Mordechai Gur

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mordechai Gur
Flickr - Israel Defense Forces - 10th IDF Chief of Staff Mordechai "Motta" Gur.jpg
Mordechai Gur
Date personale
Născut [1]
Ierusalim, Palestina sub mandat britanic[1]
Decedat (65 de ani)
Tel Aviv, Israel
Cetățenie Israel
Ocupație om politic
scriitor
Ministru adjunct al apărării
În funcție
 – 
Ministru fără portofoliu
În funcție
 – 
Ministru al sănătății al Israelului
În funcție
 – 
Deputat în Knesset
În funcție
 – 
În funcție
 – 
Șef al Statului Major
În funcție
 – 
Precedat de David Elazar
Succedat de Rafael Eitan

Partid politic Partidul Muncii din Israel

Mordechai "Motta" Gur (născut Mordechai Gorban, în ebraică מרדכי "מוטה" גור‎) (n. 6 mai 1930, la Ierusalim - d. 16 iulie 1995, la Tel Aviv) a fost un general și om politic social-democrat israelian. A îndeplinit funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Israeliene în perioada 1974-1978.

A devenit faimos în calitatea de comandant al brigăzii 55 care în iunie 1967, în Războiul de Șase Zile, a cucerit Orașul Vechi al Ierusalimului, redând evreilor accesul liber la principalul lor sanctuar religios și național - Zidul de apus. În perioadele decembrie 1969 - iunie 1972 și ianuarie - aprilie 1974, generalul Mordechai Gur a fost comandant al Armatei de Nord a Israelului. Intrat în politică în cadrul Partidului Muncii a îndeplinit funcția de deputat în Knesset și de ministru.

Mordehai Gur s-a născut la Ierusalim, la 6 mai 1930, în familia lui Moshe Gorban, evreu originar din Ucraina, unul din fondatorii cooperativei de autobuze „Egged”, apoi lucrător civil în serviciul armatei britanice din Palestina, și a soției sale Tova, care imigrase în Palestina din Siberia în anul 1913.[2] Când a împlinit 12 ani, în 1942, familia s-a mutat la Rehovot. Încă de la vârsta de 13 ani el s-a înrolat în rândurile mișcării subterane de apărare a evreilor, Haganah. În cadrul acesteia a ajuns comandant al organizației premilitare de tineret Gadná.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]