Sari la conținut

Mihail Vrubel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mihail Vrubel
Date personale
Născut[4][5] Modificați la Wikidata
Omsk, Imperiul Rus[6] Modificați la Wikidata
Decedat (54 de ani)[4][5] Modificați la Wikidata
Sankt Petersburg, Imperiul Rus[6] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatNovodeviciie kladbișce v Sankt-Peterburghe[*][[Novodeviciie kladbișce v Sankt-Peterburghe (historic cemetery in Saint Petersburg, Russia)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (sifilis) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuZabela-Vrubel, Nadejda Ivanovna[*][[Zabela-Vrubel, Nadejda Ivanovna (Russian opera singer (1868-1913))|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
sculptor
grafician[*]
artist vizual[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[7] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpictură[1], arte vizuale[1]  Modificați la Wikidata
StudiiAcademia Imperială de Arte din Sankt Petersburg[*]  Modificați la Wikidata
PregătireLuigi Iorini[*][[Luigi Iorini (Italian sculptor 1817-1911)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăsimbolism[2][3]  Modificați la Wikidata
Opere importanteBogatyr[*][[Bogatyr (pictură de Mihail Vrubel)|​]], The FlyingDemon[*][[The FlyingDemon (pictură de Mihail Vrubel)|​]], Portrait of a Businessman K. Artsybushev[*][[Portrait of a Businessman K. Artsybushev (pictură de Mihail Vrubel)|​]]  Modificați la Wikidata
Influențat deCisteakov, Pavel Petrovici[*][[Cisteakov, Pavel Petrovici (artist rus)|​]]  Modificați la Wikidata
Site oficialhttp://vrubel-world.ru  Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Mihail Aleksandrovici Vrubel (în rusă Михаил Александрович Врубель; n. 17 martie 1856, Omsk, Imperiul Rus - d. 14 aprilie 1910, Sankt Petersburg, Imperiul Rus) a fost un pictor, ceramist, ilustrator de carte, decorator de teatru și creator de costume rus, al cărui stil s-a situat între mișcarea simbolistă rusă și Art Nouveau. În realitate, el s-a distanțat de tendințele artei contemporane timpului său și a rămas tributar, prin maniera în care a creat, picturii bizantine și Renașterii.

Copilăria, studiile[modificare | modificare sursă]

Mihail Vrubel s-a născut în orașul rus Omsk în familia unui avocat militar. Tatăl său s-a născut într-o familie de origine poloneză și mama de origine daneză a murit când el a împlinit vârsta de trei ani. Deși, Mihail a absolvit Facutatea de Drept din Sankt Petersburg în anul 1880, tatăl i-a recunoscut talentul pe care-l avea pentru artele plastice și a încercat să-i asigure o educație în acest sens. În anul 1881, Mihail a intrat la Academia Imperială de Arte din Sankt Petersburg unde l-a avut ca profesor pe Pavel Chistyakov. De la primele lucrări pe care le-a făcut s-a văzut marele talent pe care-l avea pentru desen precum și un stil neobișnuit și excentric. Mihail Vrubel a dezvoltat mai târziu în cariera sa, o înclinație pentru compozițiile caracterizate ca fiind fragmentare și neterminate.

În anul 1884 a fost desemnat pentru a executa lucrările de restaurare a picturilor murale și a mozaicurilor bisericii din Mănăstirea Sfântul Chiril din Kiev. Pentru a putea realiza această provocare, artistul a plecat la Veneția pentru ca să studieze arta creștină medievală. Cele mai multe pânze pictate la Veneția s-au pierdut pentru că el era mai preocupat de actul de creație decât de valorificarea financiară a propriilor tablouri. Un istoric de artă a menționat că la Veneția paleta lui cromatică a dobândit noi tonuri puternic saturate, a căror efect semăna cu irizarea luminoasă a pietrelor prețioase.

Mihail Vrubel a revenit la Kiev în anul 1886 și a prezentat mai multe modele pentru Catedrala Sfântul Volodimir nou construită la Kiev. Comisia întrunită pentru desemnarea unui executant al lucrărilor nu a reușit să aprecieze noutatea proiectelor pe care Mihail Vrubel le-a prezentat, drept pentru care acesta nu a fost acceptat pentru realizarea interiorului catedralei. Tot în această perioadă, artistul a făcut unele ilustrații pentru Hamlet și Ana Karenina, ilustrații care au foarte puține elemente în comun cu tematica profeților de mai târziu și a seriei denumită Demon. În anul 1905, el a creat mozaicurile hotelului Metropol din Moscova care are ca piesă centrală a fațadei panoul intitulat Prințesa din vis.

Succesul[modificare | modificare sursă]

Mihail Vrubel a realizat o mulțime de schițe, acuarele și picturi, multe dintre ele regăsindu-se în ilustrațiile de carte pentru poemul Demonul sl lui Mihail Lermontov. Poemul lui Lermontov a descris pasiunea carnală a unui spirit nihilist etern pentru Tamara, o fată georgiană. În acea perioadă Vrubel a manifestat un interes deosebit pentru artele orientale, în special pentru covoarele persane a căror textură a încercat să o transpună în creațiile sale.

În anul 1890 Vrubel s-a mutat la Moscova unde a realizat cele mai bune inovații în arta plastică. Ca mulți artiști care au urmat canoanele Art Nouveau-ului, el nu a excelat doar în pictură, ci a fost preocupat de relația dintre industrie și artă și a activat febril în artele aplicate cum sunt ceramica, majolícă, vitralii, măști arhitecturale, decoruri de teatru și creație de costume.

Pictura cea mai importantă care i-a adus celebritatea a fost executată în anul 1890 și s-a numit Demon așezat. Critica de artă l-a acuzat de o urâțenie sălbatică în înfățișarea personajului reprezentat, în timp de Savva Mamontov, mecena al artelor, i-a lăudat seria Demonii ca fiind simfoniile fascinante ale unui geniu. Ca urmare acesta, i-a comandat mai multe lucrări decorativiste cu care a și-a împodobit casa sa și a prietenilor. Din păcate, astăzi seria Demon ca și alte creații ale lui Vrubel, nu mai arată așa cum erau ele atunci când au fost pictate. Artistul a adăugat bronz - care în timp s-a deteriorat (oxidat) - în culorile cu care a pictat pentru a obține în final o strălucire de pulbere, cu efectele de lumină pe care și le-a dorit.

În timpul anului 1896, a cunoscut-o pe celebra cântăreață de operă Nadejda Zabela și după o jumătate de an mai târziu s-au căsătorit și s-au stabilit la Moscova unde Mamontov l-a invitat să lucreze în cadrul teatrului pe care-l patrona. Aici, Vrubel a creat o serie de decoruri pentru scenă și costume pentru soția sa care a interpretat operele lui Rimski-Korsakov.

Perioada Abramțevo[modificare | modificare sursă]

Mihail Vrubel nu a fost doar pictor, el a fost un maestru creator al obiectelor din faianță din epoca Renașterii italiene denumite majolícă. Astfel, el a creat o friză majolică pentru Hotelul Metropol din Moscova. Pictorul a făcut parte din cercul de artiști care se întâlneau în tabăra de creație de la Abramțevo, grup de artiști al căror scop era definirea unei opere de artă universală. Vrubel a realizat de asemenea și unele proiecte de arhitectură, așa cum a fost proiectul casei lui Mamontov din Moscova.

Declinul[modificare | modificare sursă]

Panou decorativ din faianță renascentistă (majolică) pentru șemineu, care înfățișează pe eroii Mikula Selianinovici și Volga Sviatoslavici

În anul 1901, Mihail Vrubel a revenit la tematica demonilor și a pictat o mare compoziție intitulată Demon căzut la pământ. Urmărind să șocheze publicul, el a repictat numeroase replici în care a evidențiat figura amenințătoare a demonului. Ca urmare, artistul a suferit o puternică cădere nervoasă și a fost internat într-o clinică de boli mintale. Boala psihică a lui Vrubel a fost agravată și de sifilis. În spitalul de nebuni a pictat compoziția mistică intitulată Scoica de mărgăritar (1904) și variații pe tematica poemului Profetul al lui Aleksandr Pușkin. În anul 1906, Vrubel copleșit de nebunie și de sifilisul care l-a dus în pragul orbirii, a renunțat să mai picteze. A murit în data de 14 aprilie 1910.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Czech National Authority Database, accesat în  
 2. ^ Encyclopédie du symbolisme[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 3. ^ RKDartists 
 4. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 5. ^ a b Istoriceskaia iențiklopedia Sibiri 
 6. ^ a b Врубель Михаил Александрович, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
 7. ^ Czech National Authority Database, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Petr K. Suzdalev: Vrubel și Lermontov, Moscova: Izobrazitelnoe Iskusstvo, 1980
 • Dmitrij V. Sarab’yanov: Vrubel, Moscova: Izobrazitelnoe iskusstvo, 1981
 • Aline Isdebsky-Pritchard: Arta lui Mikhail Vrubel (1856–1910), UMI Research Press, 1982
 • Nina A. Dmitrieva: Mikhail Alexandrovich Vrubel, Leningrad: Hudozhnik RSFSR, 1984

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Michail Alexandrowitsch Wrubel