Mihai Mironică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mihai Mironică
Date personale
Născut (50 de ani) Modificați la Wikidata
Constanța, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiesports journalist[*][[sports journalist (person who reports on sports events in the media)|​]]
comentator sportiv[*]
prezentator de talk show[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materFacultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București  Modificați la Wikidata
OrganizațiePro TV
Pro Arena  Modificați la Wikidata

Mihai Mironică (n. , Constanța, România) este un jurnalist, comentator și moderator român de emisiuni sportive. Acesta are o carieră îndelungată ca angajat al postului de televiziune Pro TV și al posturilor asociate, dedicate sportului.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Mihai Mironică s-a născut la 27 august 1973 în municipiul Constanța, județul Constanța.[1] A practicat tenis timp de aproximativ opt ani, unde a fost coleg de club cu viitorii jucători profesioniști George Cosac și Andrei Pavel.[2][3] Mironică a declarat că pasiunea sa pentru fotbal a fost influențată și de copilăria petrecută în Constanța într-o perioadă în care Gheorghe Hagi juca la echipa Farul.[3] Dorința de a urma o carieră în jurnalism sportiv a apărut după ascultarea finalei Cupei Campionilor Europeni din 1989, când a recunoscut vocea comentatorului Cristian Țopescu.[2][3][notă 1]

Mironică absolvit un liceu de profil economic din municipiul Constanța, după care a urmat și finalizat studiile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității din București. În 1993 a devenit unul dintre primii angajați ai Canalului de Sport, care avea să fie cunoscut ca Pro TV începând cu 1995.[3] Conform declarațiilor sale din timpul talk show-ului Hai să fim super!, Mironică fost îndemnat de jurnalistul și colegul său din facultate, Eduard Dârvariu, să încerce să se angajeze la acest post.[3] Primele meciuri de fotbal comentate au fost în cadrul Campionatul Mondial din 1994.[4]

Mironică a comentat sporturi precum tenis, volei, atletism și rodeo; cu toate acestea, este cunoscut în general ca fiind comentator de fotbal.[3] Comentariul meciului din grupele Ligii Campionilor 2006–2007, disputat între Dinamo Kiev și Steaua București, și realizat alături de Costi Mocanu, a fost numit cel mai bun comentariu al anului de către Țopescu.[5][6] Exclamația lui Mironică, „Du-te, Dică!”, a fost folosită de atunci pentru a face referire la acea perioadă din istoria Stelei.[5][7] Pentru cariera de comentator, acesta a mai obținut Premiul „Cristian Țopescu” în cadrul premiilor TV Mania din 2005[8][notă 2] și titlul de cel mai bun comentator sportiv în cadrul Galei Fotbalului Românesc din 2010;[9] de asemenea, a fost nominalizat la Premiile „Ioan Chirilă”, la categoria comentatorul TV al anului, în 2007,[10] 2008[11] și 2009.[12] Mironică a făcut parte din echipa de comentatori a Campionatelor Europene de Fotbal din 2016 și din 2020, transmise de Pro TV.[13][14]

Ca moderator de emisiuni sportive, Mironică este cunoscut pentru talk show-urile Ora exactă în sport[15] și SuperLive, care au fost transmise pe Pro Arena.[16]În trecut, a fost co-prezentator, alături de Radu Banciu, al emisiunii Pe bune, transmisă de Sport.ro (în prezent, Pro Arena),[17] și a emisiunii în format radio NocTurme, transmisă de Pro FM.[18] Din 2016, este unul dintre „experții” în pariuri sportive ai platformei online Legalbet.[19]

[20]În ianuarie 2023, acesta este concediat de la Pro Arena pe motiv de ajustare a grilei de programe a canalului trustului Pro și de dezvoltare a stațiilor secundare ale Pro TV, ultima ediție a emisiunii Ora exactă în sport fiind difuzată pe data de 5 februarie 2023. 3 luni mai târziu, în aprilie 2023 acesta semnează cu Prima Sport, unde va fi comentator sportiv, întâlnind pe Emil Grădinescu și Costi Mocanu.

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Mironică este susținător al echipei de fotbal Farul Constanța din perioada copilăriei, întrucât reprezenta orașul său natal.[1][6] De asemenea, este susținător al echipei engleze Liverpool FC; meciul dintre aceasta și AC Milan, disputat în finala din 2005 a Ligii Campionilor, a fost numit de către Mironică „cel mai frumos meci pe care l-am comentat vreodată”.[2]

Este admirator al formației germane de heavy metal Rammstein.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  • notă 1 Țopescu nu s-a prezentat drept comentator al meciului,[2] întrucât acesta fusese suspendat de la Televiziunea Română în anul 1983.[21] Într-un interviu acordat pentru emisiunea Hai să fim super!, Mironică a relatat cum a avut ocazia să recomenteze finala Cuperi Campionilor Europeni din 1989 alături de Țopescu, în cadrul unei redifuzări pe postul Pro TV.[3]
  • notă 2 Premiu câștigat alături de alți jurnaliști și comentatori sportiv ai Pro TV, și anume Costi Mocanu, Felix Drăghici și Vadim Vâjeu.[8]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Silviu Ghering (). „Mihai Mironică stârnește rumoare: „Farul lui Gică Hagi nu este Farul meu". Ce spune și despre Ianis Hagi. Exclusiv”. fanatik.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  2. ^ a b c d Cezar Leizeriuc (). „INTERVIU | Mihai Mironică: „Sunt un om al comunicării. Comunic cu oamenii în orice context, nu refuz niciodată dialogul". newssport.ro. Accesat în . [nefuncționalăarhivă]
  3. ^ a b c d e f g h „Mihai Mironica, dezvaluiri inedite despre cariera de comentator pe www.sport.ro: "Primul meci nici nu s-a dat la televizor". sport.ro. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  4. ^ Dan Pavel (). „Cum se angaja un jurnalist sportiv in 1900. Conditie obligatorie: sa aiba doi porumbei dresati”. stirileprotv.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  5. ^ a b Mihai Mironică (). "Du-te, Dica, du-te in istoria Stelei!" Mihai Mironica despre momentul SENZATIONAL de la Kiev: golul lui Dica din Champions League si un comentariu marca inregistrata”. sport.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  6. ^ a b Mihai Mironică (). „#VomReveni! Cele mai tari cinci meciuri trăite de Mihai Mironică”. wesport.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  7. ^ „Țineți minte celebrul "Du-te, Dică, du-te"? » De atunci nu a mai bătut Steaua "afară"!”. gsp.ro. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  8. ^ a b „CÂȘTIGĂTORII PREMIILOR TVMANIA 2005”. tvmania.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  9. ^ „Mihai Mironică, desemnat comentatorul sportiv al anului 2010”. prosport.ro. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  10. ^ „Ei sint alesii”. gsp.ro. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  11. ^ „S-au desemnat nominalizatii la Premiile Ioan Chirila”. ziare.com. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  12. ^ R.H. (). „Nominalizatii la Premiile „Ioan Chirila" 2009”. hotnews.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  13. ^ Carmen Maria Andronache (). „Cine va comenta meciurile Euro 2016 la Pro TV”. paginademedia.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  14. ^ Dan L. Brumar (). „Cine va comenta meciurile de la UEFA EURO 2020. Ioana Cosma e vocea feminină de la Campionatul European”. protv.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  15. ^ „Ora Exactă în Sport”. protvplus.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  16. ^ „SuperLive cu Mihai Mironică”. protvplus.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  17. ^ Andrei Crăițoiu (). „Gigi Becali a desființat o emisiune TV!”. gsp.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  18. ^ „Asculta NocTurme la ProFM cu Banciu si Mironica, azi de la ora 22:00!”. profm.ro. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  19. ^ ADH (). „Pariorii migrează pe Intelbet.ro pentru ponturile expertului Mihai Mironică și ale celebrei Ioana Cosma”. adevarul.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  20. ^ „Ponturile lui Mihai Mironica la pariuri sportive”. legalbet.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  21. ^ Petre Opriș (). „Suspendarea comentatorului sportiv Cristian Topescu de la Televiziunea Romana (iunie 1983)”. hotnews.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în .