Moșe Iaalon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Moshe Iaalon

Moșe "Bogi" Iaalon sau Moshé Yaalon (născut ca Moshe Smolinski, în ebraică משה "בוגי" יעלון) (n. 24 iunie 1950, Kiryat Haim) este un general și om politic israelian, ministrul apărării al Israelului din anul 2013, membru al partidului conservator Likud. A îndeplinit funcția de șef al Marelui Stat Major al armatei israeliene în perioada 2002-2005.

În perioada 1995-1998, generalul Moșe Yaalon a condus Departamentul de Informații Militare (AMAN), apoi între anii 1998-2000, a fost comandant al Armatei de Centru a Israelului.

După trecerea în rezervă a început să activeze în cadrul partidului de centru-dreapta Likud, fiind numit viceprim-ministru și ministru pentru probleme strategice în guvernul condus de Binyamin Netanyahu.

Anii de copilărie și adolescență[modificare | modificare sursă]

Moshe Yaalon s-a născut și a crescut la Kiriat Haim lângă Haifa, sub numele Moshe Smolinski, ca al doilea copil al unei familii de evrei născuți în Galiția. Tatăl, David Smolinski, era muncitor la fabrica de ulei Shemen, iar mama Batia născută Silber, și-a pierdut întreaga familie în Holocaust. Ea a reușit să se salveze în pădurile din Ucraina, ajungând în cele din urmă la partizani. Porecla lui Moshe Yaalon, Boghi sau Bogie, vine de la varsta de 10 ani, când copii din vecinatate meputand sa pronunte ca lume numele diminutiv Moshik, l-au pronunțat Bogi (Boghi). Ulterior Yaalon și-a adugat aceasta poreclă la numele său oficial. La liceu Moshe Smolinski s-a distins la învățătură într-o clasa reală, iar în timpul liber a învățat să cânte la clarinet, devenind membru al orchestrei de tineret a orașului Haifa. A fost activ din copilarie in mișcarea de Tineretului muncitor și școlar (Hanoar haoved vehalomed). În anul 1967 această mișcare a înființat un nucleu denumit Yaalon care urma să populeze kibuțul Yaalon din regiunea Arava. Moshe Smolinski ca membru al acestui grup și-a schimbat numele de familie în Yaalon Ulterior însă el a devenit membru în kibuțul Grofit din Arava, unde a lucrat în grajd și ca șofer de buldozer. Mai târziu, ca ofițer de carieră, Yaalon a studiat științele politice la Universitatea din Haifa

Cariera militară[modificare | modificare sursă]

În anul 1968 a fost încorporat în armată în cadrul nucleului Yaalon al forței de tineret agricol combatant „Nahal” și s-a înrolat voluntar în unitățile de parașutiști ale acestei forțe. A făcut apoi un curs de comandanți infanteriști de companie, în cadrul căruia l-a cunoscut pe Nehemia Tamari, care i-a fost comandant și i-a influențat în mod deosebit cariera militară. Tamari a comandat și prima operație la care el a participat dincolo de frontieră pe teritoriul Iordaniei, când au organizat o ambuscadă contra unui vehicul de combatanți palestinieni. Yaalon l-a admirat pe Tamari, dar a refuzat propunerea acestuia de a face cursul de ofițeri, și, după ce s-a distins ca comandant de companie și ca sergent de pluton în 1971, s-a eliberat din serviciul militar regulat cu gradul de sergent major.

La izbucnirea Războiului de Iom Kipur în octombrie 1973 Yaalon a fost înrolat ca rezervist în Brigada de parașutiști 55 de sub comanda lui Dani Matt, care s-a luptat în condiții grele pe frontul egiptean și a fost, în cele din urmă. cea dintâi care a trecut Canalul de Suez în cadrul Operației „Abirey Lev” („Cavaleri ai Inimii”). După trecerea Canalului, în noaptea de 15 octombrie, unitatea sa s-a instalat într-o poziție egipteană abandonată, aproape de țărm. Așa cum a povestit mai târziu, „deodată am zărit un convoi egiptean apropiindu-se, și care nu știa de prezența noastră acolo. Am lichidat atunci tot ce era în convoiul ăsta. Știam că dacă nu-i omoram, ei m-ar fi omorât pe mine. Asta e explicația pe care o am, dar încă mai resimt din acele momente o greutate sufletească nu așa ușoară.” În continuare Yaalon a luptat în orașul Suez. După terminarea războiului s-a întors în armata de carieră, unde a făcut cursul de ofițeri de infanterie, apoi a servit în posturi de comandă în regimentul 50 și a fost comandant de pluton în compania condusă de Itzhak Eitan

Onoruri[modificare | modificare sursă]

  • US Legion of Merit Commander ribbon.png Legiunea de Merit în grad de Comandant a armatei americane (în engleză US Legion of Merit Chief Commander).