Piramida lui Menkaura

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Piramida lui Mykerinos

Piramida lui Menkaura (Mykerinos în greacă), este situată pe Platoul Giza, la sud-vest de orașul Cairo, Egipt, și este cea mai mică dintre cele trei piramide de la Giza.

Vechime[modificare | modificare sursă]

Piramida a fost finalizată în secolul al XXVI-lea î.Hr, în timpul faraonului Menkaura (cca. 2620 î.Hr.–2480 î.Hr.) din a IV-a Dinastie Egipteană.

Construcție[modificare | modificare sursă]

Piramida lui Menkaura a avut o înălțime inițială de 65,5 m și a fost cea mai mică dintre cele trei piramide din necropola Giza. În prezent se ridică la 61 m înălțime, latura bazei (pătrate) având 108,5 m. Unghiul său de înclinare este de aproximativ 51° 20' 25".

Piramida a fost construită din calcar și granit.

Sarcofagul[modificare | modificare sursă]

Richard William Howard Vyse, care a vizitat Egiptul în 1835, a descoperit în anticamera de sus un sicriu de lemn inscripționat cu numele lui Menkaura și care conținea oase umane. Mai adânc în piramidă, el a descoperit un frumos sarcofag din bazalt, bogat în detalii, pictat foarte colorat. Din păcate, acest sarcofag se află în Marea Mediterană, fiind scufundat la 13 octombrie 1838, împreună cu nava Beatrice, pe drumul spre Marea Britanie.

Interior[modificare | modificare sursă]

Pereții sunt pictați, plini de hieroglife etc.

Exterior[modificare | modificare sursă]

Piramida avea vârful din aur, iar pereții exteriori erau albi.