Marele Gatsby (film din 2013)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Marele Gatsby
The Great Gatsby
TheGreatGatsby2012Poster.jpg
Afișul filmului
Rating Rating.gif
Gen film de dragoste[1][2][3][4][5][6]
film dramatic[7][8][2][1][3][4][5]
ecranizare  Modificați la Wikidata
Regizor Baz Luhrmann
Autor Craig Pearce[*][9][10]
Baz Luhrmann[*][9][10]  Modificați la Wikidata
Scenarist
Bazat pe Marele Gatsby de
F. Scott Fitzgerald
Producător
Distribuitor
Studio
Director de imagine Simon Duggan
Montaj
Muzica Craig Armstrong
Costume Catherine Martin[*]  Modificați la Wikidata
Distribuție
Premiera 1 mai 2013 (2013-05-01) (Premieră New York)

10 mai 2013 (2013-05-10) (Statele Unite)

30 mai 2013 (2013-05-30) (Australia)
Durata 142 de minute[11]
Țara Australia
Statele Unite
Filmat în Sydney  Modificați la Wikidata
Locul acțiunii New York  Modificați la Wikidata
Limba originală Engleză
Premii Premiul Oscar pentru cele mai bune costume
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri  Modificați la Wikidata
Nominalizări Premiul Oscar pentru cele mai bune costume
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri  Modificați la Wikidata
Buget 105 milioane $[12]
Încasări 351 milioane $[12]
Website oficial http://thegreatgatsby.warnerbros.com/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
AlloCiné
Allmovie
Metacritic
MovieMeter
Elonet
ČSFD
TV.com
Cineplex
elCinema.com
PORT.hu

Marele Gatsby este un film dramatic și istoric, realizat după romanul omonim al lui F. Scott Fitzgerald. Filmul a fost produs și regizat de Baz Luhrmann; rolul lui Jay Gatsby este jucat de Leonardo DiCaprio, în timp ce Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton și Elizabeth Debicki au roluri secundare.[13] Producția a început în 2011 și a avut loc în Australia, pelicula având un buget de 105 milioane de dolari. Filmul urmărește povestea milionarului Jay Gatsby și a vecinului său, Nick (Maguire), în perioada de vârf a anilor '20 în New York.

Cu toate că filmul a primit recenzii mixte din partea criticilor, care au lăudat jocul actoricesc, dar au criticat coloana sonoră și lipsa de loialitate față de carte, spectatorii au răspuns mult mai pozitiv,[14] iar nepoata lui F. Scott Fitzgerald a lăudat filmul, spunând că "Scott ar fi fost mândru".[15] Este cel mai profitabil film al lui Baz Luhrmann, câștigând peste 350 milioane de dolari pe plan mondial.[16] La cea de-a 86 ediție a Premiilor Oscar, filmul a fost câștigat premiul la categoriile: Cele mai Bune Decoruri și Cele mai Bune Costume.

Intrigă[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În 1929, Nick Carraway, veteran al Primului Război Mondial, se află la un spital de psihiatrie pentru a-și trata alcoolismul. El vorbește despre Jay Gatsby, descriindu-l ca pe cel mai optimist om pe care l-a întâlnit vreodată. Doctorul lui Nick îi sugerează să-și scrie gândurile, de vreme ce scrisul este singura pasiune a lui Nick.

În vara lui 1922, Nick se mută din Vestul mijlociu la New York, după ce abandonează scrisul. El închiriază o căsuță pe malul nordic al Long Island, în West Egg, care se află lângă conacul lui Jay Gatsby, un magnat misterios care organiezează des petreceri extravagante. Într-o zi, Nick se duce să cineze cu verișoara sa, Daisy Buchanan, și soțul acesteia, Tom, care îi fac cunoștință cu Jordan Baker, cu care Daisy dorește să-l cupleze pe Nick. Când Nick se întoarce acasă, el îl vede pe Gatsby pe doc, încercând să atingă o lumină misterioasă verde, venită de pe docul Buchanan.

Jordan îi spune lui Nick că Tom are o amantă ce trăiește în "valea cenușii", o groapă de deșeuri industriale dintre West Egg și New York. La puțin timp după, Nick călătorește în vale, unde se opresc la garajul lui George Wilson și al soției sale, Myrtle, amanta lui Tom. Ulterior, Nick primește o invitație la una dintre petrecerile lui Gatsby. Acolo, el află că a fost singurul care a primit o invitație și că niciunul dintre oaspeți nu îl cunoaște pe Gatsby. Nick o vede acolo pe Jordan, iar cei doi se întâlnesc cu Gatsby. Nick și Gatsby iau prânzul împreună. Pe drum, Gatsby îi spune lui Nick că a fost la Oxford și că este un erou de război, dintr-o familie înstărită din Vestul mijlociu. Ei se duc la un restaurant, unde îi face cunoștință cu partenerul său de afaceri, Meyer Wolfsheim.

Jordan îi spune lui Nick că Gatsby a avut o relație cu Daisy cu cinci ani în urmă și că încă este îndrăgostit de ea. Gatsby ținea acele petreceri extravagante în speranța că Daisy va veni. Gatsby îl roagă pe Nick să o invite pe Daisy la ceai. După o reuniune stânjenitoare, Gatsby și Daisy încep o aventură. Gatsby este dezamăgit atunci când Daisy îi spune că vrea să plece în lume cu el; în schimb, el vrea ca ea să divorțeze de Tom. În cele din urmă, el îl sună pe Nick să-i ceară lui să-l acompanieze până la conacul Buchanan, unde Gatsby și Daisy plănuiesc să-i spună lui Tom că ea îl părăsește. În timpul prânzului, Tom devine suspicios față de Gatsby, dar ea îl oprește pe Gatsby din a dezvălui ceva și sugerează ca toți să meargă la Plaza Hotel; Tom îi conduce pe Nick și Jordan în mașina lui Gatsby, în timp ce Gatsby o conduce pe Daisy în mașina lui Tom. El se oprește la garajul lui George, unde George îi spune lui Tom că el și Myrtle o să se mute, deoarece o suspectează pe aceasta că îl înșeală.

La Plaza, Gatsby îi spune lui Tom că el și Daisy sunt împreună. Tom îl acuză pe Gatsby că nu a fost niciodată la Oxford și că și-a câștigat averea prin afaceri ilegale. Daisy îi spune lui Gatsby că încă îl iubește, dar nu poate spune că nu l-a iubit niciodată pe Tom. Eventual, Gatsby și Daisy pleacă. După ce o confruntă pe Myrtle în legătură cu infidelitatea ei, ea fuge în stradă și este lovită de mașina galbenă a lui Gatsby, crezând că este a lui Tom. După ce află de moartea lui Myrtle, Tom îi spune lui George că mașina galbenă este a lui Gatsby și că îl suspectează pe Gatsby de aventura cu Myrtle. Nick deduce că Daisy conducea, cu toate că Gatsby intenționează să-și asume vina. Nick aude cum Tom îi spune lui Daisy că el va avea grijă de tot, dar decide să nu-i spună lui Gatsby. El îi spune lui Nick că s-a născut sărac; numele său adevărat este James Gatz, și că a rugat-o pe Daisy să-l aștepte până când el va ajunge cineva.

A doua zi, Gatsby aude telefonul sunând și crede că e Daisy. Înainte să apuce să răspundă. Gatsby este împușcat de George, care se sinucide imediat după aceea. La înmormântarea lui Gatsby participă doar reporterii și Nick, de vreme ce Daisy și Tom pleacă din New York. Dezgustat de oraș și de oameni, Nick pleacă după ce face o ultimă plimbare prin conacul părăsit al lui Gatsby, reflectând la optimismul acestuia. În sanatoriu, Nick își termină manuscrisul, pe care îl intitulează Marele Gatsby.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

S-D: Joel Edgerton și regizorul Baz Luhrmann, Elizabeth Debicki, Carey Mulligan, Tobey Maguire, împreună cu producătoarea Catherine Martin, la premiera de la Sydney din 22 mai 2013

Producție[modificare | modificare sursă]

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Premergător acestei versiuni, a existat deja o operă și numeroase alte adaptări ale nuvelei omonime aclamate din 1925 a lui F. Scott Fitzgerald.[17] În decembrie 2008, Variety a scris că această adaptare cinematografică îl va avea regizor pe Baz Luhrmann.

Luhrmann a declarat că a filmul va fi actualizat zilelor noastre datorită tematicii ce critică stilul de viață iresponsabil al oamenilor bogați.[18] Pentru a se dedica proiectului, în septembrie 2010, Luhrmann s-a mutat cu familia sa din Australia în Manhattan, unde el intenționa să filmeze Marele Gatsby.[19] În timp ce Luhrmann se afla la Consumer Electronics Show în ianuarie 2011, el a spus celor de la The Hollywood Reporter că a proiectat Marele Gatsby în varianta 3D, cu toate că încă nu s-a decis dacă va și filma în acest format.[20] La sfârșitul lui ianuarie 2011, Luhrmann arăta îndoieli dacă va rămâne la cârma proiectului,[21] dar ulterior a decis că va rămâne.

În 2010, se zvonea că filmul va fi finanțat de Sony Pictures Entertainment[22] dar în 2011, Warner Bros. era aproape să obțină un contract pentru finanțare și distribuirea internațională a filmului.[23]

Casting[modificare | modificare sursă]

Luhrmann a spus că rezultatele castingului pentru Marele Gatsby au fost "foarte încurajatoare" pentru el. Leonardo DiCaprio a fost distribuit primul, în rolul protagonistului Jay Gatsby. Este a doua oară când Luhrmann și DiCaprio au lucrat împreună; DiCaprio a jucat și în Romeo + Juliet (1996) a lui Luhrmann. Tobey Maguire a primit rolul lui Nick Carraway.[24] Zvonurile spuneau că Amanda Seyfried va primi rolul lui Daisy Buchanan, în octombrie 2010.[25] În noiembrie, Deadline Hollywood a scris că Luhrmann a primit la casting diferite actrițe, incluse Keira Knightley, Rebecca Hall, Amanda Seyfried, Blake Lively, Abbie Cornish, Michelle Williams, și Scarlett Johansson, și a luat-o în considerare pe Natalie Portman, pentru Daisy.[22] La puțin timp după, datorită implicării în filmul We Bought a Zoo (2011), Johansson s-a retras.[26]

Pe 15 noiembrie, Luhrmann a anunțat că Carey Mulligan a primit rolul lui Daisy după ce și-a recitat partea pe 2 noiembrie în New York.[24] Ea a primt rolul la puțin timp după ce Luhrmann le-a arătat audiția executivilor de la Sony Pictures Entertainment, Amy Pascal și Doug Belgrad, care au fost impresionați de implicarea actriței în personaj.[24] Mulligan a izbucnit în lacrimi după ce a aflat că a primit rolul printr-un telefon de la Luhrmann, actrița aflându-se în acel moment pe covorul roșu la un eveniment în New York. Luhrmann a spus: "Am fost privilegiat să explorez personajul cu unele dintre cele mai talentate actrițe ale lumii, fiecare aducând propria interpretare, toate fiind veridice și încântătoare. Cu toate acestea, specific producției de la Marele Gatsby, am fost nerăbdător să o sun acum o oră pe tânăra britanică nominalizată la Oscar Carey Mulligan, și să îi spun: 'Bună, Daisy Buchanan.'"[24]

În aprilie, Ben Affleck era în discuții pentru a juca rolul lui Tom Buchanan, dar a fost nevoit să refuze datorită implicării la Argo (2012).[27] Câteva săptămâni mai târziu, Affleck a fost înlocuit de Joel Edgerton.[28] Bradley Cooper [28] și Luke Evans au fost și ei luați în considerare pentru rol.[29] Isla Fisher a primit rolul lui Myrtle Wilson.[30] Actrița australiană Elizabeth Debicki a câștigat rolul lui Jordan Baker, la puțin timp după ce a absolvit Colegiul Victorian de Arte.[31][32]

În timp ce se afla la audiții pentru rolul lui Jordan, cineastul a spus că personajul trebuie să fie "examinată la fel de riguros ca și Daisy", adăugând, "E ca și cum Hamlet-ul lui Olivier a fost cel mai bun Hamlet în acea perioadă. Cine l-ar juca pe Hamlet în prezent? La fel și cu Jordan și Daisy".[33] În iunie 2011, Jason Clarke a primit rolul lui George B. Wilson.[34] Actorul indian Amitabh Bachchan are o apariție cameo în rolul lui Meyer Wolfshiem; acesta a fost primul rol al său la Hollywood .[35]

Filmări[modificare | modificare sursă]

Marele Gatsby era plănuit să fie turnat în zona New York City, acolo unde romanul are loc, începând din iunie 2011.[19] Regizorul a ales însă să desfășoare filmările principale în Sydney. Ele au demarat pe 5 septembrie 2011, la Fox Studios Australia și s-au încheiat pe 22 decembrie 2011, cu filmări adiacente turnate în ianuarie 2012.[36][37] Filmul a fost turnat cu camere digitale Red Epic și Zeiss Ultra Prime lenses.[38][39] Inițial plănuit să fie lansat pe 25 decembrie 2012, pe 6 august 2012, a fost amânat pentru vara lui 2013.[40] În septembrie 2012, data premierei a fost stabilită ca fiind 10 mai 2013. Filmul a avut premiera la Cannes pe 15 mai 2013,[41] la puțin timp după lansarea în format RealD 3D și 2D.

Platouri[modificare | modificare sursă]

Turnurile Beacon în 1922, în perioada în care Fitzgerald ar fi putut să le știe

Pentru a crea fundalul lumii zugrăvite în film, designera Catherine Martin a spus că echipa a stilizat platourile interioare ale domeniului lui Jay Gatsby cu opulență poleită, într-un stil care îmbină stilul organizat cu Art Deco.[42] Turnurile Beacon, dispărute de mult, crezute de experți ca fiind cele de la care Fitzgerald s-a inspirat pentru domeniul Jay Gatsby, au fost folosite ca inspirație principală pentru casa lui Gatsby din film.[42][43] Filmările pentru exteriorul domeniului Jay Gatsby s-au desfășurat la Colegiul Internațional de Management din Sydney.[44] Cineaștii s-au mai inspirat din locații precum Gold Coast, Long Island, și pensiuni, inclusiv Castelul Oheka și Domeniul La Selva.[45] Detalii precum casele din Long Island au fost adăugate în post-producție.[45]

Inspirația pentru domeniul Buchanan a venit de la Vechile Grădini Westbury din New York.

Inspirația pentru domeniul Buchanan a venit de la Vechile Grădini Westbury.[42] Exteriorul a fost filmat pe un platou specializat pe sunet, cu adăugări digitale ulterioare.[45] Platourile de interior pentru domeniul Buchanan au fost inspirate din stilul Hollywood Regency.[42]

Casa lui Nick Carraway a fost concepută ca o casuță intimă, în contrast cu măreția domeniului vecin, cel al a lui Gatsby. Obiectele alese au făcut parte dintr-o tematică pe care designerii au considerat-o un Long Island clasic. Arhitectura combină curentul American Arts and Crafts cu mobilă à la Gustav Stickley și stil Adirondack.[45]

Scena de început a fost filmată la Concord, Sydney, la doar câțiva kilometri de Stadionul Olimpic folosit la Jocurile de vară din 2000.

Costume[modificare | modificare sursă]

Mai mulți designeri au fost abordați pentru costumele din film. Marele Gatsby a obținut look-ul emblematic al anilor '20 prin consultarea arhivelor de fashion de la Prada și Miu Miu. Martin a colaborat și cu Frații Brooks pentru costumele purtate de actori și figuranți. Tiffany & Co. a furnizat bijuteriile pentru film. Catherine Martin și Miuccia Prada au fost în spatele garderobei și au lucrat împreună pentru a crea piese cu "flerul european care izbucnea în aristocrația de pe Coasta Estică în anii '20."[46]

Cu toate acestea, istoricii costumieri pentru acea perioadă au spus că garderoba nu a fost autentică, ci doar a fost modernizată pentru a arăta asemănător cu cea din prezent. Cele mai proeminente au fost costumele care evidențiau sânii, precum cel al lui Daisy, în contrast cu moda de piept plat din acea perioadă. În timp ce acțiunea din carte are loc în 1922, filmul include mode din întreaga decadă a anilor '20 și chiar din anii '30. Multe dintre modele din revistele de fashion erau doar concepte și nu erau purtate de femei în viața de zi-cu-zi. Martin a spus că a luat stilul din 1920 și l-a făcut să arate mai sexy, încercând să reinterpreteze stilul de atunci pentru audiența modernă. Alice Jurow, de la Societatea Art Deco din California, a spus că a iubit filmul, dar majoritatea membrilor preferă filme mai în concordanță cu perioadele abordate. Costumele bărbaților au fost mai autentice, doar că pantalonii erau prea strâmți.[47]

Promovare[modificare | modificare sursă]

Primul trailer al filmului a fost lansat pe 22 mai 2012,[48] cu aproape un an înainte de premiera acestuia. Cântecele apărute în diferite trailere includ: "No Church in the Wild" de Jay-Z și Kanye West; un cover al piesei lui U2 "Love Is Blindness" cântat de Jack White; un cover al piesei lui The Turtles, "Happy Together", cântat de formația Filter; un cover al piesei lui Amy Winehouse, "Back to Black", cântat de André 3000 și Beyoncé; "Young and Beautiful", cântată de Lana Del Rey; și două piese, "Bedroom Hymns" și "Over the Love", cântate de Florence and the Machine.[49]

Pe 15 aprilie 2013, Frații Brooks au lansat "The Gatsby Collection", o colecție de haine bărbătești, pantofi și accesorii "inspirate de costumele lui Catherine Martin din Marele Gatsby". Conform Fashion Weekly, "Îmbrăcămintea nu este bazată doar pe stilul din anii '20: totul era făcut după arhivele brandului din acel timp [...] Brooks Brothers a fost unul dintre inițiatorii look-ului din era Gatsby. Costumele propriu-zise, proiectate de Catherine Martin, se vor afla în buticurile Brooks Brothers."[50][51]

Pe 17 aprilie 2013, Tiffany & Co. a dezvăluit, în magazinul de pe Fifth Avenue, îmbrăcăminte "inspirată" din filmul lui Luhrmann și creată în colaborare cu designerul Catherine Martin și regizorul Baz Luhrmann. Magazinul de bijuterii a creat și "The Great Gatsby Collection", o gamă de bijuterii pentru a anticipa filmul. Colecția cuprinde 7 piese: o broșă, o diademă, un colier și patru inele diferite, unul dintre ele fiind făcut din platină, cu un diamant de 5,25 carate, toate la prețul de 875.000 de dolari.[52][53][54]

Coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Lansată pe 7 mai 2013,[49] coloana sonoră a fost produsă de Jay-Z[55] și The Bullitts.[56]

Piesa "Young and Beautiful" a fost scrisă de Lana Del Rey și de regizorul filmului, Baz Luhrmann, și a fost lansată la radio ca single.[57] O parte din cântec a apărut în trailerul oficial al filmului, mai exact atunci când personajele jucate de Leonardo DiCaprio și Carey Mulligan își exprimă sentimentele unul față de celălalt.[58] Revista hip hop Rap-Up a spus că piesa este "obsedantă",[57] în timp ce MTV a spus că sună "melancolic".[58] Piesa cântată de Florence and the Machine, "Over the Love", face referire la "lumina verde" din film.[55] Chris Payne de la Billboard a lăudat coverul piesei "Back to Black" a lui Beyoncé și André 300, realizată cu ritmuri electronice.[55] The xx a înregistrat "Together" pentru film, cu Jamie Smith spunându-le celor de la MTV că formația a contribuit la coloana sonoră cu o notă de "disperare",[59] și că au utilizat o orchestră de 30 persoane.

Vorbind despre așteptările pentru coloana sonoră, Baz Luhrman și-a exprimat dorința de a îmbina muzica jazz, caracteristică acelor vremuri, cu prezentul. La fel ca și la piesele alese în Moulin Rouge! și Romeo + Juliet, Baz nu folosește melodiile filmului pentru fundal, ci mai mult pentru a deveni un personaj de sine stătător.[60]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Încasări[modificare | modificare sursă]

Marele Gatsby a încasat 144,8 milioane de $ în America de Nord și 206,2 milioane de $ în celelalte țări, pentru un box office mondial de 351 milioane de $.[12] Conform Deadline.com, filmul a avut un profit de 58,6 milioane de $.[61]

În America de Nord, Marele Gatsby a câștigat 19,4 milioane de $ în vinerea deschiderii, inclusiv 3,25 milioane de $ din avanpremierele de joi și cele de la miezul nopții.[62] A terminat pe locul 2 în weekendul premierei, în spatele filmului Iron Man 3, cu 51,1 milioane de $.[63] Acesta a fost al șaselea cel mai profitabil weekend de deschidere pentru un film care nu a debutat pe primul loc,[64] al doilea cel mai profitabil weekend de deschidere pentru un film cu Leonardo DiCaprio, în spatele lui Inception,[65] și cel mai profitabil film al lui Luhrmann.[66]

Reacția criticilor[modificare | modificare sursă]

Pe Rotten Tomatoes, filmul are un rating de 48% bazat pe 264 de recenzii, cu o medie de 5.8/10. Rezumatul de pe site citează, "În timp ce este cu siguranță ambițios—iar imaginea îți ia ochii așa cum te așteptai—Marele Gatsby a lui Baz Luhrmann simpatizează splendoarea vizuală cu riscul de a pierde nucleul rezonant al materialului-sursă."[67] Metacritic i-a acordat filmului un 55 din 100, bazat pe 45 de critici, indicând "recenzii mixte sau mediocre".[68] Audiența de pe CinemaScore i-a acordat o notă de "B" pe o scală de la A+ la F.[62]

Joe Morgenstern de la The Wall Street Journal a simțit că designul laborios a fost un rateu și a apreciat filmul pentru secvențele care au rămas la fel cum au fost imaginate de Fitzgerald, spunând că ceea ce este "total greșit cu acest film este că nu există o realitate la care să te raportezi; este un spectacol în căutarea unui suflet."[69] Recenzia celor de la Chicago Reader spune că "Luhrmann este cea mai greșită persoană pentru a adapta o poveste așa delicat zugrăvită, iar formatul său 3D este o defăimare pentru perioada de vârf a anilor '20."[70] În The Atlantic, Christopher Orr a observat că "Problema cu filmul este că e captivant când nu e Gatsby, dar nu este captivant atunci când e Gatsby."[71]

Recenziile pozitive au inclus-o pe cea a lui A. O. Scott de la The New York Times, care a simțit că adaptarea a fost "distractivă" și "mai puțin o adaptare convențională decât o operă fără valoare și spălăcită sau o piesă de teatru exagerată care să celebreze extravaganța emoțională pe care Fitzgerald a supravegheat-o cu o ambivalență fascinantă"; Scott a sfătuit că "cea mai bună metodă pentru a urmări filmul este de a pune deoparte orice fel de agendă literară pe care ai fi tentat să o ții lângă tine."[72] Ty Burr de la The Boston Globe a lăudat în special prestația lui DiCaprio, spunând că "magnific este singurul cuvânt care poate descrie această prestație – cel mai bun Gatsby de până acum, un superom în șarm și relații, gazda zaiafeturilor fascinante, cu toate că în suflet este un escroc nesigur ale cărui speranțe se leagă de o femeie."[73]

The Scene Magazine i-a acordat un "B-", și a lăudat prestațiile actorilor, în special pe cea a lui Joel Edgerton în rolul lui Tom Buchanan, care "este deosebită și face o treabă excelentă în a evidenția asprimea personajului, în ciuda singurului orizont acordat lui".[74] O nepoată a lui Fitzgerald a lăudat stilul și muzica din film.[75]

Personajul Nick al lui Tobey Maguire a fost primit cu recenzii mixte și negative din partea criticilor, Philip French de la The Guardian numindu-l un rateu "de casting sau de regie;"[76] Ann Hornaday de la The Washington Post spunând că "Tobey Maguire își face prezența sa recesivă obișnuită, fiind abia observabil în evenimentele dinamice la care ia parte sau este doar martor;"[77] în timp ce Elizabeth Weitzman de la New York Daily News a spus că, "în ciuda abilităților observaționale necesare pentru decența de Midwestern a lui Nick", personajul este "orientat spre o prestație mai generală și pe o singură linie".[78] Rick Groen de la The Toronto Star a fost mai pozitiv la adresa personajului lui Maguire, spunând că "naratorul nostru [este] înclinat ocazionalei sale retorici excesive. Dar făcând abstracție de acest lucru, zugrăvirea unei scrieri imaginative și depresive din mintea sa pare să confirme proza încărcată și, pe lângă asta, să apreciem și poezia intrinsecă."[79]

Premii[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Alte adaptări cinematografice pentru Marele Gatsby includ:

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b http://www.filmaffinity.com/es/film373234.html, accesat în 27 aprilie 2016  Lipsește sau este vid: |title= (help)
 2. ^ a b http://www.nytimes.com/2013/05/10/movies/the-great-gatsby-interpreted-by-baz-luhrmann.html, accesat în 27 aprilie 2016  Lipsește sau este vid: |title= (help)
 3. ^ a b http://www.metacritic.com/movie/the-great-gatsby, accesat în 27 aprilie 2016  Lipsește sau este vid: |title= (help)
 4. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt1343092/, accesat în 27 aprilie 2016  Lipsește sau este vid: |title= (help)
 5. ^ a b http://www.adorocinema.com/filmes/filme-141808/, accesat în 27 aprilie 2016  Lipsește sau este vid: |title= (help)
 6. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=141808.html, accesat în 27 aprilie 2016  Lipsește sau este vid: |title= (help)
 7. ^ http://www.nytimes.com/2013/05/10/movies/the-great-gatsby-interpreted-by-baz-luhrmann.html?_r=0, accesat în 27 aprilie 2016  Lipsește sau este vid: |title= (help)
 8. ^ http://www.nytimes.com/2013/05/10/movies/the-great-gatsby-interpreted-by-baz-luhrmann.html?_r=0&pagewanted=1, accesat în 27 aprilie 2016  Lipsește sau este vid: |title= (help)
 9. ^ a b https://www.siamzone.com/movie/m/6733, accesat în 27 aprilie 2016  Lipsește sau este vid: |title= (help)
 10. ^ a b http://www.adorocinema.com/filmes/filme-141808/creditos/, accesat în 27 aprilie 2016  Lipsește sau este vid: |title= (help)
 11. ^ http://www.bbfc.co.uk/releases/great-gatsby-2013-1
 12. ^ a b c The Great Gatsby (2013)”. Box Office Mojo. Amazon.com. http://boxofficemojo.com/movies/?id=greatgatsby2012.htm. Accesat la 2 august 2013. 
 13. ^ The Great Gatsby - In Theaters May 10”. Thegreatgatsby.warnerbros.com. http://thegreatgatsby.warnerbros.com/about-the-film. Accesat la 14 februarie 2014. 
 14. ^ CinemaScore Gets 'A' From Studios, Especially When It Counters Critics - TheWrap”. TheWrap. http://www.thewrap.com/movies/article/cinemascore-gets-studios-especially-when-it-counters-critics-87701. 
 15. ^ Kendall, Mary Claire (10 mai 2014). „Loving 'Gatsby' All About 'Living Fitzgerald'”. Forbes. http://www.forbes.com/sites/maryclairekendall/2013/05/10/loving-gatsby-all-about-living-fitzgerald. Accesat la 26 mai 2014. 
 16. ^ The Great Gatsby (2013) (2013) - Box Office Mojo”. boxofficemojo.com. http://boxofficemojo.com/movies/?id=greatgatsby2012.htm. 
 17. ^ Michael Jones (18 decembrie 2008). „Baz Luhrmann eyes 'Great Gatsby'”. Variety (Reed Business Information). http://www.variety.com/article/VR1117997638. Accesat la 11 februarie 2011. 
 18. ^ „Celebrating Films of the 1960s & 1970s”. Cinema Retro. 28 decembrie 2008. 
 19. ^ a b Baz to make 'Gatsby' choice”. New York Post (NYP Holdings, Inc). 10 februarie 2011. http://www.nypost.com/p/pagesix/baz_to_make_gatsby_choice_I5ngKh4aqSwiEmZh6H0iKJ. Accesat la 20 februarie 2011. 
 20. ^ Giardina, Carolyn (9 ianuarie 2011). „Baz Luhrmann might shoot "Great Gatsby"”. Reuters (Thomson Reuters). https://www.reuters.com/article/idUSTRE7090QC20110110. Accesat la 10 ianuarie 2011. 
 21. ^ Gelman, Vlada (31 ianuarie 2011). „Is Baz Luhrmann Reconsidering Doing The Great Gatsby?”. New York Magazine. New York Media LLC. http://nymag.com/daily/entertainment/2011/01/great_gatsby_baz_luhrmann.html. Accesat la 20 februarie 2011. 
 22. ^ a b Flemming, Mike (1 noiembrie 2010). „Baz Casting Wider Daisy Net For 'Gatsby'”. Deadline Hollywood. http://www.deadline.com/2010/11/baz-luhrmann-playing-the-field-to-pick-the-right-daisy-for-the-great-gatsby. Accesat la 15 noiembrie 2010. 
 23. ^ Fleming, Mike (9 februarie 2011). „Warner Bros. Nearing Deal To Acquire Baz Luhrmann's 'The Great Gatsby'”. Deadline Hollywood. http://www.deadline.com/2011/02/warner-bros-nearing-deal-to-acquire-baz-luhrmanns-the-great-gatsby. Accesat la 20 februarie 2011. 
 24. ^ a b c d Fleming, Mike (15 noiembrie 2010). „Baz Luhrmann Tells Deadline: Carey Mulligan Is My Daisy Buchanan”. Deadline.com. http://www.deadline.com/2010/11/baz-tells-deadline-carey-mulligan-is-my-daisy-buchanan. Accesat la 11 februarie 2011. 
 25. ^ Flores, Ramses (30 septembrie 2010). „Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, and Amanda Seyfried to Possibly Star in THE GREAT GATSBY”. Collider. http://www.collider.com/2010/09/30/the-great-gatsby-leonardo-dicaprio-tobey-maguire-amanda-seyfried/?_r=true. Accesat la 17 noiembrie 2010. 
 26. ^ Brodesser-Akner, Claude (12 noiembrie 2010). „Carey Mulligan Now the Front-runner to Play Daisy in Baz Luhrmann's Great Gatsby”. New York Magazine. New York Media LLC. http://nymag.com/daily/entertainment/2010/11/carey_mulligan_now_the_front-r.html. Accesat la 15 noiembrie 2010. 
 27. ^ Nashawaty, Chris (20 aprilie 2011). „Ben Affleck out of 'The Great Gatsby'... so who will be in?”. Entertainment Weekly. Time Warner Inc.. http://popwatch.ew.com/2011/04/20/ben-affleck-out-of-the-great-gatsby-so-who-will-be-in. Accesat la 19 mai 2011. 
 28. ^ a b Fleming, Mike (17 mai 2011). „Joel Edgerton Gets Tom Buchanan Role In 'The Great Gatsby'”. Deadline.com. http://www.deadline.com/2011/05/joel-edgerton-gets-tom-buchanan-role-in-the-great-gatsby. Accesat la 13 iunie 2011. 
 29. ^ Kit, Borys (15 mai 2011). „Edgerton, Evans up for key role in Luhrmann's "Gatsby"”. Reuters (Thomson Reuters). http://ca.reuters.com/article/entertainmentNews/idCATRE74F03L20110516. Accesat la 19 mai 2011. 
 30. ^ Kit, Borys (19 aprilie 2011). „Isla Fisher in Talks to Join Baz Luhrmann's 'Great Gatsby' (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/isla-fisher-talks-join-baz-179832. Accesat la 13 iunie 2011. 
 31. ^ Fleming, Mike (11 mai 2011). „Newcomer Elizabeth Debicki To Play Jordan Baker In 'The Great Gatsby'”. Deadline.com. http://www.deadline.com/2011/05/newcomer-elizabeth-debicki-to-play-jordan-baker-in-the-great-gatsby. Accesat la 13 iunie 2011. 
 32. ^ Baz Luhrmann casts VCA graduate Elizabeth Debicki in 'The Great Gatsby'”. University of Melbourne. 25 mai 2011. http://www.vcam.unimelb.edu.au/news/146. Accesat la 14 iunie 2011. 
 33. ^ Bierly, Mandi (3 decembrie 2010). „Baz Luhrmann's Great Gatsby update: He's now casting Jordan, he'll reveal his research reading list on his website”. Entertainment Weekly. Time Warner Inc.. http://insidemovies.ew.com/2010/12/03/baz-luhrmann-great-gatsby-reading-list. Accesat la 3 decembrie 2010. 
 34. ^ McNary, Dave (13 iunie 2011). „Chicago Code star joins Gatsby”. Variety. http://www.variety.com/article/VR1118038522. Accesat la 13 iunie 2011. 
 35. ^ Henderson, Barney (11 septembrie 2011). „Bollywood legend Amitabh Bachchan to make Hollywood debut in The Great Gatsby”. Telegraph (London, UK). http://www.telegraph.co.uk/culture/film/film-news/8749778/Bollywood-legend-Amitabh-Bachchan-to-make-Hollywood-debut-in-The-Great-Gatsby.html. Accesat la 11 septembrie 2011. 
 36. ^ Bulbeck, Pip (6 septembrie 2011). „Baz Luhrmann's $125 Million 'The Great Gatsby' Begins Production in Sydney”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/baz-luhrmanns-125-milllion-great-231833. Accesat la 6 septembrie 2011. 
 37. ^ Bulleck, Pip (19 februarie 2011). „Baz Luhrmann to Shoot 'Great Gatsby' in Sydney”. The Hollywood Reporter (Prometheus Global Media). http://www.hollywoodreporter.com/news/baz-luhrmann-shoot-great-gatsby-159533. Accesat la 20 februarie 2011. 
 38. ^ Heuring, David (14 mai 2013). „The Jazz Age”. HD Video Pro. Werner Publishing Corp.. p. 1. http://www.hdvideopro.com/film-and-tv/feature-films/the-jazz-age.html. Accesat la 29 decembrie 2013. 
 39. ^ Heuring, David (14 mai 2013). „The Jazz Age”. HD Video Pro. Werner Publishing Corp.. p. 2. http://www.hdvideopro.com/film-and-tv/feature-films/the-jazz-age.html?start=1. Accesat la 29 decembrie 2013. 
 40. ^ McClintock, Pamela (6 august 2012). „Warner Bros. Moves 'Great Gatsby' to Summer 2013”. HollywoodReporter.com. http://www.hollywoodreporter.com/news/the-great-gatsby-release-moved-summer-2013-358594. Accesat la 6 august 2012. 
 41. ^ Great Gatsby to kick off Cannes Film Festival”. BBC News (BBC). 15 mai 2013. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-22526407. Accesat la 15 mai 2013. 
 42. ^ a b c d Whitlock, Cathy. „Designer Catherine Martin Teases the Decadence of Baz Luhrmann's 'The Great Gatsby'”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/designer-catherine-martin-teases-decadence-447316. Accesat la 27 aprilie 2013. 
 43. ^ Randall, Mónica (2003). The Mansions of Long Island's Gold Coast. Rizzoli. pp. 275–277. ISBN 978-0-8478-2649-0 
 44. ^ Marcus Casey and Leigh Van Den Broeke (16 noiembrie 2011). „Manly man Leonardo DiCaprio unmoved by decadence”. The Daily Telegraph (news.com.au). http://www.news.com.au/entertainment/manly-man-leonardo-dicaprio-unmoved-by-decadence/story-e6frfmq9-1226196120439. Accesat la 3 mai 2013. 
 45. ^ a b c d Goldfarb, Brad. „The Sets of The Great Gatsby”. Architectural Digest. www.architecturaldigest.com. http://www.architecturaldigest.com/ad/set-design/2013/great-gatsby-film-set-design-article. Accesat la 3 mai 2013. 
 46. ^ The Great Gatsby – It gets our fashion thumbs up!”. Idoleyes.com. 30 mai 2013. http://idoleyes.com/fashion-blog/89-the-great-gatsby-film-and-fashion-review. Accesat la 14 februarie 2014. 
 47. ^ Did Hollywood Give the 1920s a Boob Job? 'Gatsby' Costume Designer Tells All, By Lisa Hix, Collector's Weekly, September 18, 2013.
 48. ^ David Trumbore (22 mai 2012). „First Trailer for THE GREAT GATSBY Starring Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, and Carey Mulligan”. collider.com. http://collider.com/the-great-gatsby-trailer/132255. Accesat la 30 mai 2012. 
 49. ^ a b Brown, August (4 aprilie 2013). „'Gatsby' soundtrack to feature Jay-Z, Lana del Rey, The xx and more”. Los Angeles Times (Eddy Hartenstein). http://www.latimes.com/entertainment/music/posts/la-et-ms-gatsby-soundtrack-to-feature-jayz-lana-del-rey-the-xx-and-more-20130404,0,6073681.story. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 50. ^ Evans, Jonathan (15 aprilie 2013). „Brooks Brothers' New Gatsby Collection”. Esquire. http://www.esquire.com/blogs/mens-fashion/brooks-brothers-gatsby-collection-041513. Accesat la 12 mai 2013. 
 51. ^ Brooks Brothers' Great Gatsby-Inspired Collection Puts On The Ritz”. Daily Front Row. 15 aprilie 2013. http://www.fashionweekdaily.com/the-fix/article/brooks-brothers-great-gatsby-inspired-collection-puts-on-the-ritz. Accesat la 12 mai 2013. 
 52. ^ Tiffany's unveils "The Great Gatsby" windows”. CBS News. 17 aprilie 2013. http://www.cbsnews.com/2300-207_162-10016508.html. Accesat la 12 mai 2013. 
 53. ^ Folan, Kerry (17 aprilie 2013). „Behold Tiffany & Co.'s Opulent Gatsby-Themed Jewelry Collection”. Racked.com. http://racked.com/archives/2013/04/17/first-look-tiffany-cos-opulent-jewelry-for-gatsby.php. Accesat la 12 mai 2013. 
 54. ^ Tiffany & Co. Official Site: Tiffany & Co. Celebrates Jazz Age Glamour
 55. ^ a b c Payne, Chris (4 aprilie 2013). „Beyonce, Lana Del Rey, Florence Music Featured In New 'Great Gatsby' Trailer”. Billboard. New York: Prometheus Global Media. http://www.billboard.com/articles/news/1556334/beyonce-lana-del-rey-florence-music-featured-in-new-great-gatsby-trailer. Accesat la 7 aprilie 2013. 
 56. ^ Ramirez, Erika (31 decembrie 2012). „Jay-Z, The Bullitts to Score 'The Great Gatsby'”. Billboard. Prometheus Global Media. http://www.billboard.com/articles/columns/the-juice/1481163/jay-z-the-bullitts-to-score-the-great-gatsby. Accesat la 7 aprilie 2013. 
 57. ^ a b Jay-Z Calls on Beyoncé, André 3000, Fergie, & Lana Del Rey for ‘Great Gatsby’ Soundtrack”. Rap-Up. Devin Lazerine. http://www.rap-up.com/2013/04/04/jay-z-calls-on-beyonce-andre-3000-fergie-lana-del-rey-for-great-gatsby-soundtrack/. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 58. ^ a b Markman, Rob (4 aprilie 2013). „'Great Gatsby' Soundtrack Boasts Big Names Jay-Z, Beyonce And Lana Del Rey: Fourteen-song soundtrack also includes the likes of Florence and the Machine, will.i.am and Gotye”. MTV. Viacom. http://www.mtv.com/news/articles/1704988/great-gatsby-soundtrack-jay-z-beyonce-lana-del-rey.jhtml. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 59. ^ Marissa G. Muller. „The xx’s Jamie Smith on His Solo Project, New Drake Beats and ‘The Great Gatsby’”. MTV Hive. http://www.mtvhive.com/2013/04/18/jamie-smith-xx-new-album-interview. Accesat la 14 februarie 2014. 
 60. ^ Staff (16 aprilie 2013). „Tracklist For "The Great Gatsby" Soundtrack Features New Music From Jay-Z, Beyonce, Andre 3000 & More”. Hotnewhiphop.com. http://www.hotnewhiphop.com/tracklist-for-the-great-gatsby-soundtrack-features-new-music-from-jay-z-beyonce-andre-3000-and-more-news.5131.html. Accesat la 14 februarie 2014. 
 61. ^ Mike Fleming Jr (21 martie 2014). „2013 Most Valuable Blockbuster – #7 ‘Monsters University’ Vs. #10 ‘Thor: The Dark World'; #2 ‘Frozen’ Vs. #15 ‘The Great Gatsby’”. Deadline.com. http://deadline.com/2014/03/frozen-thor-dark-world-monsters-university-profit-most-profitable-movies-2013-701699/. Accesat la 22 martie 2015. 
 62. ^ a b Kilday, Gregg (11 mai 2013). „Box Offie Report: 'Great Gatsby' Has Jazzy $19.4 Million Opening Friday”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/box-office-report-great-gatsby-521096. Accesat la 12 mai 2013. 
 63. ^ McClintock, Pamela (12 mai 2013). „Box Office Report: 'Great Gatsby' Dazzles With $51.1 Million Opening”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/box-office-report-great-gatsby-521399. Accesat la 27 iunie 2013. 
 64. ^ Biggest Opening Weekends That Did Not Debut at #1”. Boxofficemojo.com. http://www.boxofficemojo.com/alltime/weekends/opennot1.htm. Accesat la 14 februarie 2014. 
 65. ^ Box Office Mojo: The DiCaprio Show”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/showdowns/chart/?view=weekend&id=dicaprioshow.htm. 
 66. ^ Box Office Mojo: Baz Luhrmann”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/people/chart/?view=Director&id=bazluhrmann.htm. 
 67. ^ The Great Gatsby (2013)”. Rotten Tomatoes. Flixster. https://www.rottentomatoes.com/m/the_great_gatsby_2012/. Accesat la 11 mai 2013. 
 68. ^ The Great Gatsby”. Metacritic. CBS Interactive. http://www.metacritic.com/movie/the-great-gatsby. Accesat la 11 mai 2013. 
 69. ^ Joe Morgenstern, The Grating 'Gatsby', Wall Street Journal, May 9, 2013, Retrieved May 10, 2013.
 70. ^ J.R. Jones, The Great Gatsby 3D, Chicago Reader, accessed May 10, 2013.
 71. ^ Orr, Christopher (10 mai 2013). „A Grating Great Gatsby. https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2013/05/a-grating-em-great-gatsby-em/275744/. 
 72. ^ A. O. Scott, Shimmying Off the Literary Mantle, The New York Times, May 9, 2013; retrieved May 10, 2013.
 73. ^ Burr, Ty (9 mai 2013). „Baz Luhrmann's eyepopping vision of Gatsby”. The Boston Globe. http://www.boston.com/ae/movies/2013/05/09/baz-luhrmann-eye-popping-vision-gatsby/SFS5AYzxWygNdwLZ7woGCL/story.html. 
 74. ^ The Great Gatsby – Movie Review”. The Scene Magazine. http://www.thescenemagazine.ca/the-great-gatsby-movie-review/. 
 75. ^ Cannes 2013: Great Gatsby gets thumbs up from F. Scott Fitzgerald’s granddaughter”. The Star (Toronto). 15 mai 2013. https://www.thestar.com/entertainment/movies/2013/05/15/cannes_2013_great_gatsby_gets_thumbs_up_from_f_scott_fitzgeralds_granddaughter.html. Accesat la 29 mai 2013. 
 76. ^ French, Philip (19 mai 2013). „The Great Gatsby – review”. The Guardian. https://www.theguardian.com/film/2013/may/19/great-gatsby-review-philip-french. Accesat la 13 octombrie 2013. 
 77. ^ Ann Hornaday reviews ‘The Great Gatsby’”. The Washington Post. 15 mai 2013. https://www.washingtonpost.com/goingoutguide/ann-hornaday-reviews-the-great-gatsby/2013/05/08/212e2e5a-b714-11e2-92f3-f291801936b8_story.html. Accesat la 14 februarie 2014. 
 78. ^ Weitzman, Elizabeth (9 mai 2013). „'The Great Gatsby': movie review”. The New York Daily News. http://www.nydailynews.com/entertainment/tv-movies/great-gatsby-movie-review-article-1.1339361. Accesat la 13 octombrie 2013. 
 79. ^ Groen, Rick (10 mai 2013). „The Great Gatsby: A great adaptation of a great novel (and just shy of a great film)”. Toronto Star. https://www.theglobeandmail.com/arts/film/film-reviews/the-great-gatsby-a-great-adaptation-of-a-great-novel-and-just-shy-of-a-great-film/article11823125/. Accesat la 13 octombrie 2013. 
 80. ^ 2014 Oscar Nominees”. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 16 ianuarie 2014. http://oscar.go.com/nominees. Accesat la 16 ianuarie 2014. 
 81. ^ Nordyke, Kimberly (2 martie 2014). „Oscars 2014 Winners: The Complete List”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/oscar-winners-2014-full-list-results-86th-academy-awards-kodak-theater-684748. Accesat la 9 martie 2014. 
 82. ^ Winners Announced”. Art Directors Guild. 8 februarie 2014. http://www.adg.org/?art=2013_award_winners. Accesat la 12 februarie 2014. 
 83. ^ Bafta Film Awards 2014: Full list of nominees”. BBC. 8 ianuarie 2014. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-25648930. Accesat la 16 februarie 2014. 
 84. ^ Rutecki, Jared (8 ianuarie 2014). „2013 Costume Designers Guild Award nominees”. HitFix. http://www.hitfix.com/in-contention/2013-costume-designers-guild-award-nominees. Accesat la 8 ianuarie 2014. 
 85. ^ Kilday, Gregg (14 ianuarie 2014). „'12 Years a Slave,' 'American Hustle' Among Dorian Award Nominees (Exclusive)”. Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/12-years-a-slave-american-671037?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+thr%2Fpopeater+(The+Hollywood+Reporter+-+Popeater+Feed). Accesat la 14 ianuarie 2014. 
 86. ^ The Jameson Empire Awards 2014 Nominations Are Here!”. Empire. 24 februarie 2014. http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=40254. Accesat la 4 martie 2014. 
 87. ^ 56th Annual Grammy Awards Nominees”. The Recording Academy. http://www.grammy.com/nominees?genre=11. Accesat la 7 decembrie 2013. 
 88. ^ Giardina, Carolyn (21 ianuarie 2014). „'Gravity,' 'The Great Gatsby' Among 3D Society's Noms for Top Live-Action Movie”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/behind-screen/gravity-great-gatsby-3d-societys-671791. Accesat la 21 ianuarie 2014. 
 89. ^ Walsh, Jason (15 ianuarie 2014). „Sound Editors Announce 2013 Golden Reel Nominees”. Variety. http://variety.com/2014/film/news/sound-editors-announce-2013-golden-reel-nominees-1201059048/. Accesat la 15 ianuarie 2014. 
 90. ^ 'Gravity' and '12 Years a Slave' lead MPSE Golden Reel Awards nominations”. HitFix. http://www.hitfix.com/in-contention/gravity-and-12-years-a-slave-lead-mpse-golden-reel-awards-nominations. Accesat la 15 ianuarie 2014. 
 91. ^ ‘Gravity’ Tops Visual Effects Society Nominations”. Variety. 14 ianuarie 2014. http://variety.com/2014/film/news/gravity-tops-visual-effects-society-nominations-1201056211/. Accesat la 14 ianuarie 2014. 
 92. ^ 35th Annual Young Artist Awards”. Young Artist Awards. http://www.youngartistawards.org/noms35.html. Accesat la 14 aprilie 2014. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Marele Gatsby