Lodovico Ferrari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Lodovico Ferrari
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Bologna, Statele Papale Modificați la Wikidata
Decedat (43 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Bologna, Statele Papale Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Italy.svg Italia Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician Modificați la Wikidata
Activitate
OrganizațieUniversitatea din Bologna  Modificați la Wikidata
Influențat deGirolamo Cardano  Modificați la Wikidata

Lodovico Ferrari (n. 2 februarie 1522 la Bologna - d. 5 octombrie 1565) a fost un matematician italian, cunoscut în special pentru studiul ecuațiilor de gradul al patrulea. A avut preocupări și studii și în alte domenii ca: arhitectură, geografie, astronomie, filologia greacă și latină.

S-a născut într-o familie săracă. La 14 ani, tatăl l-a dus la Milano, unde i-a fost discipol lui Girolamo Cardano, cu care ulterior a colaborat în studiul ecuațiilor de ordin 3, 4 și 5.

Ca elev, a înregistrat mari progrese, astfel că la 18 ani ținea cursuri de matematică. La 28 de ani intră ca profesor la Milano, apoi la Bologna. În 1565, cu puțin înainte de a muri, își ia doctoratul în matematică.

Cea mai mare realizare a sa este în domeniul algebrei, prin descoperirea metodei de rezolvare a ecuațiilor algebrice de gradul al IV-lea, metodă publicată de Cardano în 1545. Metoda sa de rezolvare consta în introducerea unei necunoscute auxiliare. De asemenea, a demonstrat și extins formulele pentru rezolvarea ecuațiilor cubice, descoperite de Niccolò Tartaglia și Scipione del Ferro.

A avut o viață agitată, intrând în conflict cu diverse persoane. Astfel, l-a provocat la duel pe Tartaglia, susținând că în articolul In Castello di sfida (1547) l-a plagiat.

În 1565 devine profesor la Universitatea din Bologna. La scurt timp însă moare otrăvit cu arsenic de sora sa.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • en O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., "Lodovico Ferrari", MacTutor History of Mathematics archive, University of St Andrews.
  1. ^ „Lodovico Ferrari”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b MacTutor History of Mathematics archive, accesat în