Mendel Portugali

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mendel Portugali

Fotografie din 1917
Date personale
Născut1888 Modificați la Wikidata
Călărași, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (29 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă
limba idiș
limba ebraică Modificați la Wikidata

Mendel Portugali (născut Mendl Portigheis; în rusă Мендл Португали; în ebraică ‏מנדל פורטוגלי; n. 1888, Călărași, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. ) a fost un activist și luptător sionist din Palestina, evreu născut în Basarabia, unul dintre organizatorii și conducător al organizației evreiești paramilitare „Hashomer” și una dintre figurile-cheie din a doua Aliyá.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în târgul Călărași din ținutul Chișinău, gubernia Basarabia (Imperiul Rus), unde împreună cu Israel Giladi, s-a alăturat partidului muncitoresc evreiesc Poalei Sion.[1][2] A studiat la hederul din localitatea natală, iar din 1899 la o școală comercială din Chișinău, de unde a fost expulzat doi ani mai târziu pentru participarea la activități revoluționare. La întoarcerea în Călărași, a fost arestat pentru posesie de literatură interzisă și exilat la cinci ani de muncă grea în Orientul Îndepărtat (a fost eliberat sub o amnistie după trei ani și jumătate). A prietenit cu conducătorii locali a Poalei Sion, Haim Greenberg și Uriel Feldman.

A fost unul dintre organizatorii unităților de autoapărare în timpul pogromului contra evreilor din Călărași din 23 octombrie 1905, a fost rănit și, împreună cu fratele său Iakov și cu Israel Giladi, a părăsit gubernia în încercarea de a evita arestarea. După ce s-a stabilit în Palestina, a devenit unul dintre organizatorii mișcărilor paramilitare Bar-Giora (1907) și Hashomer (1909).[3] A fost membru al comitetului de conducere al acestuia din urmă, care, pe lângă el, era constituit din Israel Giladi și Israel Șohat.[4][5][6][7] A locuit la Sejera și la Kfar Tavor, iar apoi la Merhavia. În ianuarie 1917 întors din pază, i-a căzut revolverul și un glonte ejectat accidental l-a omorât. A fost înmormântat în kibuțul Kfar Giladi.[8] unde a fost înmormântată și soția sa, Tova. Corespondența lui Portugali cu Tova, a fost publicată postum.[9] A lăsat doi fii: Avraham și Izreel.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Энциклопедия первопроходцев Израиля”. Arhivat din original în . Accesat în . 
  2. ^ Отец И. Гилади — Шмил Ицикович Бутельбройт (ум. 1934) (стр. 290)
  3. ^ Mendel Portugali — A Founder of HaShomer
  4. ^ „Ха-Шомер” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  5. ^ Феликс Кандель «Тайное общество Бар-Гиора»
  6. ^ Jacob Goldstein «From Fighters to Soldiers: How the Israeli Defense Forces Began» (стр. 21—22)
  7. ^ Jewish Defense Organizations Arhivat în , la Wayback Machine.
  8. ^ „פורטוגלי, מנדל וטובה”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Jacob Goldstein «From Fighters to Soldiers: How the Israeli Defense Forces Began» (стр. 255)