Madhukar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Madhukar
Madhukar Wikipedia.jpg
Date personale
Născut (60 de ani) Modificați la Wikidata
Stuttgart, Germania[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupație filozof Modificați la Wikidata
Prezență online

Madhukar (Sanskrit, în traducere directă: „iubit, dulce ca mierea“; * 4 noiembrie 1957 în Stuttgart) este maestru Advaita, Jnana-Yoghin și autor.

Crescut în Stuttgart și fiind religios încă din copilărie, după studiul economiei și filozofiei Madhukar a lucrat în calitate de jurnalist la televiziune. Interesul său față de întrebările filosofice și spirituale l-a mânat pe tânăr pentru mai mulți ani în Asia. După ce în anii 80 a avut experiență de iluminare, devenise învățător Yoga și de meditații și elev al maestrului Dzogchen tantric–budist Namkhai Norbu. Căutările sale spirituale l-au adus la șamanii din Siberia, Africa și mările de sud, dar nu rămase mulțămit de cunoștințele căpătate despre esența realității.

În anul 1992, în timpul șederii sale în India, auzise vorbindu-se despre „Leul din Lucknow”, Guru H.W.L. Poonja, un discipol al înțeleptului indian Ramana Maharshi, care întruchipa mesajul Advaita. Advaita Vedanta (A-dvaita: nu-doi = „nedualitate“) este o direcție mistică a Hinduismului, o filozofie monistică (Monism = totul este unul), care își are originea printre altele în Shankara (788-820 după Cristos). Madhukar a plecat la Sri Poonja, de la care a obținut numele său, și se deșteptă, deci recunoscu definitiv prin acest Maestru „cine el este într-adevăr”.

Reîntors în Europa, propagă începând cu anul 1997 principiile de bază ale Advaita în timpul întâlnirilor publice, numite tradițional Satsang (de la Sat = adevăr și Sangha = comunitate). Claritatea sa plină de dragoste și radicală i-au permis lui Madhukar – concomitent cu aspectul său exterior la modă și dragostei față de muzica pop și fotbal – să devină un Guru și reprezentant Advaita modern. În prezent Madhukar continuă învățămintele maeștrilor Ramana Maharshi și H.W.L.Poonja, prin aceea că la întâlnirile publice îi încurajează pe oameni să caute consecvent răspunsul la întrebarea: „Cine sunt eu?“.

În timpul întâlnirilor ce au loc în liniște și sub formă de dialog, pe lângă problemele de viață specifice, sunt abordate teme filosofico-psihologice. În centrul atenției stau întrebările ce țin de concepția „eu”-lui nostru, existența libertății de acțiune și voință personală, relația dintre trup și minte și cunoașterea conștiinței cosmice. Realitatea percepută este pusă la îndoială în mod egologic și se cercetează veridicitatea ei. Întâlnirile organizate servesc la cunoașterea propriei ființe și atingerii armoniei interioare.

În calitate de filosof-practician Madhukar face legătură între spiritualitate și științele moderne cum ar fi științele neuro-cognitive, fizica cuantică, filosofia aplicată și biologia. Madhukar își are sediul în Amsterdam, iar lunile de iarnă le petrece în India și Nepal.

Publications[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Madhukar”, Gemeinsame Normdatei, accesat în