Chiulasă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Chiulasă
supape de admisie - supape de evacuare

Chiulasa este componenta motorului care se montează deasupra cilindrului cu scopul de a crea un spațiu închis între partea superioară a pistonului și pereții interiori ai cilindrului. Se confecționeză prin turnare din fontă aliată sau din aliaje de aluminiu. O chiulasă poate fi individuală, pe fiecare cilindru, comună pentru toți cilindri sau grupată pentru mai mulți cilindri. Chiulasa apare ca un capac al cilindrului având o cavitate în partea inferioară, cavitate care împreună cu pistonul aflat la punctul mort interior și pereții cilindrului formează camera de ardere. Forma chiulasei diferă după tipul motorului.

Chiulasele comune pentru o linie de cilindri au practicat un locaș pentru traductorul termometrului de apă și o cavitate pentru termostat. Cele pentru motoare cu aprindere prin scânteie au un locaș pentru bujie, iar cele pentru motoare cu aprindere prin comprimare unul pentru injector. Chiulasa are de asemenea orificii pentru circuitul apei, orificii care coincid cu orificiile de circulație ale apei din blocul motor pentru asigurarea răcirii. În partea inferioară chiulasa este plană pentru etanșarea perfectă la blocul motor prin intermediul unei garnituri. Montarea chiulasei pe blocul cilindrilor se face prin buloane sau prezoane care la rândul lor sunt montate și strânse în ordine de la centru la exterior ca să asigure coplanaritatea cu suprafața de contact a blocului cilindrilor.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Berthold Grünwald Teoria, calculul și construcția motoarelor pentru autovehicule rutiere, ediția a II-a, București: Editura Didactică și Pedagogică, 1980

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Chiulasă