Virgilio Corbo a fost pus în fruntea proiectului.[10] Un adăpost metalic proiectat la Oxford a fost ridicat deasupra ruinelor, dar lucrările au fost întrerupte de războiul arabo-israelian din 1967.[10] Lucrările reînnoite au urmat între 1976-1984, când un nou mozaic a fost descoperit în diaconicon-baptisteriu.[10] Până în 1984 s-au finalizat lucrările de consolidare, iar ca urmare bazilica a putut fi folosită atât în scop liturgic, cât și pentru afișarea mozaicurilor restaurate, fie in situ, fie montate pe pereți.[10] După planurile reînnoite elaborate în 1989 și studiile geologice și evaluările structurilor antice și moderne făcute un deceniu mai târziu, un nou adăpost, practic o bazilică completă a fost construită peste vechea biserică între decembrie 2007 și ziua redeschiderii la 15 octombrie 2016. Nici măcar moartea subită a lui Michelle Piccirillo, o figură cheie a proiectului, în octombrie 2008, nu a dus la o întrerupere a lucrărilor.[10]

Mozaicuri expuse[modificare | modificare sursă]

În prezbiteriul capelei moderne, construit pentru a proteja situl și a oferi spațiu de cult, pot fi văzute rămășițe de pardoseli mozaicate din diferite perioade. Cea mai veche dintre acestea este un panou cu o cruce împletită în prezent plasat pe capătul de est al peretelui de sud.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Deuteronomul 34:1-7
 2. ^ Amelia Thomas; Michael Kohn; Miriam Raphael; Dan Savery Raz (). Israel & the Palestinian TerritoriesNecesită înregistrare gratuită. Lonely Planet. pp. 319. ISBN 9781741044560. 
 3. ^ Pope speaks of 'inseparable' bond between Christians, Jews
 4. ^ Piccirillo, Michele (2009). Mount Nebo (Studium Biblicum Franciscanum Guide Books, 2) p. 107.
 5. ^ CNA, Pope Benedict begins his pilgrimage on Mt. Nebo (în engleză), Catholic News Agency 
 6. ^ De asemenea, găsit ca „Siyagha” vârful este (710 metri), în timp ce vârful de sud-est "el-Mukhayyat" este de 790 de metri. Piccirillo, Michele (2009). Muntele Nebo. p. 17.
 7. ^ „Complete compendium of Mount Nebo”. Madain Project. Accesat în . 
 8. ^ Piccirillo, Michele (2009) Mount Nebo (Studium Biblicum Franciscanum Guide Books, 2) pp. 14–15. Extract from Sylvester Saller The Memorial of Moses on Mount Nebo Jerusalem 1941, pp. 15–18.
 9. ^ „Chronology of Mount Nebo”. Madain Project. Accesat în . 
 10. ^ a b c d e f g Pappalardo, Carmelo (). Michaelides, Demetrios; Guimier-Sorbets, Anne-Marie, ed. The Memorial of Moses on Mount Nebo, Jordan. A new shelter for the monument and the restoring of the mosaics: the ongoing project and new perspectives. Managing archaeological sites with mosaics: from real problems to practical solutions. Florence: EDIFIR-Edizioni Firenze. pp. 377–384. ISBN 978-88-7970-844-9. Accesat în . 
 11. ^ „Theotokos Chapel (Mount Nebo)”. Arhivat din original la . 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Muntele Nebo la Wikimedia Commons