Miguel al II-lea, Duce de Braganza

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Miguel
Duce de Braganza
Miguel, Duke of Braganza.jpg
Pretendent la tronul Portugaliei
Domnie 14 noiemmbrie 1866 - 31 iulie 1920
Predecesor Miguel I al Portugaliei
Succesor Duarte Nuno, Duce de Braganza
Căsătorit(ă) cu Prințesa Elisabeta de Thurn și Taxis
Prințesa Maria Theresa de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg
Nume complet
Miguel Maria Carlos Egídio Constantino Gabriel Rafael Gonzaga Francisco de Paula e de Assis Januário de Bragança
Casa regală Casa de Braganza
Tată Miguel I al Portugaliei
Mamă Adelaide de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg
Naștere 19 septembrie 1853(1853-09-19)
Kleinheubach, Bavaria
Deces 11 octombrie 1927 (74 de ani)
Seebenstein, Austria

Miguel al II-lea, Duce de Braganza (19 septembrie 1853 - 11 octombrie 1927) a fost pretendent miguelist la tronul Portugaliei din 1866 până în 1920. A folosit titlul de Duce de Braganza.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Miguel, Duce de Braganza împreună cu copiii din prima căsătorie: Prințul Miguel, Prințul Francis Joseph și Prințesa Maria Theresia.

Miguel s-a născut la Castelul Kleinheubach din apropiere de Miltenberg, Bavaria, în timpul exilului în Germania a tatălui său, fostul rege Miguel I al Portugaliei. Mama sa a fost Prințesa Adelaide de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg.

Prin legislația portugheză de exil din 1834 și constituția din 1838, lui Miguel îi era interzis să intre în Portugalia. El a fost educat în Germania și Austria. A fost membru al personalului împăratului Franz Joseph al Austriei și a luat parte la ocuparea Bosniei. Se spune că împăratul Franz Joseph l-a plăcut mult pe Miguel și i-a acordat privilegiul de extrateritorialitate care i-a permis să rămână portughez, în ciuda respingerii Portugaliei. Al doilea fiu al lui Miguel, Prințul Francisco José de Braganza, a fost numit după împăratul austriac, care a fost nașul lui.

Miguel a deținut rangul de colonel în Regimentul 7 Austriac de Husari. În timpul Primului Război Mondial, a deținut rangul de general locotenent (Feldmarschalleutnant) în armata autriacă. A demisionat în 1917 când Portugalia a intrat în conflict de partea cealaltă și a petrecut restul războiului ca civil.

La 31 iulie 1920, după certuri cu fiul său cel mare (care s-a căsătorit cu o moștenitoare americană), Miguel al II-lea a renunțat la pretenția sa asupra tronului în favoarea celui de-al treilea fiu, Duarte Nuno, care avea 13 ani la acea vreme.

Miguel a murit la Seebenstein, la 11 octombrie 1927. A fost înmormântat la Kloster Maria Himmelfahrt în Bronnbach.

Căsătorii și copii[modificare | modificare sursă]

Prima căsătorie a lui Miguel, cu nepoata împărătesei Elisabeta a Austriei, Prințesa Elisabeta de Thurn și Taxis (28 mai 1860 - 7 februarie 1881), a avut loc la 17 octombrie 1877 la Regensburg. Au avut trei copii.

După decesul primei soții, s-a recăsătorit la 8 noiembrie 1893 la Kleinheubach cu verișoara sa primară, Prințesa Maria Theresa de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg (1870–1935). Au avut opt copii.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]