Israel Giladi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Israel Giladi
Date personale
Născut1886 Modificați la Wikidata
Călărași, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (32 de ani) Modificați la Wikidata
Kfar Giladi⁠(d), Palestina sub mandat britanic Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Otoman
 Palestina sub mandat britanic Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata

Israel Giladi (născut Isrul Butelbroit; în rusă Исраэль Гилади; în ebraică ‏ישראליק גלעדי‏‎; n. 1886, Călărași, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , Kfar Giladi⁠(d), Palestina sub mandat britanic) a fost un evreu basarabean, conducător al mișcării de colonizare evreiești din Palestina, una dintre figurile-cheie din a doua Aliyah.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în târgul Călărași din ținutul Chișinău, gubernia Basarabia (Imperiul Rus), unde împreună cu Mendel Portugali, s-a alăturat partidului muncitoresc evreiesc Poalei Sion.[1][2] După organizarea unităților de autoapărare în Călărași în timpul pogromului evreiesc din 23 octombrie 1905, împreună cu frații Mendel și Iakov Portugali, a fugit din gubernie în încercarea de a evita arestarea și a ajuns în Palestina la sfârșitul aceluiași anului. În 1907, împreună cu Mendel Portugali, Israel Șohat și Aleksandr Zaid a organizat societatea clandestină militarizată Bar-Giora (בר גיורא) pentru protecția așezărilor evreiești din Palestina.[3] În 1909 a luat parte la crearea unei alte organizații paramilitare, Hashomer, în Galileea.[4] A fost membru al comitetului de conducere al acestuia din urmă, care, în afară de el, era format din Portugali și Șohat.[5][6]

În 1916, a fost unul dintre fondatorii kibuțului Kfar Bagh în districtul de Nord, care după moartea sa de gripă spaniolă în 1918 a fost redenumit Kfar Giladi.[7] Memoriile sale Divrei Imey ha-agudda („Istoria organizației”) au fost publicate în colecția Kovets Hashomer („Colecția lui Hashomer”, 1937).[8][9] Soția lui, Keila, a lăsat amintiri despre el.[10][11][12] O stradă din Ierusalim îi poartă numele.[13]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Энциклопедия первопроходцев Израиля”. Arhivat din original în . Accesat în . 
  2. ^ Отец И. Гилади — Шмил Ицикович Бутельбройт (ум. 1934) (стр. 290)
  3. ^ Феликс Кандель «Тайное общество Бар–Гиора»
  4. ^ Israel Butelbroit Giladi: A Founder of Ha-Shomer
  5. ^ „Ха-Шомер (фотография И. Гилади, М. Португали и И. Шохата на стр. 12)” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  6. ^ „Jewish Defense Organizations”. Arhivat din original în . Accesat în . 
  7. ^ The Streets of Jerusalem: Who, What, Why (стр. 114)
  8. ^ Исраэль Гилади
  9. ^ „РЕЭ”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Timeline of Women and Women's Issues in the Yishuv and Israel” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  11. ^ Кейла Гилади с детьми Хадассой и Нахманом в Калараше
  12. ^ Jacob Goldstein «From Fighters to Soldiers: How the Israeli Defense Forces Began» (стр. 255)
  13. ^ Ronald L. Eisenberg «The Streets of Jerusalem: Who, What, Why»