Brigadă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Unități militare
Tip Unitate Efectiv Comandant
Grup de foc 3-4 caporal
Grupă 8-12 sergent
Pluton 15–30 locotenent
Companie 80–150 căpitan/
maior
Batalion 300–800 locotenent colonel
Regiment/
Brigadă
2.000–4.000 colonel/
general de brigadă
Divizie 10.000–15.000 general-maior
Corp de armată 20.000–40.000 general-locotenent
Armată peste 80.000 general de armată
Grup de armate două sau mai multe armate feldmareșal
Teatrul de operațiuni patru sau mai multe grupuri de armate mareșal
Simbolizarea NATO a unei brigăzi aliate de infanterie

Brigada (în limba engleză brigade) este o unitate militară de proporții mari formată din două sau mai multe regimente, batalioane și divizioane. În mod tipic este formată din 3-6 batalioane și numărul militarilor este între 2.000-4.000 de militari, comandați de obicei de un colonel sau general de brigadă. În țările NATO numărul tipic pentru o brigadă este între 2000-4000 de persoane, iar în unele țări ca Austria sau Elveția, poate să ajungă până la 11.000 militari. Șeful de stat-major al unei brigăzi este de regulă un colonel sau maior

Caracteristici ale brigăzii[modificare | modificare sursă]

Organizația de brigadă este o structură de formare și structură organizatorică într-o ramură a trupelor sau sub formă de forțe armate, care se bazează pe brigăzi separate.

Organizația de brigadă a trupelor, în comparație cu regimentul, are o capacitate mai mare de a acționa independent. Brigăzile forțelor speciale se disting prin capacitatea de a rezolva sarcinile care le sunt atribuite într-un mod cuprinzător.

Avantajul brigadelor în comparație cu diviziile este manevrabilitatea mai mare. Eterogenitatea și autonomia personalului de luptă permite brigăzii să reconstruiască ordinea de luptă într-o perioadă mai scurtă de timp și să se regrupeze în direcția operațională de-a lungul frontului și adâncime. Brigăzi cu independență operațională-tactică, care le permite să acționeze mult timp în izolare de forțele principale din zonele dispersate[1].

În același timp, unii experți militari recunosc că organizația de brigadă este irațională pentru ostilitățile pe scară largă, pentru care diviziile sunt mai potrivite. Cu toate acestea, ei nu neagă faptul că, pentru conflictele armate mici, folosirea brigăzilor este mai rațională decât folosirea diviziilor[2].

Brigadă-Exemplu de compunere a unei brigăzi de blindate americane

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Доктор военных наук Воробьёв И. Н., доктор военных наук Киселёв В. А. Статья «Переход Сухопутных войск на бригадную структуру как этап повышения их маневроспособности». Журнал «Военная мысль». № 2, 2010 год. стр.18—24
  2. ^ „Попов И. М. кандидат исторических наук, независимый военный эксперт. «Дивизии против бригад, бригады против дивизий. Что эффективнее в современном бою»”. Независимое военное обозрение. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]