Mikoian-Gurevici MiG-17

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
MiG-17
MiG-17 landing by StuSeeger.jpeg

Mikoian-Gurevici MiG-17 restaurat în culorile Forțelor Aeriene Poloneze.

Tip Avion de vânătoare
Țară de origine Uniunea Sovietică
Constructor Mikoian-Gurevici
Zbor inaugural 14 ianuarie 1950
Introdus octombrie 1952
Stare în serviciul forțelor aeriene pakistaneze și nord-coreene
Beneficiar principal Forțele Aeriene Sovietice
Alți beneficiari Forțele Aeriene Chineze
Forțele Aeriene Poloneze
Forțele Aeriene Vietnameze
Bucăți fabricate 10.603
Dezvoltat din Mikoian-Gurevici MiG-15
Variante PZL-Mielec Lim-6
Shenyang J-5

Mikoian-Gurevici MiG-17 (nume de cod NATO:Fresco) este un avion de vânătoare cu reacție sovietic, în serviciu din 1952.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Proiectarea avionului MiG-17 a fost în general bazată pe avionul de succes al Biroului Mikoian-Gurevici, MiG-15. Cea mai mare noutate este introducerea unei aripi întinse cu o configurație de "compus de întindere": un unghi de 45° lângă fuzelaj și un unghi de 42° pentru partea exterioară a aripilor. Alte diferențe ușor vizibile față de predecesorul său sunt cele trei apărătoare de aripi sub fiecare aripă, spre deosebire de cele două ale avionului MiG-15 și adăugarea unei aripi ventrale.

Istoricul operațiunilor[modificare | modificare sursă]

Scopul strategic al acestui avion, și a majorității avioanelor de vânătoare sovietice, a fost acela de a doborî bombardiere americane, nu de a se angaja în luptă aeriană. Acest avion de vânătoare subsonic (0.93 Mach) era eficient împotriva bombardierelor de luptă bine încărcate, mai încete (0,6-0,8 Mach), ca și împotriva bombardierelor strategice americane din timpul ciclului de desfășurare a avionului MiG-17 (ca de exemplu B-36).

Douăzeci de țări au zburat cu avioane MiG-17. MiG-17 a devenit avionul de vânătoare standard în toate țările Pactului de la Varșovia în anii '50 și '60. De asemenea erau cumpărate de alte țări, în principal din Africa și Asia, care erau neutru aliniați sau aliați cu Uniunea Sovietică.

MiG-17 a devenit principalul interceptor a novicei Forțe Aeriene Populare Vietnameze în 1965 și a obținut primele sale victorii și a acționat considerabil în timpul Războiului din Vietnam, unde au participat împreună cu avioane MiG-21 și MiG-19. Unii piloți vietnamezi, de fapt, preferau avionul MiG-17 decât MiG-21; era mult mai agil, deși nu așa de rapid.

Avioanele MiG-17 de asemenea au zburat împotriva Israelului în diferite conflicte arabo-israeliene.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mikoian-Gurevici MiG-17
  • Toperczer, Istvan. MiG-17 and MiG-19 Units of the Vietnam War (Osprey Combat Aircraft: 25). Oxford, UK: Osprey Publishing, 2001. ISBN 1-84176-162-1.