Margaret Mitchell

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Margaret Mitchell în 1941

Margaret Mitchell, numele la naștere Margaret Munnerlyn Mitchell, (n. 8 noiembrie 1900, Atlanta, Georgia — d. 16 august 1949 în Atlanta) a fost o scriitoare și jurnalistă americană. Este cunoscută pentru unicul său roman, Pe aripile vântului (1936), care s-a bucurat de un succes internațional.

Biografie[modificare | modificare sursă]

La vârsta de 14 ani intră la Washington Seminar un colegiu feminin unde studiază arătând deja talentul său.La 18 ani se înscrie la cursul superior de medicină de la Smith College din Northampton, în Massachusetts, dar studiile vor fi întrerupte de un trist eveniment: moartea mamei sale. Se întoarce la Atlanta unde în 1922 se căsătorește cu Berrien Kinnard Upshaw. Căsătoria va fi un faliment, iar el iese din viața sa lăsându-i libertatea necesară pentru a o lua de la început. În anii douăzeci Margaret colaborează la Journal Sunday Magazine: va fi memorabil interviul luat lui Rudolf Valentino. În 1926 se căsătorește cu John Marsh, un agent publicitar, abandonează munca pentru a se dedica scrisului. În același an începe sa lucreze la un roman cei va lua zece ani să-l termine. Cartea va fi tipărită și distribuită în iunie 1936 cu titlul Gone with the Wind, titlu înprumutat dintr-un vers a lui Ernest Downson. Fu un succes imediat cu 180.000 de copii vândute în doar patru săptămâni. Datorită succesului aproape imediat, va fi contactată de David O. Selznik pentru a ecraniza romanul. Cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Mitchell face parte din Crucea Roșie, iar în 1943 înființează Recreation Room pentru soldații din Piedmont Park.După război ea se întoarce acasă hotărâtă să reânceapă să scrie. În seara de 11 august 1949 un taximetrist beat nu o vede în timp ce ea traversează strada și o lovește cu mașina. După cinci zile de comă, în 16 august 1949 moare. Inspirându-se din viața ei a fost realizat un film pentru televiziune A Burning Passion:The Margaret Mitchell Story cu Shannen Doherty. Pentru romanul Gone with the Wind (Pe aripile vântului) care apăruse în 1936, a primit Premiul Pulitzer în anul 1937, iar în anul următor a fost candidată la Premiul Nobel pentru literatură. Filmul cu același nume, din anul 1939, cu Vivien Leigh și Clark Gable în rolurile principale, este unul din filmele de mare succes al tuturor timpurilor. „Pe aripile vântului” a fost singurul ei roman. A început să-l scrie datorită faptului că avea glezna luxată, fiind încurajată, de asemenea, de soțul ei, John Marsh. Ea a scris și rescris romanul de mai multe ori.

Acțiunea romanului[modificare | modificare sursă]

Romanul se desfășoară în perioada Războiului de secesiune, care este privit din punctul de vedere al lui Scarlett O'Hara, care are de la 16 la 28 ani în cursul povestirii, fiind măritată de trei ori.
Acțiunea romanului este captivantă și dinamică. Energia și starea de optimism a lui Scarlett O'Hara, aptitudinea ei de a trece peste momente dramatice și adesea tragice, însuflețesc și incită acțiunea, dând romanului originalitate și un farmec deosebit. Chiar dacă ea este uneori acuzată de superficialitate, ea a reușit, spre deosebire de alte personaje din roman, să devină, din fiica unui proprietar de pământ și sclavi, în perioada antebelică, o femeie de afaceri, pragmatică și atrăgătoare, după război. Autoarea ne prezintă o luptă pe viață și pe moarte a eroilor romanului, alături de care cititorii plâng, râd, iubesc, urăsc, încercând practic toate stările psihologice, în funcție de caracterul schimbător al norocului eroinei.

Decesul[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Margaret Mitchell

Margaret Mitchell a decedat la 48 de ani, în 1949, călcată de o mașină.