Menkaura

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Menkaura în hieroglife
Hiero Ca1.png
<
ra
mn
kA kA
kA
>
Hiero Ca2.png
Triada, reprezentându-l pe Menkaura flancat de două zeiţe (Muzeul egiptean din Cairo)
Piramida lui Menkaura, Giza

Menkaura (sau Men-Kau-Re; Mycerinus în latină; Mykerinos în greacă) a fost un faraon al celei de a IV-a dinastii egiptene (cca. 2530 î.Hr.–2512 î.Hr.[1]) care a comandat construcția celei de a treia (și în același timp cea mai mică) piramide din Giza. Khamerernebty II era regina/soția principală.

Unii autori plasează domnia lui între 2532 î.Hr.–2504 î.Hr. adică 28 de ani, însă perioada de 18 ani conform listei Regilor din Turin este considerată a fi mai apropiată de realitate, ținând cont de faptul că mai multe din statuile sale nu au fost terminate (sugerând o domnie mult mai scurtă), iar piramida sa este cea mai mică din cele trei piramide de pe platoul din Giza. Această piramidă, costruită în extremitatea sudică a platoului de la Giza nu are nici măcar o zecime din volumul piramidei lui Keops (înălțime de 66 m față de 108 m).

Vestigiile din templul său funerar de la baza piramidei sale arată înaltul grad de perfecționare atind de arhitecții vremii. Multe din sculpturile ce provin din acest complex funerar îl reprezintă pe Menkaura însoțit de două zeițe-Hathor și zeița reprezentând provinciile Egiptului (nome).

După Herodot, Menkaura era fiul lui Khufu (Keops-gr.), și a alinat suferințele cauzate de tatăl său locuitorilor Egiptului antic. Alte surse contradictorii afirmă că Menkaura nu era fiul lui Khufu, ci al lui Khafra, care la rândul lui ar fi fost fiul lui Khufu.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Thomas Schneider, Lexikon der Pharaonen, Ed. Albatros, Düsseldorf, 2002, pp. 163–164. ISBN 3-491-96053-3.

Legături externe[modificare | modificare sursă]A IV-a Dinastie Egipteană
Predecesor
   Khafra   
   Menkaura    Succesor
   Shepseskaf