Medalia de onoare (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Medalia de onoare
(Ehrenmedaille)
Medalia de onoare (film).jpg
Afișul filmului
Rating.gif
Titlu originalMedalia de onoare
Gendramă[1]  Modificați la Wikidata
RegizorPeter Călin Netzer
ScenaristTudor Voican
DistribuțieVictor Rebengiuc
Camelia Zorlescu
Doru Ana, Mircea Andreescu
Radu Beligan
Premiera12 noiembrie 2010 (2010-11-12)
Durata104 minute
ȚaraRomânia
Germania
Limba originalăromână
Prezență online
Internet Movie Database
AlloCiné
Allmovie
MovieMeter
ČSFD
Kinopoisk
The Movie Database
Cineplex
elFilm
cine.gr
PORT.hu

Medalia de onoare este cel de-al doilea lung metraj al regizorului Călin Peter Netzer. În rolul principal este Victor Rebengiuc, care joacă un pensionar ce primește din greșeală o decorație militară. Filmul este notabil pentru că fostul președinte al României, Ion Iliescu, își interpretează propriul rol.

Povestea filmului[modificare | modificare sursă]

Ion I. Ion (personajul interpretat de Victor Rebengiuc) este un pensionar de 75 de ani care își trăiește bătrânețea în anii de după Revoluție. Familia sa este dezbinată, nici prieteni sau rude nu are, iar întreaga sa viață este oglindirea pensionarului sărac și fără perspective de după 1989. Însă ceva îî schimbă, chiar și pentru puțin timp, viața. Primește din greșeală o medalie de onoare, cu care este decorat chiar de Președintele României, Ion Iliescu. Acesta este momentul în care se hotărăște să lupte pentru demnitatea sa, demult pierdută.

Premii[modificare | modificare sursă]

Filmul a primit Premiul Publicului și un Premiu Special pentru scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Torino, Premiul Cineuropa și Mențiune Specială la Festivalul de Film Miami în 2010, Mențiune Specială, Premiul Holden pentru Cel mai bun scenariu și Premiul Publicului la Torino International Festival of Young Cinema, Premiul pentru Cel mai bun actor - Victor Rebenciuc, Cel mai bun scenariu - Tudor Voican, Premiul FIPRESCI, Greek Union of Film and Television Technicians Award și Silver Alexander la Festivalul de Film Thessaloniki din 2009.

De asemenea, filmul a primit și Premiul Juriului asociației criticilor de film (FIPRESCI) și un Premiu Special din partea Asociației Tehnicienilor de Film, Televiziune și Audio-vizual din Grecia, dar și Premiul pentru Cea Mai Bună Regie și Cea Mai Bună Interpretare - Victor Rebengiuc la TIFF, în 2010.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt1504960/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri[modificare | modificare sursă]