Listă de filme fantastice românești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Aceasta este o listă de filme românești care conțin elemente mistice, fantastice, științifico-fantastice și/sau de basm.

Film Anul lansării Despre
Cetatea Fermecată 1945 Fiind bazat pe povestea "Ocheșel și Balaior" de Marin Iorda, este povestea a doi frați care pornesc în căutarea Cetății Fermecate. Film neterminat.
Blanca 1955 regia Mihai Iacob, Constantin Neagu, cu Iurie Darie, Silvia Popovici; film de scurt-metraj
S-a furat o bombă 1961 Primul lung-metraj al lui Ion Popescu-Gopo reprezinta povestea unui om de rând care ajunge în posesia a ceea ce pare a fi o bomba nucleară. Acesta încearcă să-și continue viata, fiind amenințat de gangsterii care vor sa-i ia valiza cu bomba. Partea științifico-fantastică este reprezentată de mașinăria care funcționează cu un creier uman, precum și de sfârșitul neașteptat. Film fără dialog.
Pași spre lună 1963 Un personaj fără nume dintr-un aparent viitor este teleportat în Epoca de Piatră, de unde v-a fi martor al evoluției omenirii pe o cale amuzantă.
Faust XX 1964 Un savant încearcă să facă schimb de creier cu un tânăr.
De-aș fi Harap Alb 1965
De Trei Ori București 1967
Tinerețe fără bătrânețe 1969 Ecranizare a unui basm de Petre Ispirescu.
Păcală 1971
Veronica 1971 O fetiță orfană fuge în pădure după păpușa vorbitoare primită de ziua acesteia unde va găsi o lume de basm.
Veronica se întoarce 1973 Continuarea aventurilor din filmul de dinainte.
Comedie fantastică 1975 Un robot este trimis pe Pământ pentru a descoperi noi forme de energie. Povestea sa se îmbină cu cea a unui profesor român care a făcut o rachetă spațială și a creat un om în spațiu.
Elixirul tinereții 1975
Hyperion 1975 Cinemagia: "Hyperion, o dramă modernă, scrisă de Mihnea Gheorghiu, cu ecouri livrești din Eminescu și Verlaine, cu ecouri cinematografice din Alain Resnais. Sub aparențe de science fiction, o dramă sufletească, povestea unei femei (în rol: Adela Mărculescu) care își privește propriul eșec afectiv, la ora unui lucid dialog interior". Călin Căliman, 2000 ("Istoria filmului românesc"). Tot ce are sunt doar ecouri din vremuri din fericire apuse. Drama se desfășoară lent și nu are o bază solidă de fapte sau de scenariu. Sfârșitul ca și începutul filmului sunt nebuloase.
Povestea dragostei 1977 Adaptare cinematografica a basmului "Povestea porcului" de Ion Creangă care înlocuiește elementele de basm cu elemente științifico-fantastice.
Efectul razelor gamma asupra anemonelor 1977 Bazat pe sceneta americanului Paul Zindel.
Dumbrava minunată 1980 După o povestire de Mihail Sadoveanu
Maria Mirabela 1981 co-producție
Moara lui Călifar 1981 După o nuvela omonimă a lui Gala Galaction.
Galax, omul păpușă 1984 Cinemagia: Unul dintre proiectele desfășurate în cadrul Universității Politehnice București are drept scop construirea unul robot. Acesta primește numele de Galax. Lucrurile vor lua însă o turnură neașteptată după ce conducerea Universității va decide dezmembrarea lui Galax, considerând că se cheltuiesc prea mulți bani pentru o jucărie, chiar dacă era vorba despre una vorbitoare și dotată cu inteligență artificială.
Rămășagul 1985
Maria Mirabela în Tranzistoria 1989
Coroana de foc 1990 Într-un sanctuar se află o sabie păzita de Timp, care poate fi luata doar de cel vrednic. Stăpânul unei cetăți fortificate cere uciderea unuia dintre cei doi fii gemeni pe care îi născuse regina. Copilul este salvat de cel care trebuia să-l ucidă și este crescut și educat de acesta. La maturitate, fiul alungat revine pentru a-și cere drepturile asupra coroanei și își ucide fratele geamăn.
De-aș fi Peter Pan 1991 Se bazează vag pe povestirea Peter Pan de J. M. Barrie și titlul parafrazează pelicula De-aș fi... Harap Alb
Domnișoara Christina 1992 Bazat pe romanul lui Mircea Eliade
Această lehamite 1994
Dănilă Prepeleac 1996
Șarpele 1996 Cinemagia: Sergiu Andronic, care este noaptea bărbat și ziua reptilă, își caută perechea de-a lungul secolelor, de-a lungul stadiilor existentei sale, șarpele simbolizând fecunditatea. Conflictul debutează în momentul reîntâlnirii bărbatului cu ființa capabilă să-i îndeplinească aspirațiile. Unirea lui Andronic cu Dorina nu se împlinește nici de această dată; numai eliberați de prezentul profan, grevat de prejudecați și de pofte înăbușite, cei doi tineri - cele doua jumătăți - vor alcătui cuplul primordial și vor trăi iubirea ideală.
Eu sunt Adam! 1996
Vlad Nemuritorul 2002
Păcală se întoarce 2006
Domnișoara Christina 2013 Bazat pe romanul lui Mircea Eliade.
Ultimul zburător[1] 2014
Dragonheart 4 2017 prequel al filmului din 1996 Inimă de dragon

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ SA, Imedia Plus Group, Ultimul zburător (2014), Cinemagia 
  2. ^ SA, Imedia Plus Group, Mandroid (1993), Cinemagia 
  3. ^ SA, Imedia Plus Group, Filme sf, romanesti - CineMagia.ro, Cinemagia 
  4. ^ Adam Lee Price (). „Event Report: FANGORIA's "THE CURSE OF SLEEPING BEAUTY" special screening”. FANGORIA. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Mark Newton (). „It's been 19 years since Mission: Impossible first released!”. Movie Pilot. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Ford, Rebecca (). „Lakeshore, STX Entertainment's Horror Film 'The Boy' Sets Cast (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Accesat în .