Meliton Kantaria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Meliton Kantaria

Meliton Varlamovici Kantaria (în georgiană: მელიტონ ქანთარია; în rusă: Мелитон Варламович Кантария; n. 5 octombrie 1920 — d. 27 decembrie 1993), Erou al Uniunii Sovietice (8 mai 1946), a fost un sergent georgian al Armatei Roșii care, cel puțin în mod oficial, a fost cel care, împreună cu Mihail Egorov, a arborat Steagul Victoriei Reichstag pe 30 aprilie, 1945, ora 21:50.

Kantaria s-a născut într-o familie de țărani în satul, (acum oraș), Jvari din RSS Georgiană. Până la mobilizarea în Armata Roșie din 1940, Kantaria a lucrat într-un colhoz. În timpul celui de-al doilea război mondial a luptat în cadrul Armatei a 3-a de șoc din Frontul I Bielorus. Pe 30 aprilie 1945, în timpul bătăliei Berlinului, împreună cu sergentul Mihail Egorov a arborat steagul Uniunii Sovietice pe Reichstag.[1]

Prin decret al Prezidiului Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice nr.7090 din 8 mai 1946, Kantaria a primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice și a fost decorat cu Ordinul Lenin și cu Medalia Steaua de Aur.

După ce a fost demobilizat în 1946, Kantaria s-a reîntors în Georgia. A lucrat o scurtă perioadă într-un colhoz. S-a mutat în Suhumi, capitala RSSA Abhază, unde a lucrat ca șef de magazin. În 1947 a fost primit în rândurile Partidului Comunist. A fost deputat în Sovietul RSSA Abhazia. În timpul războiului dintre autoritățile centrale din Georgia și secesioniștii din Abhazia, Kantaria a fost silit de insurgenți în septembrie 1993 să-și părăsească locuința și să caute refugiu la Moscova, unde a și murit doar trei luni mai târziu.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

  • M.A. Egorov, M.V. Kantaria, Знамя Победы (Steagul Victoriei), Moscova, 1975

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Există speculații conform cărora cei doi sergenți nu au fost primii care au arborat steagul pe clădirea Reichstagului, primii fiind Gazi Zagitov, Mihail Minin, Alexei Bobrov și Alexandr Lisimenko.

Legături externe[modificare | modificare sursă]