Locomotivă diesel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Locomotivă Diesel)
British Rail Class 03, locomotivă diesel britanică

Locomotiva diesel este o locomotivă la care energia necesară tracțiunii e furnizată de un motor Diesel intern. Se disting mai multe tipuri după modul de transmitere a puterii la roți.

Locomotivele Diesel au înlocuit treptat locomotiva cu abur, având avantaje substanțiale.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Istoria locomotivei Diesel începe încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, imediat după inventarea motorului cu aprindere prin compresie,[1] însă primele vehicule feroviare cu propulsie prin motoare Diesel au fost exploatate eficient abia după cel de-al Doilea Război Mondial. Locomotivele diesel sunt folosite în continuare pentru a opera transporturi feroviare pe liniile ne-electrificate.

Avantaje față de locomotiva cu abur[modificare | modificare sursă]

Locomotivele diesel prezintă avantaje asupra locomotivelor cu aburi deoarece pot fi operate de o singură persoană, făcându-le ideale pentru serviciile de manevră, nu au nevoie de întreținere intensivă, sunt mai curate, mai silențioase, rezistente la vreme și pot funcționa în cuplaj cu un singur echipaj operând mai multe locomotive într-un singur tren - ceea ce nu este practic pentru o locomotivă cu aburi.

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Clasificarea locomotivelor diesel se face în principal în funcție de metoda de transmisie a energiei generate de motor la roți. Principalele categorii de locomotive diesel sunt:

Locomotivă electro-diesel[modificare | modificare sursă]

O locomotivă electro-diesel este un tip de locomotivă care poate opera atât ca locomotivă electrică pe liniile electrificate, cât și ca locomotivă diesel pe cele neelectrificate. Ele sunt folosite pe liniile ferate care sunt parțial electrificate fără schimbarea între o locomotivă diesel și una electrică, pentru a evita folosirea de ,,diesel sub fire'' (folosirea unei locomotive diesel unde sunt disponibile linii electrificate) și pentru a da soluție unde motoarele diesel sunt interzise.

Funcționare[modificare | modificare sursă]

Funcționare în cuplaj[modificare | modificare sursă]

Cele mai multe locomotive diesel sunt capabile să funcționeze în cuplaj, ca un mijloc pentru a crește puterea și efortul de tracțiune pe trenurile mai grele.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Motive power for British Railways” (PDF), The Engineer, 202: 254,  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]