Miron Cozma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Miron Cozma
Date personale
Născut (62 de ani) Modificați la Wikidata
Derna, România Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupație sindicalist[*] Modificați la Wikidata

Miron Cozma (n. 25 august 1954, Derna, Bihor) a fost un lider sindical din Valea Jiului, de profesie subinginer minier. În 1999 a fost condamnat definitiv pentru infracțiunile comise în Mineriada din 1991. A fost grațiat de președintele Ion Iliescu (PSD) în anul 2004.

Pe 13 iunie 2017, a fost trimis în judecată, alături de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și alții, pentru infracțiuni contra umanității.[1]

Istoricul mineriadelor[modificare | modificare sursă]

1991[modificare | modificare sursă]

El este cel mai bine cunoscut pentru rolul său în conducerea minerilor din Valea Jiului la Mineriada din 1991, un act care a cauzat demisia guvernului reformist al lui Petre Roman, alaturi de violente impotriva cetatenilor de rand, lasand in urma lor peste 400 de raniti si 3 morti.

1999[modificare | modificare sursă]

În luna ianuarie 1999 Cozma a condus minerii în o altă serie de proteste cauzate de intenția guvernului lui Radu Vasile de a închide minele din Valea Jiului, care aduceau statului mari pierderi de bani. Intenționând să facă presiuni asupra guvernului, Cozma și minerii lui au început marșul spre București. Minerii s-au ciocnit cu Jandarmeria în localitatea Costești, județul Vâlcea; aproximativ 70 de mineri și 100 de jandarmi au fost răniți și un miner a murit. Curând după aceea, prim-ministrul Radu Vasile a purtat discuții care au durat cateva ore cu Miron Cozma la Cozia și au convenit să pună capăt marșului și retragerea minerilor spre Valea Jiului.

La începutul lunii februarie a aceluiași an, Cozma a fost condamnat de către Curtea Supremă de Justiție la 18 ani de închisoare pentru implicarea sa în mineriadele din anul 1991. Acest lucru a determinat un nou marș rapid al minerilor spre București. De această dată, forțele speciale au intervenit și au imprăștiat minerii la Stoenești, Olt. Cozma și locotenenții săi au fost capturați de către poliție. Miron Cozma a fost dus la închisoarea Rahova pentru a își ispăși pedeapsa.

Miron Cozma este un personaj foarte controversat, atât în interiorul Văii Jiului, cât și în afara acesteia. Miron Cozma este considerat de unii a fi un protejat al fostului președinte Ion Iliescu. El a fost grațiat de președintele Ion Iliescu pe 15 decembrie 2004[2], cu doar câteva zile înainte ca mandatul său de președinte să fie încheiat, dar grațierea a fost revocată în 16 decembrie, ca urmare a protestelor împotriva deciziei. Noul președinte, Traian Băsescu, a spus că această anulare de grațiere a fost un succes al societății civile, al democrațiilor europene și al Statelor Unite, care au protestat vehement. Cu toate acestea, Cozma a fost eliberat din închisoare în iunie 2005, când anularea grațierii lui a fost declarată ilegală de către Curtea de Apel București.

2005[modificare | modificare sursă]

În septembrie 2005, a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție pentru un mandat de 10 ani pentru mineriada din ianuarie 1999. Toate sentințele s-au suprapus, în așa fel încât, din iunie 2006 a fost condamnat la o pedeapsă de 13 luni în închisoare. Pe 2 iunie 2006, cererea lui Miron Cozma de a fi eliberat pe cauțiune a fost respinsă de către Comisia Penitenciarului Rahova. Un tribunal din București a respins 2 săptămâni mai târziu recursul său împotriva deciziei. Cozma ar fi putut să părăsească închisoarea cu 6 luni înainte de termen, la recomandarea Comisiei, pe cuvânt de onoare din data de 3 ianuarie 2007. Deși decizia a fost confirmată de către o instanță București la 9 ianuarie, aceasta a fost anulată prin recurs pe 20 februarie 2007.

Miron Cozma a fost în sfârșit eliberat din închisoare pe 2 decembrie 2007, primind însă restricție de intrare în Petroșani sau București. După ce a părăsit Rahova, a zburat la Timișoara.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]