Kamose

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Faraon al Egiptului
Predecesor :
Taa II-lea Seqenenre
Dinastia
A XVII-a
Succesor:
Amosis I
Kamose
Kamosis sau Kamesu
VotiveBarqueOfKamose.png
Domnie c. 1555–1550 î.Hr.
Urmași Sitkamose (?)
Tatăl Tao II-lea Seqenenre
Mama Ahhotep I
Mort 1550 î.Hr.

Kamose( variante Kamosis sau Kamesu) a fost ultimul faraon al dinastiei a XVII-a tebane din Egiptul antic ( cca. 1554 - 1549 î.Hr. ). Este fiul faraonului Taa al II-lea Sekenenra și este frate bun cu Ahmose I, primul faraon al Dinastiei a XVIII-a.

Faraon al Egiptului de Sus, a încercat în timpul scurtei sale domnii să izgonească hicsoșii din Egiptul de Jos (invadatori de origine probabil asiatică, aceștia reușiseră să controleze Delta Nilului și să aibă propria linie regală), pentru a reunifica statul egiptean. Datele despre domnia sa sunt fragmentare și incerte. Anecdotic, se pare că nu a ținut cont de sfatul consilierilor săi mai în vârstă de a păstra pacea (de aproape o sută de ani) cu invadatorii din Egiptul de Jos, afirmând că nu suportă să stea între un asiatic și un negru (nubienii erau închiși la piele).

A reușit se pare să dea o luptă decisivă cu hicsoșii, ajungând să asedieze capitala acestora din Deltă, orașul Avaris. Meritele au revenit, însă, fratelui său mai mic, Ahmose I, deoarece Kamose dispare brusc , posibil ucis în timpul luptelor. Mumia acestui faraon s-a dezintegrat în momentul examinării sale științifice ( Auguste Mariette, 1857), datorită deteriorărilor suferite în timp (profanări urmate de restaurări improprii).