Mariana Durleșteanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mariana Durleșteanu
Date personale
Născută (48 de ani)
Chișinău, RSS Moldovenească
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațieeconomistă
diplomat Modificați la Wikidata
Ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie
În funcție
2004 – 2008
Ministrul Finanțelor al Republicii Moldova
În funcție
2008 – 2009

PremiiOrdinul Gloria Muncii ()
Alma materUniversitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;
University of Westminster
ProfesieFinante, Banci si Economie

Mariana Durleșteanu (în rusă Марианна Дурлештяну; n. 5 septembrie 1971, Chișinău) este o economistă, diplomată și politiciană din Republica Moldova, care a fost ministru al finanțelor Republicii Moldova (2008 - 2009) și ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie (2004 - 2008).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mariana Durleșteanu s-a născut la data de 5 septembrie 1971, în municipiul Chișinău.[1][nefuncțională] A urmat cursurile Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1990-1995), specializându-se în contabilitate și informatică de gestiune, apoi a urmat un masterat în administrarea afacerilor organizat de Centrul Internațional de Dezvoltare, Școala de management din orașul Bled, Slovenia (2000) și studii postuniversitare în specialitatea reforma economică și guvernamentală la Universitatea Westminster din Londra (2007-2008).

Ulterior, a urmat cursuri de specializare organizate de Banca Mondială („Procedurile de procurări și rambursări pentru împrumuturile BIRD”, Kiev, 1996), FMI (Politici și analize macroeconomice, Joint Vienna Institute’s courses, Viena, 1997) și Merrill Lynch (Piața Financiară internațională, operațiuni de capital și piețe, Merrill Lynch’s courses New York, USA, 1997).

Începând din anul 1995, ea a lucrat în cadrul Ministerului Finanțelor din Republica Moldova. A lucrat ca director al Unității de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale destinate Dezvoltării Sectorului Privat (1999-2001). În iulie 2001 este numită în funcția de viceministru al finanțelor al Republicii Moldova, apoi în aprilie 2002 în cea de prim-viceministru al finanțelor, având ca principalele responsabilități negocierea cu instituțiile financiare internaționale, participarea la elaborarea politicii fiscal-bugetare, la elaborarea strategiei de reducere a sărăciei și creșterii economice, participarea la negocierile Planului de Acțiuni UE-Moldova, la analiza gestionării și restructurării datoriei de stat. De asemenea, a coordonat activitățile următoarelor departamente și domenii: Trezoreria, Datoria de Stat, Tehnologii Informaționale, Supravegherea Asigurărilor, microfinanțării și conlucrarea cu sectorul bancar. În această perioadă, a fost Guvernator alternativ la FMI pentru Moldova și Guvernator la Banca Mării Negre pentru Comerț și Dezvoltare.

În anul 2004 a fost numită în funcțiile de președinte al Consiliului de Administrare al BCA Banca de Economii și vicepreședinte al Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz [2]. A participat la summit-ul „Millennium Development Goals” al ONU, la Conferința „Financing for Development” de la Monterrey, la ședințele anuale a FMI și BM, la conferințele organizate de BM, FMI și ONU privind reducerea sărăciei. La data de 17 noiembrie 2004, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decret al Președintelui Republicii Moldova, la data de 31 martie 2008, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ministru al finanțelor în noul guvern format de Zinaida Greceanîi. Primul ministru a justificat desemnarea Marianei Durleșteanu în această funcție prin „înaltul său profesionalism și realizările obținute în domeniul financiar și fiscal în perioadă în care a activat în calitate de prim-viceministru, iar ulterior în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Moldovei în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”[3].

Mariana Durleșteanu vorbește fluent limbile rusă și engleză. Este căsătorită și are doi copii.


În anul 2002, în timp ce îndeplinea funcția de viceministru al finanțelor, Mariana Durleșteanu a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]