Marele Gatsby (film din 2013)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Marele Gatsby
The Great Gatsby
TheGreatGatsby2012Poster.jpg
Afișul filmului
Rating Rating.gif
Gen film de dragoste[1][2][3][4][5][6]
film dramatic[7][8][2][1][3][4][5]
ecranizare  Modificați la Wikidata
Regizor Baz Luhrmann
Autor Craig Pearce[*][9][10]
Baz Luhrmann[*][9][10]  Modificați la Wikidata
Scenarist
Bazat pe Marele Gatsby de
F. Scott Fitzgerald
Producător
Distribuitor
Studio
Director de imagine Simon Duggan
Montaj
Muzica Craig Armstrong
Costume Catherine Martin[*]  Modificați la Wikidata
Distribuție
Premiera 1 mai 2013 (2013-05-01) (Premieră New York)

10 mai 2013 (2013-05-10) (Statele Unite)

30 mai 2013 (2013-05-30) (Australia)
Durata 142 de minute[11]
Țara Australia
Statele Unite
Filmat în Sydney  Modificați la Wikidata
Locul acțiunii New York  Modificați la Wikidata
Limba originală Engleză
Premii Premiul Oscar pentru cele mai bune costume
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri  Modificați la Wikidata
Nominalizări Premiul Oscar pentru cele mai bune costume
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri  Modificați la Wikidata
Buget 105 milioane $[12]
Încasări 351 milioane $[12]
Website oficial http://thegreatgatsby.warnerbros.com/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
AlloCiné
Allmovie
Metacritic
MovieMeter
Elonet
ČSFD
TV.com
elCinema.com
PORT.hu

Marele Gatsby este un film dramatic și istoric, realizat după romanul omonim al lui F. Scott Fitzgerald. Filmul a fost produs și regizat de Baz Luhrmann; rolul lui Jay Gatsby este jucat de Leonardo DiCaprio, în timp ce Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton și Elizabeth Debicki au roluri secundare.[13] Producția a început în 2011 și a avut loc în Australia, pelicula având un buget de 105 milioane de dolari. Filmul urmărește povestea milionarului Jay Gatsby și a vecinului său, Nick (Maguire), în perioada de vârf a anilor '20 în New York.

Cu toate că filmul a primit recenzii mixte din partea criticilor, care au lăudat jocul actoricesc, dar au criticat coloana sonoră și lipsa de loialitate față de carte, spectatorii au răspuns mult mai pozitiv,[14] iar nepoata lui F. Scott Fitzgerald a lăudat filmul, spunând că "Scott ar fi fost mândru".[15] Este cel mai profitabil film al lui Baz Luhrmann, câștigând peste 350 milioane de dolari pe plan mondial.[16] La cea de-a 86 ediție a Premiilor Oscar, filmul a fost câștigat premiul la categoriile: Cele mai Bune Decoruri și Cele mai Bune Costume.

Intrigă[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În 1929, Nick Carraway, veteran al Primului Război Mondial, se află la un spital de psihiatrie pentru a-și trata alcoolismul. El vorbește despre Jay Gatsby, descriindu-l ca pe cel mai optimist om pe care l-a întâlnit vreodată. Doctorul lui Nick îi sugerează să-și scrie gândurile, de vreme ce scrisul este singura pasiune a lui Nick.

În vara lui 1922, Nick se mută din Vestul mijlociu la New York, după ce abandonează scrisul. El închiriază o căsuță pe malul nordic al Long Island, în West Egg, care se află lângă conacul lui Jay Gatsby, un magnat misterios care organiezează des petreceri extravagante. Într-o zi, Nick se duce să cineze cu verișoara sa, Daisy Buchanan, și soțul acesteia, Tom, care îi fac cunoștință cu Jordan Baker, cu care Daisy dorește să-l cupleze pe Nick. Când Nick se întoarce acasă, el îl vede pe Gatsby pe doc, încercând să atingă o lumină misterioasă verde, venită de pe docul Buchanan.

Jordan îi spune lui Nick că Tom are o amantă ce trăiește în "valea cenușii", o groapă de deșeuri industriale dintre West Egg și New York. La puțin timp după, Nick călătorește în vale, unde se opresc la garajul lui George Wilson și al soției sale, Myrtle, amanta lui Tom. Ulterior, Nick primește o invitație la una dintre petrecerile lui Gatsby. Acolo, el află că a fost singurul care a primit o invitație și că niciunul dintre oaspeți nu îl cunoaște pe Gatsby. Nick o vede acolo pe Jordan, iar cei doi se întâlnesc cu Gatsby. Nick și Gatsby iau prânzul împreună. Pe drum, Gatsby îi spune lui Nick că a fost la Oxford și că este un erou de război, dintr-o familie înstărită din Vestul mijlociu. Ei se duc la un restaurant, unde îi face cunoștință cu partenerul său de afaceri, Meyer Wolfsheim.

Jordan îi spune lui Nick că Gatsby a avut o relație cu Daisy cu cinci ani în urmă și că încă este îndrăgostit de ea. Gatsby ținea acele petreceri extravagante în speranța că Daisy va veni. Gatsby îl roagă pe Nick să o invite pe Daisy la ceai. După o reuniune stânjenitoare, Gatsby și Daisy încep o aventură. Gatsby este dezamăgit atunci când Daisy îi spune că vrea să plece în lume cu el; în schimb, el vrea ca ea să divorțeze de Tom. În cele din urmă, el îl sună pe Nick să-i ceară lui să-l acompanieze până la conacul Buchanan, unde Gatsby și Daisy plănuiesc să-i spună lui Tom că ea îl părăsește. În timpul prânzului, Tom devine suspicios față de Gatsby, dar ea îl oprește pe Gatsby din a dezvălui ceva și sugerează ca toți să meargă la Plaza Hotel; Tom îi conduce pe Nick și Jordan în mașina lui Gatsby, în timp ce Gatsby o conduce pe Daisy în mașina lui Tom. El se oprește la garajul lui George, unde George îi spune lui Tom că el și Myrtle o să se mute, deoarece o suspectează pe aceasta că îl înșeală.

La Plaza, Gatsby îi spune lui Tom că el și Daisy sunt împreună. Tom îl acuză pe Gatsby că nu a fost niciodată la Oxford și că și-a câștigat averea prin afaceri ilegale. Daisy îi spune lui Gatsby că încă îl iubește, dar nu poate spune că nu l-a iubit niciodată pe Tom. Eventual, Gatsby și Daisy pleacă. După ce o confruntă pe Myrtle în legătură cu infidelitatea ei, ea fuge în stradă și este lovită de mașina galbenă a lui Gatsby, crezând că este a lui Tom. După ce află de moartea lui Myrtle, Tom îi spune lui George că mașina galbenă este a lui Gatsby și că îl suspectează pe Gatsby de aventura cu Myrtle. Nick deduce că Daisy conducea, cu toate că Gatsby intenționează să-și asume vina. Nick aude cum Tom îi spune lui Daisy că el va avea grijă de tot, dar decide să nu-i spună lui Gatsby. El îi spune lui Nick că s-a născut sărac; numele său adevărat este James Gatz, și că a rugat-o pe Daisy să-l aștepte până când el va ajunge cineva.

A doua zi, Gatsby aude telefonul sunând și crede că e Daisy. Înainte să apuce să răspundă. Gatsby este împușcat de George, care se sinucide imediat după aceea.

La înmormântarea lui Gatsby participă doar reporterii și Nick, de vreme ce Daisy și Tom pleacă din New York. Dezgustat de oraș și de oameni, Nick pleacă după ce face o ultimă plimbare prin conacul părăsit al lui Gatsby, reflectând la optimismul acestuia. În sanatoriu, Nick își termină manuscrisul, pe care îl intitulează Marele Gatsby.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

S-D: Joel Edgerton și regizorul Baz Luhrmann, Elizabeth Debicki, Carey Mulligan, Tobey Maguire, împreună cu producătoarea Catherine Martin, la premiera de la Sydney din 22 mai 2013
 • Leonardo DiCaprio în rolul lui Jay Gatsby
 • Tobey Maguire în rolul lui Nick Carraway
 • Carey Mulligan în rolul lui Daisy Buchanan
 • Joel Edgerton în rolul lui Tom Buchanan
 • Elizabeth Debicki în rolul lui Jordan Baker
 • Isla Fisher în rolul lui Myrtle Wilson
 • Jason Clarke în rolul lui George Wilson
 • Amitabh Bachchan în rolul lui Meyer Wolfsheim
 • Jack Thompson în rolul dr. Walter Perkins
 • Adelaide Clemens în rolul lui Catherine
 • Callan McAuliffe în rolul tânărului Jay Gatsby
 • Richard Carter în rolul lui Herzog
 • Max Cullen în rolul lui Owl Eyes
 • Heather Mitchell în rolul mamei lui Daisy
 • Gus Murray în rolul lui Teddy Barton
 • Steve Bisley în rolul lui Dan Cody
 • Vince Colosimo în rolul lui Michaelis
 • Felix Williamson în rolul lui Henri
 • Kate Mulvany în rolul dnei. Mckee
 • Eden Falk în rolul lui Chester Mckee
 • iOTA (Sean Hape) în rolul lui Trimalchio
 • Brendan Maclean în rolul lui Ewing Klipspringer

Marketing[modificare | modificare sursă]

Primul trailer al filmului a fost lansat pe 22 mai 2012,[17] cu aproape un an înainte de premiera acestuia. Cântecele apărute în diferite trailere includ: "No Church in the Wild" de Jay-Z și Kanye West; un cover al piesei lui U2 "Love Is Blindness" cântat de Jack White; un cover al piesei lui The Turtles, "Happy Together", cântat de formația Filter; un cover al piesei lui Amy Winehouse, "Back to Black", cântat de André 3000 și Beyoncé; "Young and Beautiful", cântată de Lana Del Rey; și două piese, "Bedroom Hymns" și "Over the Love", cântate de Florence and the Machine.[18]

Pe 15 aprilie 2013, Brooks Brothers au lansat "The Gatsby Collection", o colecție de haine bărbătești, pantofi și accesorii "inspirate de costumele lui Catherine Martin din Marele Gatsby". Conform Fashion Weekly, "Îmbrăcămintea nu este bazată doar pe stilul din anii '20: totul era făcut după arhivele brandului din acel timp [...] Brooks Brothers a fost unul dintre inițiatorii look-ului din era Gatsby. Costumele propriu-zise, proiectate de Catherine Martin, se vor afla în buticurile Brooks Brothers."[19][20]

Pe 17 aprilie 2013, Tiffany & Co. a dezvăluit, în magazinul de pe Fifth Avenue, îmbrăcăminte "inspirată" din filmul lui Luhrmann și creată în colaborare cu designerul Catherine Martin și regizorul Baz Luhrmann. Magazinul de bijuterii a creat și "The Great Gatsby Collection", o gamă de bijuterii pentru anticiparea filmului. Colecția cuprinde 7 piese: o broșă, o diademă, un colier și patru inele diferite, unul dintre ele fiind făcut din platină, cu un diamant de 5,25 carate, toate la prețul de 875.000 de dolari.[21][22][23]

Coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Lansată pe 7 mai 2013,[18] coloana sonoră a fost produsă de Jay-Z[24] și The Bullitts.[25]

Piesa "Young and Beautiful" a fost scrisă de Lana Del Rey și de regizorul filmului, Baz Luhrmann, și a fost lansată la radio ca single.[26] O parte din cântec a apărut în trailerul oficial al filmului, mai exact atunci când personajele jucate de Leonardo DiCaprio și Carey Mulligan își exprimă sentimentele unul față de celălalt.[27] Revista hip hop Rap-Up a spus că piesa este "obsedantă",[26] în timp ce MTV a spus că sună "melancolic".[27] Piesa cântată de Florence and the Machine, "Over the Love", face referire la "lumina verde" din film.[24] Chris Payne de la Billboard a lăudat coverul piesei "Back to Black" a lui Beyoncé și André 300, realizată cu ritmuri electronice.[24] The xx a înregistrat "Together" pentru film, cu Jamie Smith spunându-le celor de la MTV că formația a contribuit la coloana sonoră cu o notă de "disperare",[28] și că au utilizat o orchestră de 30 persoane.

Vorbind despre așteptările pentru coloana sonoră, Baz Luhrman și-a exprimat dorința de a îmbina muzica jazz, caracteristică acelor vremuri, cu prezentul. La fel ca și la piesele alese în Moulin Rouge! și Romeo + Juliet, Baz nu folosește melodiile filmului pentru fundal, ci mai mult pentru a deveni un personaj de sine stătător.[29]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Box office[modificare | modificare sursă]

Marele Gatsby a încasat 144,8 milioane de $ în America de Nord și 206,2 milioane de $ în celelalte țări, pentru un box office mondial de 351 milioane de $.[12] Conform Deadline.com, filmul a avut un profit de 58,6 milioane de $.[30]

În America de Nord, Marele Gatsby a câștigat 19,4 milioane de $ în ziua premierei (vineri), inclusiv 3,25 milioane de $ din avanpremierele de joi și cele de la miezul nopții.[31] A terminat pe locul 2 în weekendul premierei, în spatele filmului Iron Man 3, cu 51,1 milioane de $.[32]

Premii[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Alte adaptări cinematografice pentru Marele Gatsby includ:

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b http://www.filmaffinity.com/es/film373234.html, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 2. ^ a b http://www.nytimes.com/2013/05/10/movies/the-great-gatsby-interpreted-by-baz-luhrmann.html, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 3. ^ a b http://www.metacritic.com/movie/the-great-gatsby, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 4. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt1343092/, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 5. ^ a b http://www.adorocinema.com/filmes/filme-141808/, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 6. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=141808.html, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 7. ^ http://www.nytimes.com/2013/05/10/movies/the-great-gatsby-interpreted-by-baz-luhrmann.html?_r=0, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 8. ^ http://www.nytimes.com/2013/05/10/movies/the-great-gatsby-interpreted-by-baz-luhrmann.html?_r=0&pagewanted=1, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 9. ^ a b https://www.siamzone.com/movie/m/6733, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 10. ^ a b http://www.adorocinema.com/filmes/filme-141808/creditos/, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 11. ^ http://www.bbfc.co.uk/releases/great-gatsby-2013-1
 12. ^ a b c The Great Gatsby (2013)”. Box Office Mojo. Amazon.com. http://boxofficemojo.com/movies/?id=greatgatsby2012.htm. Accesat la 2 august 2013. 
 13. ^ The Great Gatsby - In Theaters May 10”. Thegreatgatsby.warnerbros.com. http://thegreatgatsby.warnerbros.com/about-the-film. Accesat la 14 februarie 2014. 
 14. ^ CinemaScore Gets 'A' From Studios, Especially When It Counters Critics - TheWrap”. TheWrap. http://www.thewrap.com/movies/article/cinemascore-gets-studios-especially-when-it-counters-critics-87701. 
 15. ^ Kendall, Mary Claire (10 mai 2014). „Loving 'Gatsby' All About 'Living Fitzgerald'”. Forbes. http://www.forbes.com/sites/maryclairekendall/2013/05/10/loving-gatsby-all-about-living-fitzgerald. Accesat la 26 mai 2014. 
 16. ^ The Great Gatsby (2013) (2013) - Box Office Mojo”. boxofficemojo.com. http://boxofficemojo.com/movies/?id=greatgatsby2012.htm. 
 17. ^ David Trumbore (22 mai 2012). „First Trailer for THE GREAT GATSBY Starring Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, and Carey Mulligan”. collider.com. http://collider.com/the-great-gatsby-trailer/132255. Accesat la 30 mai 2012. 
 18. ^ a b Brown, August (4 aprilie 2013). „'Gatsby' soundtrack to feature Jay-Z, Lana del Rey, The xx and more”. Los Angeles Times (Eddy Hartenstein). http://www.latimes.com/entertainment/music/posts/la-et-ms-gatsby-soundtrack-to-feature-jayz-lana-del-rey-the-xx-and-more-20130404,0,6073681.story. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 19. ^ Evans, Jonathan (15 aprilie 2013). „Brooks Brothers' New Gatsby Collection”. Esquire. http://www.esquire.com/blogs/mens-fashion/brooks-brothers-gatsby-collection-041513. Accesat la 12 mai 2013. 
 20. ^ Brooks Brothers' Great Gatsby-Inspired Collection Puts On The Ritz”. Daily Front Row. 15 aprilie 2013. http://www.fashionweekdaily.com/the-fix/article/brooks-brothers-great-gatsby-inspired-collection-puts-on-the-ritz. Accesat la 12 mai 2013. 
 21. ^ Tiffany's unveils "The Great Gatsby" windows”. CBS News. 17 aprilie 2013. http://www.cbsnews.com/2300-207_162-10016508.html. Accesat la 12 mai 2013. 
 22. ^ Folan, Kerry (17 aprilie 2013). „Behold Tiffany & Co.'s Opulent Gatsby-Themed Jewelry Collection”. Racked.com. http://racked.com/archives/2013/04/17/first-look-tiffany-cos-opulent-jewelry-for-gatsby.php. Accesat la 12 mai 2013. 
 23. ^ Tiffany & Co. Official Site: Tiffany & Co. Celebrates Jazz Age Glamour
 24. ^ a b c Payne, Chris (4 aprilie 2013). „Beyonce, Lana Del Rey, Florence Music Featured In New 'Great Gatsby' Trailer”. Billboard. New York: Prometheus Global Media. http://www.billboard.com/articles/news/1556334/beyonce-lana-del-rey-florence-music-featured-in-new-great-gatsby-trailer. Accesat la 7 aprilie 2013. 
 25. ^ Ramirez, Erika (31 decembrie 2012). „Jay-Z, The Bullitts to Score 'The Great Gatsby'”. Billboard. Prometheus Global Media. http://www.billboard.com/articles/columns/the-juice/1481163/jay-z-the-bullitts-to-score-the-great-gatsby. Accesat la 7 aprilie 2013. 
 26. ^ a b Jay-Z Calls on Beyoncé, André 3000, Fergie, & Lana Del Rey for ‘Great Gatsby’ Soundtrack”. Rap-Up. Devin Lazerine. http://www.rap-up.com/2013/04/04/jay-z-calls-on-beyonce-andre-3000-fergie-lana-del-rey-for-great-gatsby-soundtrack/. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 27. ^ a b Markman, Rob (4 aprilie 2013). „'Great Gatsby' Soundtrack Boasts Big Names Jay-Z, Beyonce And Lana Del Rey: Fourteen-song soundtrack also includes the likes of Florence and the Machine, will.i.am and Gotye”. MTV. Viacom. http://www.mtv.com/news/articles/1704988/great-gatsby-soundtrack-jay-z-beyonce-lana-del-rey.jhtml. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 28. ^ Marissa G. Muller. „The xx’s Jamie Smith on His Solo Project, New Drake Beats and ‘The Great Gatsby’”. MTV Hive. http://www.mtvhive.com/2013/04/18/jamie-smith-xx-new-album-interview. Accesat la 14 februarie 2014. 
 29. ^ Staff (16 aprilie 2013). „Tracklist For "The Great Gatsby" Soundtrack Features New Music From Jay-Z, Beyonce, Andre 3000 & More”. Hotnewhiphop.com. http://www.hotnewhiphop.com/tracklist-for-the-great-gatsby-soundtrack-features-new-music-from-jay-z-beyonce-andre-3000-and-more-news.5131.html. Accesat la 14 februarie 2014. 
 30. ^ Mike Fleming Jr (21 martie 2014). „2013 Most Valuable Blockbuster – #7 ‘Monsters University’ Vs. #10 ‘Thor: The Dark World'; #2 ‘Frozen’ Vs. #15 ‘The Great Gatsby’”. Deadline.com. http://deadline.com/2014/03/frozen-thor-dark-world-monsters-university-profit-most-profitable-movies-2013-701699/. Accesat la 22 martie 2015. 
 31. ^ Kilday, Gregg (11 mai 2013). „Box Offie Report: 'Great Gatsby' Has Jazzy $19.4 Million Opening Friday”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/box-office-report-great-gatsby-521096. Accesat la 12 mai 2013. 
 32. ^ McClintock, Pamela (12 mai 2013). „Box Office Report: 'Great Gatsby' Dazzles With $51.1 Million Opening”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/box-office-report-great-gatsby-521399. Accesat la 27 iunie 2013. 
 33. ^ 2014 Oscar Nominees”. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 16 ianuarie 2014. http://oscar.go.com/nominees. Accesat la 16 ianuarie 2014. 
 34. ^ Nordyke, Kimberly (2 martie 2014). „Oscars 2014 Winners: The Complete List”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/oscar-winners-2014-full-list-results-86th-academy-awards-kodak-theater-684748. Accesat la 9 martie 2014. 
 35. ^ Winners Announced”. Art Directors Guild. 8 februarie 2014. http://www.adg.org/?art=2013_award_winners. Accesat la 12 februarie 2014. 
 36. ^ Bafta Film Awards 2014: Full list of nominees”. BBC. 8 ianuarie 2014. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-25648930. Accesat la 16 februarie 2014. 
 37. ^ Rutecki, Jared (8 ianuarie 2014). „2013 Costume Designers Guild Award nominees”. HitFix. http://www.hitfix.com/in-contention/2013-costume-designers-guild-award-nominees. Accesat la 8 ianuarie 2014. 
 38. ^ Kilday, Gregg (14 ianuarie 2014). „'12 Years a Slave,' 'American Hustle' Among Dorian Award Nominees (Exclusive)”. Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/12-years-a-slave-american-671037?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+thr%2Fpopeater+(The+Hollywood+Reporter+-+Popeater+Feed). Accesat la 14 ianuarie 2014. 
 39. ^ The Jameson Empire Awards 2014 Nominations Are Here!”. Empire. 24 februarie 2014. http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=40254. Accesat la 4 martie 2014. 
 40. ^ 56th Annual Grammy Awards Nominees”. The Recording Academy. http://www.grammy.com/nominees?genre=11. Accesat la 7 decembrie 2013. 
 41. ^ Giardina, Carolyn (21 ianuarie 2014). „'Gravity,' 'The Great Gatsby' Among 3D Society's Noms for Top Live-Action Movie”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/behind-screen/gravity-great-gatsby-3d-societys-671791. Accesat la 21 ianuarie 2014. 
 42. ^ Walsh, Jason (15 ianuarie 2014). „Sound Editors Announce 2013 Golden Reel Nominees”. Variety. http://variety.com/2014/film/news/sound-editors-announce-2013-golden-reel-nominees-1201059048/. Accesat la 15 ianuarie 2014. 
 43. ^ 'Gravity' and '12 Years a Slave' lead MPSE Golden Reel Awards nominations”. HitFix. http://www.hitfix.com/in-contention/gravity-and-12-years-a-slave-lead-mpse-golden-reel-awards-nominations. Accesat la 15 ianuarie 2014. 
 44. ^ ‘Gravity’ Tops Visual Effects Society Nominations”. Variety. 14 ianuarie 2014. http://variety.com/2014/film/news/gravity-tops-visual-effects-society-nominations-1201056211/. Accesat la 14 ianuarie 2014. 
 45. ^ 35th Annual Young Artist Awards”. Young Artist Awards. http://www.youngartistawards.org/noms35.html. Accesat la 14 aprilie 2014. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Marele Gatsby