Sari la conținut

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
Ministru actualAdrian-Ioan Veștea Modificați la Wikidata
Fondatdecembrie 2020
Prezență onlinehttps://www.mdlpa.ro/

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) este un organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, care funcționează în subordinea Guvernului României din data de 23 decembrie 2020.

În perioada noiembrie 2019 - decembrie 2020, MDLPA s-a numit Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).

Anterior, MLPDA a mai funcționat in perioada 22 decembrie 2012 - 4 ianuarie 2017, când a fost comasat cu Ministerul Fondurilor Europene, creându-se astfel o nouă structură guvernamentală, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (România).

MDLPA Arhivat în , la Wayback Machine. a fost înființat prin reorganizarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (2009-2012) și prin preluarea activității în domeniul administrației publice, a structurilor și a instituțiilor specializate în acest domeniu de la Ministerul Administrației și Internelor, conform Ordonanței de urgență nr. 96 din 22/12/2012.

Ministrul actual al lucrărilor publice, dezvoltării și administrației este Adrian-Ioan Veștea. Anterior, ministerul a fost condus (în ordine cronologică) de Ion Ștefan, Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh, Vasile Dâncu și Cseke Attila.

Domenii de activitate

[modificare | modificare sursă]

Activitatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) se concentrează pe următoarele domenii:

Programe finanțate din fonduri europene:

Programe cu finanțare guvernamentală: Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), programe pentru dezvoltare teritorială Arhivat în , la Wayback Machine., construirea de locuințe, reabilitarea termică a blocurilor de locuit, consolidarea clădirilor cu risc seismic, dezvoltarea infrastructurii rurale Arhivat în , la Wayback Machine., construirea de săli de sport, bazine de înot și cămine culturale.

Conducere

Organigramă

Instituții în subordinea/sub coordonarea/sub autoritatea MLPDA

Agenții de dezvoltare regională (ADR):

Birouri de cooperare transfrontalieră

În septembrie 2016, un raport ExpertForum a arătat că în ultimii patru ani, Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea și Vasile Dâncu, a alocat nu mai puțin de 5,7 miliarde de lei din Programul Național de Dezvoltare Locală fără absolut nicio justificare obiectivă, ci doar în baza clientelismului de partid.[1]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]