Mihail Iosifovici Gurevici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mihail Iosifovici Gurevici
Date personale
Născut / Modificați la Wikidata
Sudzha[*], Rusia Modificați la Wikidata
Decedat (83 de ani) Modificați la Wikidata
Leningrad, URSS Modificați la Wikidata
Înmormântat Seraphimovskoe cemetery[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupație inginer aerospațial[*]
inginer
inventator Modificați la Wikidata
Activitate
Loc de odihnă Seraphimovskoe cemetery[*]
Alma mater École nationale supérieure de l'aéronautique et de l'espace[*], Universitatea din Montpellier[*], Institutul Tehnic din Harkov[*][1]
Premii Premiul Stalin
Ordinul Lenin
Erou al Muncii Socialiste
Ordinul Stelei Roșii[*]
Ordinul Steagul Roșu al Muncii
Premiul Lenin
Medalia „Pentru Victoria asupra Germaniei în Marele Război Patriotic 1941–1945”[*]

Mihail Iosifovici Gurevici (rusă: Михаил Иосифович Гуревич) (n. 12 ianuarie 1893; d. 12 noiembrie 1976) a fost un proiectant de avioane sovietic, un partener (cu Artem Mikoian) a faimosului birou de aviație militară MiG.

Născut în familia unui mecanic viticol evreu în mica municipalitate Rubanșcina (regiunea Kursk), în 1910 el a absolvit din gimnaziu în Aktirka (regiunea Harkov) cu o medalie de argint și a intrat în departamentul de matematică a Universității Harkov. După un an, pentru participarea în activități revoluționare, a fost expulzat din Universitate și din regiune și a continuat educația sa în Universitatea Montpellier, și apoi specializat în inginerie aeronautică la „Școala Națională Superioară de Aeronautică și Construcții Mecanice” (École supérieure d'aéronautique et de constructions mécaniques), Franța, cunoscută astăzi sub numele de „Școala Națională Superioară de Aeronautică și Spațiu”⁠(fr) (în franceză École Nationale Supérieure de l'Aéronautique et de l'Espace). În vara anului 1914 Gurevici vizita casa sa când Primul Război Mondial izbucnise. Aceasta și, mai târziu, Războiul Civil Rus au întrerupt educația sa.

În 1925 el a absolvit facultatea de aviație a Institutului Tehnologic Harkov și a lucrat ca inginer al companiei de stat "Căldură și Putere". În 1929 Gurevici s-a mutat în Moscova pentru a continua cariera de proiectant de avioane. În 1937 el a condus o echipă de proiectare în Biroul de Proiectare Polikarpov, și după 1939 a fost viceproiectant-șef, după 1957-proiectant-șef în Biroul de Proiectare Mikoian-Gurevici. Pentru proiectările sale câștigătoare, Mihail Gurevici a câștigat Premiul de Stat Stalin (1941, 1947, 1948, 1949, 1953), Ordinul Lenin (1962) și titlul de Erou al Muncii Socialiste (1957).

  1. ^ a b Chambers Biographical Dictionary (1990 edition)