Morris Gisnet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Morris Gisnet
Date personale
Născut1880 Modificați la Wikidata
Briceni, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat1960 (80 de ani) Modificați la Wikidata
Florida, SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea New York

Morris Gisnet (în idiș מאָריס גיסנעט‏‎, în rusă Моррис Гиснет; n. 1880, Briceni, Imperiul Rus – d. 1960, Florida, SUA) a fost un evreu basarabean, scriitor, dramaturg și avocat american. A scris în limbile engleză și idiș.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în târgul Briceni (acum oraș și centru raional din Republica Moldova) din ținutul Hotin, gubernia Basarabia a Imperiului Rus, iar copilăria și-a petrecut-o la Lipcani (acum oraș din același raion, Republica Moldova).[1] Părinți sai au fost Solomon Gisnet (1852–decedat după 1940) și Golda Gisnet (1853–1931). A avut cinci frați și surori.[2] A fost educat preponderent acasă cu un tutore, apoi cu profesorii: prozatorul Iehuda Steinberg și fratele său Srul Steinberg.[3] La vârsta de cincisprezece ani, a încercat să intre la școala publică de Lipcani, dar din lipsa unui certificat oficial de naștere, nu a fost acceptat. De asemenea, nu a reușit să intre în gimnaziul rus din Camenița, iar în 1896, a emigrat în Statele Unite. După ce s-a stabilit la New York, a lucrat într-o fabrică de țesut și s-a implicat în mișcarea muncitorească. În același timp, a studiat engleza la cursurile de seară. Ulterior a absolvit și Facultatea de Drept a Universității din New York în 1904. A practicat avocatura în Brooklyn. A candidat pentru Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii pe lista socialiștilor din New York în 1928.[4]

A început să publice nuvele în cotidianul Forverts („Înainte”), apoi a publicat ficțiune și dramă în periodice din New York, inclusiv Fraye arbeter shtime („Vocea liberăa muncitorului”) și Zeitgeist. Piesele sale s-au bucurat de un succes considerabil și au fost interpretate de companiile de teatru evreiești din diferite orașe americane. Prima piesă, Moris der opereyter („Maurice în calitate de fotograf”) a primit aprobarea dramaturgului Jacob Gordin și a fost regizată de Max Gebil la Turn Hall din New York. În anii 1900-1909 a scris numeroase piese de teatru, inclusiv Sheyndele oder di gebrokhene hertser („Sheindele sau inimile sparte”, 1900), Der yudisher nakhes („Fericirea evreiască”, 1903), Der apikoyres („Liber-gânditor”, 1906), Der tkies-kaf („Contract”, 1908).[5] Piesa Geld („Bani”) a fost publicată într-o ediție separată în 1914. Ultima piesă, Der Hoypt Eydes („Martorul principal”), a fost pusă în scenă în 1938.

Colecția de proză Di khupe-nakht („Noaptea nunții”, 1927) include povești și eseuri din anii 1902-1912, dintre care unele (Yugend-libe - „dragoste adolescentă” și Mises binskis tfile - „rugăciunea doamnei Binski”) au fost publicat inițial în engleză în ziarul socialist The Call și tradus în idiș de către autor.[6] În 1931, a fost publicată cartea sa în engleză A Lawyer Tells the Truth („Un avocat spune adevărul”), în care aprecia aspectele morale ale avocatului și practicii judecătorești.[7] În ultimii ani, a vizitat Israelul și a început să publice în ebraică.

Și-a petrecut ultimii ani din viață în Florida.[8][9]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]