Mihail Iosifovici Gurevici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Mihail Iosifovici Gurevici
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Rubanșciina⁠(d), Zaoleșenski selsovet⁠(d), Regiunea Kursk, Rusia Modificați la Wikidata
Decedat (83 de ani) Modificați la Wikidata
Leningrad, RSFS Rusă, URSS Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Serafimovskoe[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Russia.svg Imperiul Rus
Flag of the Soviet Union.svg URSS Modificați la Wikidata
Etnie evreu Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer aerospațial[*]
inginer
inventator
aviator Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materInstitut supérieur de l'aéronautique et de l'espace
Universitatea din Montpellier
Institutul Tehnic din Harkov[*][1]
Universitatea din Harkiv[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațieMikoian-Gurevici  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Stalin
Ordinul Lenin
Erou al Muncii Socialiste
Ordinul Steaua Roșie
Ordinul Steagul Roșu al Muncii
Premiul Lenin
Medalia „Pentru Victoria asupra Germaniei în Marele Război Patriotic 1941–1945”[*]

Mihail Iosifovici Gurevici (rusă: Михаил Иосифович Гуревич; n. , Rubanșciina⁠(d), Zaoleșenski selsovet⁠(d), Regiunea Kursk, Rusia – d. , Leningrad, RSFS Rusă, URSS) a fost un proiectant de avioane sovietic, partener (cu Artem Mikoian) al faimosului birou de aviație militară MiG.

Născut în familia unui mecanic viticol evreu în mica municipalitate Rubanșcina (regiunea Kursk), în 1910 el a absolvit gimnaziul în Aktirka (regiunea Harkov) cu o medalie de argint și a intrat în departamentul de matematică al Universității din Harkov. După un an, pentru participarea la activități revoluționare, a fost expulzat din Universitate și din regiune și a continuat educația sa în Universitatea Montpellier, apoi s-a specializat în inginerie aeronautică la „Școala Națională Superioară de Aeronautică și Construcții Mecanice” (cunoscută astăzi sub numele de Institut supérieur de l'aéronautique et de l'espace).

În vara anului 1914 Gurevici vizita casa sa, când Primul Război Mondial izbucnise. Acesta și, mai târziu, Războiul Civil Rus au întrerupt educația sa.

În 1925 el a absolvit facultatea de aviație a Institutului Tehnologic Harkov și a lucrat ca inginer al companiei de stat „Căldură și Putere”. În 1929 Gurevici s-a mutat în Moscova pentru a continua cariera de proiectant de avioane. În 1937 el a condus o echipă de proiectare în Biroul de Proiectare Polikarpov și după 1939 a fost viceproiectant-șef, iar după 1957 proiectant-șef în Biroul de Proiectare Mikoian-Gurevici.

Pentru proiectele sale câștigătoare, Mihail Gurevici a câștigat Premiul de Stat Stalin (1941, 1947, 1948, 1949, 1953), Ordinul Lenin (1962) și titlul de Erou al Muncii Socialiste (1957).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Chambers Biographical Dictionary (1990 edition)[*][[Chambers Biographical Dictionary (1990 edition) (edition)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)