Mecanism motor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Un mecanism motor este un mecanism al unei mașini de forță, care, în cazul unei mașini motoare transmite și eventual transformă mișcarea determinată de transformarea energiei interne a agentului de lucru (gaze de ardere, abur, aer comprimat) la arborele motor, sau, în cazul mașinilor generatoare (de exemplu compresoare cu piston), invers, de la arbore la agentul de lucru.[1]

La mașinile motoare, lucru mecanic este obținut inițial sub formă de mișcare alternativă a pistonului din cilindru. Mecanismul motor transformă această mișcare în mișcare de rotație continuă a arborelui.

Mecanismul motor al motoarelor cu ardere internă cu piston[modificare | modificare sursă]

La motoarele cu ardere internă cu piston obișnuite, mecanismul motor este bazat pe un mecanism de tip bielă-manivelă.[2][3] Prin extensie de limbaj, prin mecanism motor se înțeleg nu numai componentele mobile, ci și cele fixe față de batiu (șasiu etc.), chiar dacă ele se deplasează odată cu vehiculul pe care-l propulsează (autovehicul, locomotivă, avion, vapor etc.).

Componentele considerate fixe sunt:

 1. Blocul motor
 2. Chiulasa
 3. Cilindrul motor
 4. Colectorul de admisie
 5. Colectorul de evacuare
 6. Lagărele paliere, împreună cu Cuzineții lagărelor paliere

Componentele mobile sunt:

 1. Pistonul
 2. Segmenții
 3. Bolțul
 4. Biela, împreună cu cuzineții de bielă
 5. Arborele cotit
 6. Volantul, împreună cu amortizorul oscilațiilor de torsiune

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Răduleț, R. și colab. Lexiconul Tehnic Român, Editura Tehnică, București, 1957-1966.
 2. ^ Există motoare la care axa cilindrilor este în arc de cerc, ca urmare pistoanele nu se mișcă rectiliniu, iar mecanismul motor nu se bazează pe un mecanism de tip bielă-manivelă.
 3. ^ La motorul Wankel pistonul n-are o mișcare rectilinie și nu există bolț, bielă și arbore cotit, ci doar arbore excentric. Motorul Wankel este și el un „motor cu ardere internă cu piston”.