Marele Gatsby (film din 2013)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru cartea cu același nume, vedeți Marele Gatsby.
Marele Gatsby
The Great Gatsby
TheGreatGatsby2012Poster.jpg
Posterul filmului
Rating Rating.gif
Gen film de dragoste[1][2][3][4][5][6]
film dramatic[7][8][2][1][3][4][5]
Ecranizare  Modificați la Wikidata
Regizor Baz Luhrmann
Autor Craig Pearce[*][9][10]
Baz Luhrmann[*][9][10]  Modificați la Wikidata
Scenarist Baz Luhrmann
Craig Pearce
Bazat pe Marele Gatsby de
F. Scott Fitzgerald
Producător Baz Luhrmann
Douglas Wick
Lucy Fisher
Catherine Martin
Catherine Knapman
Distribuitor Warner Bros. Pictures
Roadshow Entertainment
(Australia & Noua Zeelandă)
Studio Village Roadshow Pictures
Bazmark Productions
A&E Television
Red Wagon Entertainment
Regizor de imagine Simon Duggan
Montaj Matt Villa
Jason Ballantine
Jonathan Redmond
Muzică Craig Armstrong
Costume Catherine Martin[*]  Modificați la Wikidata
Actori principali Leonardo DiCaprio
Tobey Maguire
Carey Mulligan
Joel Edgerton
Isla Fisher
Jason Clarke
Elizabeth Debicki
Jack Thompson
Amitabh Bachchan
Premiera 1 mai 2013 (2013-05-01) (Premieră New York)

10 mai 2013 (2013-05-10) (Statele Unite)

30 mai 2013 (2013-05-30) (Australia)
Durata 142 de minute[11]
Țara Australia
Statele Unite
Filmat în Sydney  Modificați la Wikidata
Locul acțiunii New York  Modificați la Wikidata
Limba originală Engleză
Premii Premiul Oscar pentru cele mai bune costume
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri  Modificați la Wikidata
Nominalizări Premiul Oscar pentru cele mai bune costume
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri  Modificați la Wikidata
Buget 105 milioane $[12]
Încasări 351 milioane $[12]
Website oficial http://thegreatgatsby.warnerbros.com/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
AlloCiné
Allmovie
Metacritic
MovieMeter
Elonet
ČSFD
elCinema.com
PORT.hu

Marele Gatsby (2013) este un film dramatic 3D realizat după romanul omonim al lui F. Scott Fitzgerald. Filmul a fost produs și regizat de Baz Luhrmann; rolul lui Jay Gatsby este jucat de Leonardo DiCaprio, în timp ce Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton și Elizabeth Debicki au roluri secundare.[13] Filmările au început în 2011 și au avut loc în Australia, pelicula având un buget de 105 milioane de dolari australieni. Filmul urmărește povestea milionarului Jay Gatsby și a vecinului său, Nick (Maguire), în perioada de vârf a anilor '20. Filmul era plănuit inițial să se lanseze în data de 25 decembrie 2012, dar a fost mutat pentru 10 mai 2013, pentru ca filmul să fie ecranizat și în varianta 3D.

Cu toate că filmul a primit recenzii mixte din partea criticilor, care au lăudat jocul actoricesc, dar au criticat editările, coloana sonoră și lipsa de loialitate față de carte, audiențele au răspuns mult mai pozitiv,[14] iar nepoata lui F. Scott Fitzgerald a lăudat filmul, spunând că "Scott ar fi fost mândru".[15] Este cel mai profitabil film al lui Baz Luhrmann, câștigând peste 350 milioane de dolari australieni pe plan mondial.[16] La cea de-a 86 ediție a Premiilor Oscar, filmul a fost nominalizat la două categorii: Cele mai Bune Decoruri și Cele mai Bune Costume, pe care le-a și câștigat.

Intrigă[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În iarna anului 1929, Nick Carraway (Maguire), absolvent al Universității Yale și veteran al Primului Război Mondial, se află la un spital de psihiatrie pentru a-și trata alcoolismul. El vorbește despre Jay Gatsby, descriindu-l ca cel mai optimist om pe care l-a întâlnit vreodată. Văzând că îi este greu să-și articuleze cuvintele, Walter Perkins (Thompson), doctorul său, îi sugerează să le scrie, de vreme ce scrisul este singura pasiune a lui Nick.

În vara lui 1922, Nick se mută din Vestul mijlociu la New York, angajându-se ca vânzător de obligațiuni după ce abandonează scrisul. El închiriază o căsuță de pe malul nordic al Long Island, în satul (ficțional) West Egg, care se află lângă conacul extravagant al lui Jay Gatsby (DiCaprio), un magnat misterios care ține des petreceri extravagante. Într-o zi, Nick călătorește până în East Egg, care se află de cealaltă parte a golfului, pentru a cina cu verișoara sa, Daisy Buchanan (Mulligan), și soțul acesteia, Tom (Edgerton), fost coleg de-a lui Nick. Ei îi fac cunoștință lui Nick cu Jordan Baker (Debicki), o tânără cinică ce joacă golf și cu care Daisy dorește să-l cupleze pe Nick. Când Nick se întoarce acasă, el îl vede pe Gatsby pe docul său, încercând să atingă o lumină misterioasă verde, venită de pe docul celor de la Buchanan.

Jordan îi spune lui Nick că Tom are o amantă ce trăiește în "valea cenușii", o groapă de dumping industrial dintre West Egg și New York. La puțin timp după, Nick călătorește în vale, unde se opresc la garajul lui George Wilson (Clarke) și al soției sale, Myrtle (Fisher), amanta lui Tom.

Pe vreme ce vara progresează, Nick primește o invitație la una dintre petrecerile lui Gatsby. La sosire, el află că a fost singurul care a primit o invitație și că niciunul dintre oaspeți nu îl cunoaște pe Gatsby. Există multe teorii pe acest subiect: cum că ar fi un spion german, un prinț sau chiar un asasin. Nick o vede acolo pe Jordan, iar cei doi se întâlnesc cu Gatsby, care este surprinzător de singur și de izolat. Majordomul lui Gatsby o informează mai târziu pe Jordan că acesta dorește să vorbească cu ea între patru ochi.

Gatsby începe să se atașeze de Nick și chiar îl întreabă dacă ar vrea să se plimbe într-o zi împreună în avionul său personal. Cei doi decid, însă, să iasă doar la prânz împreună, în mașina galbenă și scumpă a lui Gatsby. Pe drum, Gatsby îi spune lui Nick că a fost la Oxford și că este un erou de război, precum și că s-a născut într-o familie înstărită din Vestul mijlociu, dar care acum nu mai există. Gatsby îl duce pe Nick la un restaurant, unde îi face cunoștință cu Meyer Wolfsheim (Bachchan), parior și partener de afaceri al lui Gatsby. Jordan îi spune mai târziu lui Nick că Gatsby a avut o relație cu Daisy cu cinci ani în urmă și că încă este îndrăgostit de ea. Gatsby ținea acele petreceri extravagante în speranța că Daisy va veni. Gatsby îl roagă pe Nick să o invite pe Daisy la ceai, acasă la el, fără să-i spună că va veni și Gatsby.

După o reuniune stânjenitoare, Gatsby și Daisy încep o aventură. Gatsby este dezamăgit atunci când Daisy îi spune că vrea să plece în lume cu el, considerând acest lucru "nerespectabil"; în schimb, el vrea să divorțeze de Tom, să se mărite cu el, și să trăiească împreună în conacul acestuia. Nick încearcă să-i explice lui Gatsby că trecutul nu poate fi repetat, dar Gatsby nu este de acord cu asta. Încercând să păstreze secretă relația, Gatsby concediază marea majoritate a servitorilor și nu mai organizează acele petreceri. În cele din urmă, el îl sună pe Nick să-i ceară lui și lui Jordan să-l acompanieze până la conacul Buchanan, unde Gatsby și Daisy plănuiesc să-i spună lui Tom că ea îl părăsește. Nick este ezitant, dar Gatsby insistă că are nevoie de el.

În timpul prânzului, Tom devine foarte suspicios față de Gatsby atunci când vede intimitatea dintre el și Daisy. Ea îl oprește pe Gatsby din a dezvălui ceva despre relația lor și sugerează ca toți să meargă în oraș. Ei se duc spre Plaza Hotel; Tom îi conduce pe Nick și Jordan în mașina galbenă a lui Gatsby, în timp ce Gatsby o conduce pe Daisy în mașina albastră a lui Tom. Nemaiavând benzină, Tom se oprește la garajul lui George și Myrtle, unde George îi spune lui Tom că el și Myrtle o să se mute în Vest, deoarece o suspectează pe aceasta că îl înșeală. El pare că nu știe de aventura lui Tom cu Myrtle.

La hotel, Gatsby îi spune lui Tom că el și Daisy sunt împreună, dar și că ea nu l-a iubit niciodată pe Tom. Nervos, Tom îl acuză pe Gatsby, spunând că nu a fost niciodată la Oxford și că și-a câștigat averea prin afaceri ilegale, cu ajutorul prietenilor săi mafioți. Daisy îi spune lui Gatsby că l-a iubit și încă o face, dar nu poate spune că nu l-a iubit nicodată pe Tom. Tom îi spune lui Daisy că o iubește și că va avea grijă de ea, pe măsură ce Daisy îi amintește de neajunsurile din mariajul lor. După ce Tom îi spune lui Gatsby că el este diferit de Daisy, de Jordan, și chiar de el însuși, din cauza trecutul dubios al lui Gatsby, Gatsby sare la Tom, speriind-o pe Daisy. Ea pleacă cu Gatsby, de data aceasta în mașina lui, după care Nick își amintește că astăzi este ziua lui.

Mai târziu în acea noapte, Myrtle se grăbește să iasă pe stradă după o ceartă cu soțul ei despre infidelitatea acesteia. Ea vede mașina galbenă a lui Gatsby și aleargă către ea, crezând că Tom o conduce, și că a venit pentru ea. Cu toate acestea, mașina o lovește și o omoară instantaneu, după care mașina merge mai departe. După aceea, Tom, Nick și Jordan, văzând că lumea s-a strâns la garajul lui George, se opresc și află despre moartea lui Myrtle. Tom îi spune unui George răvășit că mașina galbenă este a lui Gatsby și că îl suspectează pe Gatsby de aventura cu Myrtle.

Nick îl găsește pe Gatsby lângă conacul Buchanan, iar Gatsby îi spune că Daisy conducea mașina, și că intenționează ca el însuși să-și asume vina. Nick îi spionează pe Daisy și Tom, auzind cum Tom îi spune lui Daisy că el va avea grijă de tot. Nick este dezamăgit, dar decide să nu-i spună lui Gatsby, de vreme ce prietenul său așteaptă telefonul lui Daisy. Gatsby îl invită pe Nick peste noapte și îi spune adevărul despre originile sale: s-a născut sărac, numele său adevărat este James Gatz, dar și că i-a spus lui Daisy să-l aștepte până după război, imediat după ce el va deveni cineva. El l-a întâlnit apoi pe Meyer Wolfsheim și a intrat în "afacerile" lui.

A doua zi, Nick pleacă la muncă, iar Gatsby decide să intre în piscina pentru ultima oară, sezonul fiind pe terminate. El aude telefonul sunând și, crezând că este Daisy, iese din piscină, în timp ce majordomul răspunde la telefon. Gatsby este apoi împușcat de George, care se sinucide imediat după aceea.

Nick o invită pe Daisy la înmormântarea lui Gatsby, dar află că ea, Tom și fiica acestora pleacă spre New York. La înmormântare participă doar reporteri și fotografi, pe care Nick îi gonește cu furie. Ziarele îl acuză pe Gatsby că ar fi fost iubitul lui Myrtle, dar și că tot el ar fi omorât-o, ceea ce înseamnă că Nick este singura persoană care știe adevărul și, de fapt, singura persoană căreia i-a păsat în vreun fel de Gatsby. Dezgustat atât de oraș, cât și de oameni, el pleacă din New York, dar nu înainte de o ultimă plimbare prin conacul părăsit al lui Gatsby, reflectând despre optimismul acestuia și despre cum acesta a avut și a pierdut totul.

Înapoi în prezent, la sanatoriu, Nick își termină manuscrisul cu titlul de "Gatsby", după care scoate un stilou și îl redenumește "Marele Gatsby".

Distribuție[modificare | modificare sursă]

S-D: Joel Edgerton și regizorul Baz Luhrmann, Elizabeth Debicki, Carey Mulligan, Tobey Maguire, împreună cu producătoarea Catherine Martin, la premiera de la Sydney din 22 mai 2013
 • Leonardo DiCaprio în rolul lui Jay Gatsby
 • Tobey Maguire în rolul lui Nick Carraway
 • Carey Mulligan în rolul lui Daisy Buchanan
 • Joel Edgerton în rolul lui Tom Buchanan
 • Elizabeth Debicki în rolul lui Jordan Baker
 • Isla Fisher în rolul lui Myrtle Wilson
 • Jason Clarke în rolul lui George Wilson
 • Amitabh Bachchan în rolul lui Meyer Wolfsheim
 • Jack Thompson în rolul dr. Walter Perkins
 • Adelaide Clemens în rolul lui Catherine
 • Callan McAuliffe în rolul tânărului Jay Gatsby
 • Richard Carter în rolul lui Herzog
 • Max Cullen în rolul lui Owl Eyes
 • Heather Mitchell în rolul mamei lui Daisy
 • Gus Murray în rolul lui Teddy Barton
 • Steve Bisley în rolul lui Dan Cody
 • Vince Colosimo în rolul lui Michaelis
 • Felix Williamson în rolul lui Henri
 • Kate Mulvany în rolul dnei. Mckee
 • Eden Falk în rolul lui Chester Mckee
 • iOTA (Sean Hape) în rolul lui Trimalchio
 • Brendan Maclean în rolul lui Ewing Klipspringer

Marketing[modificare | modificare sursă]

Primul trailer al filmului s-a lansat pe 22 mai 2012,[17] cu aproape un an înainte de premiera acestuia. Cântecele apărute în diferite trailere includ: "No Church in the Wild" de Jay-Z și Kanye West; un cover al piesei lui U2, "Love Is Blindness", cântat de Jack White; un cover al piesei lui The Turtles, "Happy Together", cântat de formația Filter; un cover al piesei lui Amy Winehouse, "Back to Black", cântat de André 3000 și Beyoncé; "Young and Beautiful", cântată de Lana Del Rey; și două piese, "Bedroom Hymns" și "Over the Love", cântate de Florence and the Machine.[18]

Pe 15 aprilie 2013, Brooks Brothers au lansat "The Gatsby Collection", o colecție de haine bărbătești, pantofi și accesorii "inspirate de costumele lui Catherine Martin din Marele Gatsby". Conform Fashion Weekly, "Îmbrăcămintea nu este bazată doar pe stilul din anii '20: totul era făcut după arhivele brandului din acel timp [...] Brooks Brothers a fost unul dintre inițiatorii look-ului din era Gatsby. Costumele propriu-zise, proiectate de Catherine Martin, se vor afla în buticurile Brooks Brothers."[19][20]

Pe 17 aprilie 2013, Tiffany & Co. a dezvăluit, în magazinul de pe Fifth Avenue, îmbrăcăminte "inspirată" din filmul lui Luhrmann și creată în colaborare cu designerul Catherine Martin și regizorul Baz Luhrmann. Magazinul de bijuterii a creat și "The Great Gatsby Collection", o gamă de bijuterii pentru anticiparea filmului. Colecția cuprinde 7 piese: o broșă, o diademă, un colier și patru inele diferite, unul dintre ele fiind făcut din platină, cu un diamant de 5,25 carate, toate la prețul de 875.000 de dolari.[21][22][23]

Coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Lansată pe 7 mai 2013,[18] coloana sonoră a fost produsă de Jay-Z[24] și The Bullitts.[25]

Piesa "Young and Beautiful" a fost scrisă de Lana Del Rey și de regizorul filmului, Baz Luhrmann.[26] O parte din cântec a apărut în trailerul oficial al filmului, mai exact atunci când personajele jucate de Leonardo DiCaprio și Carey Mulligan, Gatsby, respectiv Daisy, își exprimă sentimentele unul față de celălalt.[27] Revista hip hop Rap-Up a spus că piesa este "obsedantă",[26] în timp ce MTV a spus că sună "melancolic".[27] Piesa cântată de Florence and the Machine, "Over the Love", face referire la "lumina verde" din film.[24] Chris Payne de la Billboard a lăudat coverul piesei "Back to Black" a lui Beyoncé și André 300, realizată cu ritmuri electronice.[24]

Vorbind despre așteptările pentru coloana sonoră, Baz Luhrman și-a exprimat dorința de a îmbina muzica jazz, caracteristică acelor vremuri, cu prezentul. Spre deosebire de piesele alese în Moulin Rouge! și Romeo + Juliet, Baz nu folosește melodiile filmului pentru fundal, dar mai mult pentru a deveni un personaj de sine stătător.[28]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Box office[modificare | modificare sursă]

Marele Gatsby a încasat 144,8 milioane de $ în America de Nord și 206,2 milioane de $ în celelalte țări, pentru un box office mondial de 351 milioane de $.[12] Conform Deadline.com, filmul a avut un profit de 58,6 milioane de $.[29]

În America de Nord, Marele Gatsby a câștigat 19,4 milioane de $ în ziua premierei (vineri), inclusiv 3,25 milioane de $ din avanpremierele de joi și cele de la miezul nopții.[30] A terminat pe locul 2 în weekendul premierei, în spatele filmului Iron Man 3, cu 51,1 milioane de $.[31]

Premii[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Alte adaptări cinematografice pentru Marele Gatsby includ:

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b http://www.filmaffinity.com/es/film373234.html, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 2. ^ a b http://www.nytimes.com/2013/05/10/movies/the-great-gatsby-interpreted-by-baz-luhrmann.html, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 3. ^ a b http://www.metacritic.com/movie/the-great-gatsby, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 4. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt1343092/, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 5. ^ a b http://www.adorocinema.com/filmes/filme-141808/, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 6. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=141808.html, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 7. ^ http://www.nytimes.com/2013/05/10/movies/the-great-gatsby-interpreted-by-baz-luhrmann.html?_r=0, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 8. ^ http://www.nytimes.com/2013/05/10/movies/the-great-gatsby-interpreted-by-baz-luhrmann.html?_r=0&pagewanted=1, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 9. ^ a b https://www.siamzone.com/movie/m/6733, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 10. ^ a b http://www.adorocinema.com/filmes/filme-141808/creditos/, accesat la 27 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
 11. ^ http://www.bbfc.co.uk/releases/great-gatsby-2013-1
 12. ^ a b c The Great Gatsby (2013)”. Box Office Mojo. Amazon.com. http://boxofficemojo.com/movies/?id=greatgatsby2012.htm. Accesat la 2 august 2013. 
 13. ^ The Great Gatsby - In Theaters May 10”. Thegreatgatsby.warnerbros.com. http://thegreatgatsby.warnerbros.com/about-the-film. Accesat la 14 februarie 2014. 
 14. ^ CinemaScore Gets 'A' From Studios, Especially When It Counters Critics - TheWrap”. TheWrap. http://www.thewrap.com/movies/article/cinemascore-gets-studios-especially-when-it-counters-critics-87701. 
 15. ^ Kendall, Mary Claire (10 mai 2014). „Loving 'Gatsby' All About 'Living Fitzgerald'”. Forbes. http://www.forbes.com/sites/maryclairekendall/2013/05/10/loving-gatsby-all-about-living-fitzgerald. Accesat la 26 mai 2014. 
 16. ^ The Great Gatsby (2013) (2013) - Box Office Mojo”. boxofficemojo.com. http://boxofficemojo.com/movies/?id=greatgatsby2012.htm. 
 17. ^ David Trumbore (22 mai 2012). „First Trailer for THE GREAT GATSBY Starring Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, and Carey Mulligan”. collider.com. http://collider.com/the-great-gatsby-trailer/132255. Accesat la 30 mai 2012. 
 18. ^ a b Brown, August (4 aprilie 2013). „'Gatsby' soundtrack to feature Jay-Z, Lana del Rey, The xx and more”. Los Angeles Times (Eddy Hartenstein). http://www.latimes.com/entertainment/music/posts/la-et-ms-gatsby-soundtrack-to-feature-jayz-lana-del-rey-the-xx-and-more-20130404,0,6073681.story. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 19. ^ Evans, Jonathan (15 aprilie 2013). „Brooks Brothers' New Gatsby Collection”. Esquire. http://www.esquire.com/blogs/mens-fashion/brooks-brothers-gatsby-collection-041513. Accesat la 12 mai 2013. 
 20. ^ Brooks Brothers' Great Gatsby-Inspired Collection Puts On The Ritz”. Daily Front Row. 15 aprilie 2013. http://www.fashionweekdaily.com/the-fix/article/brooks-brothers-great-gatsby-inspired-collection-puts-on-the-ritz. Accesat la 12 mai 2013. 
 21. ^ Tiffany's unveils "The Great Gatsby" windows”. CBS News. 17 aprilie 2013. http://www.cbsnews.com/2300-207_162-10016508.html. Accesat la 12 mai 2013. 
 22. ^ Folan, Kerry (17 aprilie 2013). „Behold Tiffany & Co.'s Opulent Gatsby-Themed Jewelry Collection”. Racked.com. http://racked.com/archives/2013/04/17/first-look-tiffany-cos-opulent-jewelry-for-gatsby.php. Accesat la 12 mai 2013. 
 23. ^ Tiffany & Co. Official Site: Tiffany & Co. Celebrates Jazz Age Glamour
 24. ^ a b c Payne, Chris (4 aprilie 2013). „Beyonce, Lana Del Rey, Florence Music Featured In New 'Great Gatsby' Trailer”. Billboard. New York: Prometheus Global Media. http://www.billboard.com/articles/news/1556334/beyonce-lana-del-rey-florence-music-featured-in-new-great-gatsby-trailer. Accesat la 7 aprilie 2013. 
 25. ^ Ramirez, Erika (31 decembrie 2012). „Jay-Z, The Bullitts to Score 'The Great Gatsby'”. Billboard. Prometheus Global Media. http://www.billboard.com/articles/columns/the-juice/1481163/jay-z-the-bullitts-to-score-the-great-gatsby. Accesat la 7 aprilie 2013. 
 26. ^ a b Jay-Z Calls on Beyoncé, André 3000, Fergie, & Lana Del Rey for ‘Great Gatsby’ Soundtrack”. Rap-Up. Devin Lazerine. http://www.rap-up.com/2013/04/04/jay-z-calls-on-beyonce-andre-3000-fergie-lana-del-rey-for-great-gatsby-soundtrack/. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 27. ^ a b Markman, Rob (4 aprilie 2013). „'Great Gatsby' Soundtrack Boasts Big Names Jay-Z, Beyonce And Lana Del Rey: Fourteen-song soundtrack also includes the likes of Florence and the Machine, will.i.am and Gotye”. MTV. Viacom. http://www.mtv.com/news/articles/1704988/great-gatsby-soundtrack-jay-z-beyonce-lana-del-rey.jhtml. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 28. ^ Staff (16 aprilie 2013). „Tracklist For "The Great Gatsby" Soundtrack Features New Music From Jay-Z, Beyonce, Andre 3000 & More”. Hotnewhiphop.com. http://www.hotnewhiphop.com/tracklist-for-the-great-gatsby-soundtrack-features-new-music-from-jay-z-beyonce-andre-3000-and-more-news.5131.html. Accesat la 14 februarie 2014. 
 29. ^ Mike Fleming Jr (21 martie 2014). „2013 Most Valuable Blockbuster – #7 ‘Monsters University’ Vs. #10 ‘Thor: The Dark World'; #2 ‘Frozen’ Vs. #15 ‘The Great Gatsby’”. Deadline.com. http://deadline.com/2014/03/frozen-thor-dark-world-monsters-university-profit-most-profitable-movies-2013-701699/. Accesat la 22 martie 2015. 
 30. ^ Kilday, Gregg (11 mai 2013). „Box Offie Report: 'Great Gatsby' Has Jazzy $19.4 Million Opening Friday”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/box-office-report-great-gatsby-521096. Accesat la 12 mai 2013. 
 31. ^ McClintock, Pamela (12 mai 2013). „Box Office Report: 'Great Gatsby' Dazzles With $51.1 Million Opening”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/box-office-report-great-gatsby-521399. Accesat la 27 iunie 2013. 
 32. ^ 2014 Oscar Nominees”. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 16 ianuarie 2014. http://oscar.go.com/nominees. Accesat la 16 ianuarie 2014. 
 33. ^ Nordyke, Kimberly (2 martie 2014). „Oscars 2014 Winners: The Complete List”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/oscar-winners-2014-full-list-results-86th-academy-awards-kodak-theater-684748. Accesat la 9 martie 2014. 
 34. ^ Winners Announced”. Art Directors Guild. 8 februarie 2014. http://www.adg.org/?art=2013_award_winners. Accesat la 12 februarie 2014. 
 35. ^ Bafta Film Awards 2014: Full list of nominees”. BBC. 8 ianuarie 2014. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-25648930. Accesat la 16 februarie 2014. 
 36. ^ Rutecki, Jared (8 ianuarie 2014). „2013 Costume Designers Guild Award nominees”. HitFix. http://www.hitfix.com/in-contention/2013-costume-designers-guild-award-nominees. Accesat la 8 ianuarie 2014. 
 37. ^ Kilday, Gregg (14 ianuarie 2014). „'12 Years a Slave,' 'American Hustle' Among Dorian Award Nominees (Exclusive)”. Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/12-years-a-slave-american-671037?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+thr%2Fpopeater+(The+Hollywood+Reporter+-+Popeater+Feed). Accesat la 14 ianuarie 2014. 
 38. ^ The Jameson Empire Awards 2014 Nominations Are Here!”. Empire. 24 februarie 2014. http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=40254. Accesat la 4 martie 2014. 
 39. ^ 56th Annual Grammy Awards Nominees”. The Recording Academy. http://www.grammy.com/nominees?genre=11. Accesat la 7 decembrie 2013. 
 40. ^ Giardina, Carolyn (21 ianuarie 2014). „'Gravity,' 'The Great Gatsby' Among 3D Society's Noms for Top Live-Action Movie”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/behind-screen/gravity-great-gatsby-3d-societys-671791. Accesat la 21 ianuarie 2014. 
 41. ^ Walsh, Jason (15 ianuarie 2014). „Sound Editors Announce 2013 Golden Reel Nominees”. Variety. http://variety.com/2014/film/news/sound-editors-announce-2013-golden-reel-nominees-1201059048/. Accesat la 15 ianuarie 2014. 
 42. ^ 'Gravity' and '12 Years a Slave' lead MPSE Golden Reel Awards nominations”. HitFix. http://www.hitfix.com/in-contention/gravity-and-12-years-a-slave-lead-mpse-golden-reel-awards-nominations. Accesat la 15 ianuarie 2014. 
 43. ^ ‘Gravity’ Tops Visual Effects Society Nominations”. Variety. 14 ianuarie 2014. http://variety.com/2014/film/news/gravity-tops-visual-effects-society-nominations-1201056211/. Accesat la 14 ianuarie 2014. 
 44. ^ 35th Annual Young Artist Awards”. Young Artist Awards. http://www.youngartistawards.org/noms35.html. Accesat la 14 aprilie 2014. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Marele Gatsby