M. King Hubbert

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
M. King Hubbert
Date personale
Născut[3][4] Modificați la Wikidata
San Saba[*], Comitatul San Saba, Texas, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (86 de ani)[3] Modificați la Wikidata
Bethesda[*], SUA Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiegeofizician[*]
profesor universitar[*]
inginer Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Chicago  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea Berkeley din California
Royal Dutch Shell
Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite
Universitatea Stanford  Modificați la Wikidata
PremiiArthur L. Day Medal[*] ()[1]
Medalia Elliott Cresson[*] ()
Penrose Medal[*] ()[2]
Vetlesen Prize[*] ()
William Smith Medal[*] ()

Marion King Hubbert (5 octombrie 1903-11 octombrie 1989) a fost un geofizician care a lucrat pentru laboratorul de investigație a companiei Shell în Houston Texas. A realizat diverse contribuții în câmpul geologiei și geofizicii, în special la teoria vârfului lui Hubbert, care are importante conotații politice.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Hubbert s-a născut în San Saba, Texas în 1903. A studiat la Universitatea Chicago, unde a primit B.S. (Bachelor of Science) în 1926, și M.S. (Master of Science) în 1928 și doctoratul Ph.D (Doctor of Philosophy) în 1937, studiind geologia, matematica și fizica. A muncit ca asistent pentru Amerada Petroleum Company doi ani și în același timp se pregătea pentru doctorat. Posterior a început să muncească pentru Shell Oil Company în 1943, retragându-se în 1964. După ce s-a retras de la Shell, a muncit ca expert geofizician pentru United States Geological Survey până când s-a retras definitiv în 1976. Deasemenea a fost profesor de geologie și geofizică în Universitatea Standford din 1963-1968 în Berkeley din 1973-1976.

Hubbert a fost un înflăcărat susținător al mișcării tehnocratice. Considerat un membru activ al organizației, a fost membru fondator la Technocracy Inc. și a contribuit semnificativ la Technocracy Study Guide.

Investigație[modificare | modificare sursă]

Hubbert a realizat mai multe contribuții la geofizică, între care demonstrația matematică potrivit căreia roca din Scoarța terestră trebuie să aibă proprietăți plastice, la fel ca argila, datorită marii presiuni la care este supusă pe mari suprafețe. Această demonstrație explică observațiile că scoarța pământului se deformează cu timpul. Hubbert de asemenea a studiat fluidele din interiorul pământului.

Totuși, Hubbert este în mod special cunoscut prin studiile lui referitor la rezervele de petrol și gaz natural. A prezis că producția de petrol a unui depozit subteran experimentează o evoluție descrisă de curbura lui Gauss , atinzând maximul când jumătate din petrol s-a extras și apoi începe să scadă. La adunarea din 1956 din American Petroleum Institute în San Antonio, Texas, Hubbert a făcut publică prezicerea că producția totală de petrol din Statele Unite vor atinge maxima producție (vârful) la sfârșitul anilor 60 sau la începutul anilor 70. Când în 1970 teoria a fost confirmată, Hubbert a atins o mare notorietate. Curba folosită în analiză se cunoaște acum sub numele de curba lui Hubbert și vârful curbei ca vârful lui Hubbert.

. În 1975, când Statele Unite încă sufereau de o anumită lipsă de petrol din cauza crizei din 1973, National Academy of Sciences a confirmat valoarea calculelor lui Hubert despre rezervele disponibile de petrol și gaz natural și a recunoscut că estimările lor anterioare mai optimiste erau greșite.

Citat[modificare | modificare sursă]

  • Neștiința noastră no este atât de mare ca incapacitatea noastră să folosim cea ce știm.

Originalul: Our ignorance is not so vast as our failure to use what we know.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Documente[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Geological Society of America 
  2. ^ http://www.geosociety.org/awards/past.htm#penrose  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b Marion King Hubbert, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  4. ^ M. King Hubbert, SNAC, accesat în