Lost media
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Acest articol a fost tradus cu ajutorul unei unelte de traducere automată, de aceea calitatea lui este foarte joasă.. Puteți contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea articolului apăsând butonul „modificare”! Fragmentul inserat (sau întreaga pagină) va fi șters dacă în termen de 7 zile nu se înregistrează progrese notabile în procesul de redactare. Pagina a fost modificată ultima oară de către Gikü (Contribuții • Jurnal) acum 2 luni. |
Lost media (în română: Mediu pierdut) este orice Mediu care se poate confirma că nu mai există. Acest termen poate cuprinde medii precum cel audio, vizual, audiovizual, cel al filmelor, televiziunii, difuzării radio, muzicii sau a jocurilor video.
Motivele care duc la pierderea unui mediu este probabil distrugerea acestuia sau lipsa de prezervare adecvată (pe un USB, CD sau DVD). De asemenea, o altă cauză poate fi degradarea în timp a unui astfel de mediu, mai ales dacă nu este păstrat în condiții adecvate de depozitare.
Conservare
[modificare | modificare sursă]Site-uri precum Wayback Machine (cunoscut și sub numele de “archive.org”) pot să ușureze procesul de arhivare a unei piese digitale si al capturării site-urilor web defuncte.
Clasificare
[modificare | modificare sursă]Metodă de clasificare folosită pe Lost media wiki
[modificare | modificare sursă]-Găsit: când materialul a fost 100% salvat.
-Parțial pierdut: când 50% sau mai mult din material a fost salvat.
-Parțial găsit: când mai putin de 50% din material a fost salvat.
-Pierdut: când materialul este complet dezarhivat.
Alte clasificări
[modificare | modificare sursă]-existența neconfirmată: când nu se știe dacă materialul este real sau fals.
-inexistent: când este confirmat că materialul nu există.
-anulat: când materialul nu a mai fost terminat și nelansat.