Masacrul de la școala din Sandy Hook

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Masacrul de la Sandy Hook)
Salt la: Navigare, căutare
Sandy Hook în 2007

Masacrul de la școala din Sandy Hook a fost urmarea unui atac-amoc armat ce a avut loc pe 14 decembrie 2012 în incinta școlii elementare din Sandy Hook, Newtown, Connecticut, Statele Unite. Numărul morților a fost de 27. A fost al doilea cel mai sângeros incident petrecut într-o instituție de învățământ din istoria Statelor Unite, întrecut numai de cel de la Virginia Tech din 2007, în care au fost uciși 32 de oameni.

26 de persoane[1], majoritatea copii cu vârste cuprinse între 5 - 10 ani și 6 adulți (inclusiv atacatorul) au fost ucise. Atacatorul, pe nume Adam Lanza[2], în vârstă de aproximativ 20 de ani, s-a sinucis la locul atacului. El era copilul unei familii despărțite, părinții au divorțat în 2009.

Desfășurarea evenimentelor[modificare | modificare sursă]

Aproximativ la ora locală 09:00, Adam Lanza a împușcat-o pe mama sa acasa,care era profesoară la școala dată, după care a plecat la școală unde a deschis foc asupra copiilor din sală. Victimele atacului au fost 20 de copii (18 dintre ei au fost uciși pe loc, iar doi au murit mai târziu în spital) și 6 adulți, directorul școlii, un psiholog personal, alți patru profesori. După aceea, atacatorul s-a sinucis cu arma sa. Atacatorul a sosit la școală cu mașina mamei sale, în care de asemenea a fost gasită o pușcă semiautomată. Se pare că armele aparțin mamei sale. Poliția locală a sosit la fața locului și a intrat în incinta școlii, o jumătate de oră mai târziu. La 09:30 poliției locale i s-a alăturat și poliția statului Connecticut. O parte a elevilor și cadrelor didactice care nu au avut de suferit, au părăsit clădirea de sine stătător, restul au fost evacuați de unitățile SWAT. Potrivit poliției arma cu care a tras infractorul a fost achiziționată în mod legal și înregistrată pe numele mamei sale, Nancy Lanza. Mai târziu, a devenit cunoscut faptul că mama lui a fost ucisă la domiciliu și nu la școală cum se anunțase anterior.

Inițial, poliția l-a identificat, în mod eronat pe Ryan Lanza (fratele atacatorului-amoc) ca fiind criminalul. Ryan a trimis însă o serie de mesaje pe Facebook în care afirma că nu fost el și că în ziua respectivă era la serviciu. Înregistrările video și cartela de acces de la Ernst & Young, la care muncea îi confirmă declarațiile.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]