Martin Kamen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Martin Kamen
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Toronto, Canada Modificați la Wikidata
Decedat (89 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Montecito⁠(d), Comitatul Santa Barbara, California, SUA Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Canada (Pantone).svg Canada
Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician
profesor universitar[*]
chimist
biochimist Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Chicago  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea din California, San Diego[*]
Universitatea Washington din St. Louis[*]  Modificați la Wikidata
PremiiBursă Guggenheim[*]
Albert Einstein World Award of Science[*][[Albert Einstein World Award of Science (Recognition and encouragement for scientific and technological research and development.)|​]]
Enrico Fermi Award[*][[Enrico Fermi Award (award)|​]] ()
Fellow of the American Physical Society[*][[Fellow of the American Physical Society (fellowship of the American Physical Society)|​]]

Martin David Kamen (n. 27 august 1913, Toronto, Canada – d. 31 august 2002, Montecito (Santa Barbara), California) a fost un fizician care a lucrat la proiectul Manhattan. Împreună cu Sam Ruben, a descoperit izotopului carbon-14, la 27 februarie 1940, la Laboratorul de Radiații al Universității Berkeley, California.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Kamen s-a născut la Toronto, într-o familie de imigranți ruși. A crescut în Chicago și a terminat facultatea de chimie din Universitatea Chicago în 1933; doctoratul în chimie fizică l-a obținut de la aceeași universitate în 1936. După aceea, a reușit să obțină un post de cercetător în chimie și fizică nucleară sub conducerea lui Ernest Lawrence la laboratorul de radiații de la Berkeley, unde a lucrat fără salariu timp de șase luni până când a fost angajat să supravegheze pregătirea și distribuirea produselor ciclotronului. Descoperirea izotopului carbon-14 a avut loc la Berkeley când Kamen și Ruben au bombardat grafitul din ciclotron în speranța de a produce un izotop radioactiv de carbon care ar putea fi folosit ca indicator pentru investigarea reacțiilor chimice în fotosinteză. Din experimentul lor, s-a produs carbon-14.

În 1943 Kamen a fost trimis să lucreze la Proiectul Manhattan la Oak Ridge, Tennessee, unde a lucrat pentru scurt timp, înainte de a reveni la Berkeley. În 1945, a fost concediat de la Berkeley după ce a fost acuzat că ar fi transmis secrete ale armelor nucleare în URSS, și o vreme nu a putut obține niciun post academic. În cele din urmă a fost angajat de Arthur Holly Compton să deruleze programul ciclotronului de la facultatea de medicină din Universitatea Washington de la St. Louis. Kamen i-a învățat pe profesorii de acolo cum să utilizeze materiale radioactive indicatoare în cercetare, iar interesul lui s-a mutat către biochimie.

În 1957 a trecut la Universitatea Brandeis din Massachusetts, iar în 1961 s-a angajat la Universitatea California, San Diego, unde a rămas până la pensionare, în 1978.

Martin Kamen a murit la 31 august 2002 la 89 de ani în Montecito (Santa Barbara), California.

Contribuții științifice[modificare | modificare sursă]

Bombardând materia cu particule în ciclotron, s-au generat izotopi radioactivi cum ar fi carbon-14. Folosind carbon-14, se poate elucida ordinea evenimentelor în reacțiile biochimice, arătând precursorii unui produs biochimic particular, relevând rețeaua de reacții ce constituie viața. Kamen este cel care a confirmat că tot oxigenul eliberat în fotosinteză provine din apă și nu din dioxid de carbon. A studiat și rolul molibdenului în fixarea biologică a azotului, rolul fierului în activitatea compușilor porfirinelor în plante și animale, precum și schimbul de calciu în tumorile canceroase.

  1. ^ a b Martin Kamen, SNAC, accesat în  
  2. ^ a b Martin D. Kamen, Muzeul Solomon R. Guggenheim, accesat în  
  3. ^ a b Martin David Kamen, Autoritatea BnF