Costi Mocanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Costi Mocanu
Date personale
Născut (54 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiesports journalist[*][[sports journalist (person who reports on sports events in the media)|​]]
redactor-șef
comentator sportiv[*]
prezentator de știri[*]
prezentator de talk show[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materFacultatea de Instalații  Modificați la Wikidata
OrganizațieAzi
Grupul Pro TV  Modificați la Wikidata

Costi Mocanu (n. ) este un jurnalist sportiv român, cunoscut pentru cariera îndelungată în cadrul canalelor deținute de Pro TV SRL. Acesta a fost reporter, comentator, prezentator de știri, ocupând și poziții de conducere, inclusiv director general între 2007 și 2012.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Costi Mocanu s-a născut la 24 aprilie 1969.[1] A absolvit studiile Facultății de Instalații din cadrul Universității Tehnice de Construcții din București.[2] În timpul anilor de studenție, a scris și trimis un articol către Cătălin Tolontan, pe atunci redactor-șef la o publicație studențească, tipărită de același trust care edita și ziarul Azi.[2] Aici a lucrat timp de un an, înainte să fie concediat pe motiv de indisciplină de către șeful ziarului Azi, Octavian Știreanu.[2][3]

În 1993 s-a angajat ca reporter și comentator sportiv la Canal 31, care avea să devină cunoscut ca Pro TV.[2][4] În 1995 a fost numit redactor-șef al departamentului sportiv, iar un an mai târziu a devenit director al aceluiași departament.[4] În 2004 a fost numit director executiv al canalului TV Sport (redenumit Sport.ro în 2007, și Pro X în 2017), canal dedicat sportului și deținut de Pro TV SRL.[4] În octombrie 2007, Mocanu a devenit director general al Pro TV SRL, poziție ocupată de fondatorul Adrian Sârbu,[5] înaintea promovării acestuia în cadrul Central European Media Enterprises (CME), grup acționar al Pro TV SRL.[2] Pentru activitatea de comentator sportiv, a câștigat Premiul „Cristian Țopescu” în cadrul premiilor TV Mania[6][notă 1] și a fost nominalizat la Premiile „Ioan Chirilă” în 2009.[7]

În septembrie 2012, Mocanu a fost numit Senior Vice-President, Head of Voyo, în cadrul CME, fiind înlocuit ca director general de Anca Budinschi.[8][9] În cadrul Pro TV SRL a mai ocupat posturile de Director of Diversification and Business Strategy[10] și Director of Corporate Affairs.[11] În 2018, a fost comentator al emisiunii Ninja Warrior România,[12] Începând cu primăvara anului 2019 și până în luna august a aceluiași an, a fost consilier de marketing și comunicare al președintelui Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu.[13][14][15] În aprilie 2019, Mocanu întrerupe colaborarea cu canalele Pro TV dupa 25 de ani de activitate pentru acestea.[16][17][17]

În septembrie 2020, Mocanu a fost unul dintre jurnaliștii angajați la un nou canal de știri deținut de Sârbu, Aleph News. A prezentat, alături de fostul coleg și comentator sportiv Pro TV, Felix Drăghici, talk show-ul Știu.[18] În vara anului următor, Mocanu a părăsit postul de televiziune Aleph News.[19]

Din ianuarie 2022 este comentator sportiv la Prima Sport, alături de alți comentatori precum Emil Grădinescu.

Viață personală[modificare | modificare sursă]

În copilărie, Mocanu a urmat cursuri de vioară. A declarat că, în urma pozițiilor de conducere pe care le-a avut, a devenit interesat în investițiile din piața bursei de valori. Are doi copii: o fată, Ana, și un băiat, Alexandru.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

notă 1 Premiu câștigat alături de alți jurnaliști și comentatori sportiv ai Pro TV, și anume Felix Drăghici, Mihai Mironică și Vadim Vâjeu.[6]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Mosul" Costi Mocanu isi doreste o aniversare fara egal”. adevarul.ro. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  2. ^ a b c d e f Monica Tănase (). „Costi Mocanu, în primul interviu după plecarea de la ProTv, despre tot ce a însemnat această televiziune în ultimii 25 de ani”. life.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  3. ^ Petrișor Obae (). „Tolontan, episodul 2: Nu înțeleg această subminare permanentă a credibilității presei pe care o practică Traian Băsescu”. paginademedia.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  4. ^ a b c „Drumul lui Costi Mocanu de la jurnalist la director al Pro TV”. businessmagazin.ro. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  5. ^ Cătălin Tolontan (). „SPORTUL LA PUTERE ÎN PRO”. tolo.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  6. ^ a b „CÂȘTIGĂTORII PREMIILOR TVMANIA 2005”. tvmania.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  7. ^ „Costi Mocanu, Radu Naum, Cătălin Tolontan și Gabi Safta - nominalizați la Premiile "Ioan Chirilă". mediafax.ro. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  8. ^ Madalina Cerban (). „Costi Mocanu, numit Senior-Vice President Head of Voyo, Anca Budinschi - General Director PRO TV SA”. mediafax.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  9. ^ Alexandru Matei (). „Costi Mocanu preia conducerea Voyo la nivelul CME, iar Anca Budinschi devine directorul general al companiei PRO TV S.A”. zf.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  10. ^ Daniel Puisor (). „E oficial. Vom vedea mai multe seriale la Sport.ro. Costi Mocanu: „Noul sport national al romanilor este privitul la televizor". paginademedia.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  11. ^ Petrișor Obae (). „Tolo: Costi Mocanu pleacă din Pro TV după 25 de ani. Mocanu, pentru Paginademedia: "E genul de divorț în care ei rămân prieteni". paginademedia.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  12. ^ „COSTI MOCANU, DANIEL NIȚOIU ȘI RALUCA APRODU VOR PREZENTA „NINJA WARRIOR". PRO TV A ÎNCEPUT CONSTRUCȚIA PLATOULUI DE FILMARE”. tvmania.ro. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  13. ^ „Costi Mocanu, de la PRO TV la FRF! Încă o mutare de marcă din presă reușită de Răzvan Burleanu”. gsp.ro. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  14. ^ Petre Dobrescu (). „Costi Mocanu după ce Ioanițoaia a scris că acesta comentează meciurile naționalei fiind angajat al FRF: „Nu am niciun contract cu FRF, am avut, dar s-a încheiat în august 2019". libertatea.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  15. ^ Matei Udrea (). „EXCLUSIV | Burleanu plănuiește să-l pună pe Costi Mocanu președinte la LPF. Șeful FRF a discutat cu mai mulți conducători din Liga 1 despre debarcarea lui Iorgulescu. Ce spune fosta mână dreaptă a lui Sârbu la ProTV”. prosport.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  16. ^ Alexandra Constanda (). „Costi Mocanu pleacă de la Pro TV după 25 de ani”. adevarul.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  17. ^ a b „ȘEFUL PRO TV, COSTI MOCANU: "ȚINTIM MAI MULT!". tvmania.ro. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  18. ^ Adelina Mărăcine (). „VIDEO Felix Drăghici și Costi Mocanu, emisiune la televiziunea lui Adrian Sârbu. Ce alți jurnaliști s-au alăturat postului Aleph News”. adevarul.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  19. ^ Petrișor Obae (). „EXCLUSIV. Costi Mocanu a plecat de la Aleph. Felix Drăghici, colegul lui, e acum la Antena 1”. paginademedia.ro. Arhivat din originalul de la . Accesat în .