Márta Károlyi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Márta Károlyi
Date personale
Născută 29 august 1942 (73 de ani)
România, România
Căsătorită cu Béla Károlyi
Cetățenie România
Ocupație antrenor
Activitate
Sport gimnastică

Márta Károlyi (n. 29 august 1942) este o antrenoare română de gimnastică de etnie maghiară, născută în România și stabilită ulterior în Statele Unite ale Americii.

A fost antrenoare (împreună cu Béla Károlyi) a lotului de gimnastică al României care a antrenat, printre alte, și pe Nadia Comăneci. La începutul anilor 1980 soții Károlyi au rămas în Statele Unite ale Americii unde au cunoscut un al doilea vârf mondial al activității lor de antrenori antrenând lotul de gimnastică feminină al Statelor Unite ale Americii.

Márta Károlyi este soția antrenorului Béla Károlyi. Soții Károlyi au cunoscut consacrarea națională, europeană și mondială la începutul anilor 1970 ca antrenori ai lotului de gimnastică feminină al României.

Primul succes de amploare al cuplului antrenorilor Károlyi a fost realizat în anul 1973, la Skien, în Norvegia, la cea de-a zecea ediție a Campionatelor Europene de gimnastică feminină, când Nadia Comăneci, secundată magistral de Teodora Ungureanu, au mutat resetările competițiilor gimnasticii mondiale la un alt nivel de valoare nemaicunoscut anterior.[judecată de valoare]