Madaya

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Madaya
—  Oraș  —
Map
Madaya (Siria)
Poziția geografică în Siria
Coordonate: 33°41′16″N 36°06′03″E ({{PAGENAME}}) / 33.687777777778°N 36.100833333333°E

Țară Siria
GuvernoratGuvernoratul Rif Dimashq
Districtele SirieiDistrictul Al-Zabadani
Subdistrict al Siriei[*]Madaya Subdistrict[*][[Madaya Subdistrict |​]]

Altitudine1.608 m.d.m.

Populație
 - Total13.000 locuitori

Prefix telefonic021

Prezență online

Poziția localității Madaya
Poziția localității Madaya
Poziția localității Madaya

Madaya (în arabă مضايا, transliterat: Maḍāyā) este un orășel muntos din Siria, situat la o altitudine de aproximativ 1.300 metri (4.300 ft).[1] Este situat la aproximativ 40 kilometri (25 mi) nord-vest de Damasc în Guvernoratul Rif Dimashq și găzduiește lacul Barada. Potrivit localnicilor din zonă, lacul Barada era mai mare, dar din cauza poluării și a cauzelor industriale s-a micșorat. Madaya este adesea vârful de zăpadă în timpul lunilor de iarnă, în special în ianuarie și februarie. Potrivit Biroului Central de Statistică din Siria (CBS), Madaya avea o populație de 9.371 de locuitori la recensământul din 2004.[2] Locuitorii săi sunt predominant musulmani sunniți.[3] Madaya este locul unei mari piețe ilegale de branduri străine, care sunt introduse prin contrabandă din Liban și din Chtaura, care sunt aproape de zonă.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Războiul civil sirian[modificare | modificare sursă]

Din iulie 2015, orașul a fost asediat de o combinație de forțe siriene loiale președintelui sirian Bashar al-Assad și miliției libaneze aliate Hezbollah.[4] În decembrie 2015, Medicii fără frontiere au raportat că 23 de persoane au murit de foame[5] după o blocadă totală, care a împiedicat intrarea oricăror alimente sau ajutoare umanitare începând cu 18 octombrie.[5]Ban Ki-Moon Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Madaya[6] precum și în alte zone asediate din Siria și a avertizat că utilizarea înfometării ca armă în timpul conflictului este o crimă de război.

La 7 ianuarie 2016, Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a emis o declarație[7] solicitând acces nestingherit pentru a oferi asistență de urgență Madaya, Al-Fu'ah și Kafriya. Pe fondul apelurilor din partea oficialilor Națiunilor Unite[8] și zeci de organizații umanitare[9] Pentru a interveni, Națiunile Unite au negociat un acord între guvernul sirian și rebelii care dețin orașul pentru a permite livrarea de ajutor umanitar, care a fost realizat la 11 ianuarie 2016.[10]


Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Madaya, Syria Page”. 
  2. ^ General Census of Population and Housing 2004. Syria Central Bureau of Statistics (CBS). Rif Dimashq Governorate.
  3. ^ Robinson and Smith, 1841, vol 3, 2nd appendix, p. 146
  4. ^ Khushbu Shah, Nick Paton Walsh and Peter Wilkinson, CNN (). „Madaya: Syria allows aid into besieged city - CNN.com”. CNN. 
  5. ^ a b „Siege and starvation in Madaya; immediate medical evacuations and medical resupply essential to save lives”. Médecins Sans Frontières (MSF) International. Accesat în . 
  6. ^ Rivett-Carnac, Mark. „U.N. Chief Warns Syria Starvation Is a War Crime”. TIME.com. Accesat în . 
  7. ^ Section, United Nations News Service (). „UN News - UN calls for humanitarian access to besieged areas in Syria, welcomes new approvals from Government”. UN News Service Section. Accesat în . 
  8. ^ „Assistant Secretary-General for Humanitarian Affairs and Deputy Emergency Relief Coordinator, Kyung-Wha Kang Security Council Briefing on Syria, New York, 15 January 2016”. ReliefWeb. Accesat în . 
  9. ^ „Joint statement: An appeal to end the suffering in Syria [EN/AR/FR/SP/RU/CH]”. ReliefWeb. Accesat în . 
  10. ^ Kareem Shaheen (). „Trucks from aid convoy enter besieged Syrian town of Madaya”. The Guardian. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]