Volapük

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Limba volapük)
Jump to navigation Jump to search
Volapük
Volapük nulik
CreatorJohann Martin Schleyer
Data creării1879
Vorbită înEuropa
Număr de vorbitori20[1]
Clasificare
limbă artificială
  • Volapük
Statut oficial și codificare
ISO 639-1vo
ISO 639-2vol
ISO 639-3
(cel mai
răspândit dialect)
vol[2]  Modificați la Wikidata
SIL-
Această pagină poate conține caractere Unicode

Volapük (IPA: [volaˈpyk]) este o limbă artificială, creată între anii 1879 - 1880 de către preotul Johann Martin Schleyer. Schleyer credea că Dumnezeu i-a cerut într-un vis să creeze o limbă internațională. Conferințele Volapük au avut loc în anii 1884 (Friedrichshafen), 1887 (München) și 1889 (Paris). La primele două conferințe s-a folosit limba germană iar în ultima, numai limba volapük. În 1889 existau aproximativ 283 de cluburi, 25 de reviste în și despre Volapük, și 316 manuale în 25 de limbi. Astăzi se estimează că mai sunt aproximativ 20 de persoane care vorbesc această limbă. Volapük a fost înlocuită la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX de limbi mult mai simple și mai ușor de învățat cum ar fi esperanto sau latino sine flexione.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Broşură de popularizare a volapük(1898).

Schleyer a publicat în mai 1879 o primă schiță a Volapük în Sionsharfe, o publicație catolică la care era redactor. A urmat în 1880 o carte în limba germană. Schleyer nu a scris nicio carte despre volapük în alte limbi, dar alți autori au făcut-o curând după aceea.

Criptograful flamand Dr. Auguste Kerckhoffs a fost un număr de ani directorul Academiei de Volapük și a răspândit limba în câteva țări. Totuși au apărut tensiuni între Dr. Kerckhoffs, împreună cu alți membri ai Academiei care doreau modificări ale limbii, și Schleyer care ținea foarte mult la drepturile sale de inventator. Aceasta a dus la o scindare prin care o mare parte din membrii academiei au renunțat la volapük in favoarea idiomului neutru și a altor noi proiecte de limbi artificiale.

O altă cauză a declinului volapük a fost ascensiunea limbii esperanto. În 1887 a fost publicată prima carte de esperanto "Unua Libro". Deoarece limba era mai ușor de învățat, multe cluburi de volapük au devenit cluburi de esperanto.

Placă comemorativă J. M. Schleyer

După 1920 Arie de Jong, cu acordul liderilor puținilor vorbitori de volapük rămași, a făcut o revizie a volapük ce a fost publicată în 1931. De Jong a simplificat gramatica, eliminând unele forme verbale rar utilizate și unele terminații pronominale și verbale diferențiate de gen. A adăugat de asemenea fonemulr” și l-a folosit pentru a face unele morfeme mai recognoscibile. De exemplu „lömib” (ploaie, în engleză: rain) a devenit „rein”. Volapük s-a bucurat de o scurtă revenire a nivelului de popularitate în Olanda și Germania sub conducerea lui Jong, dar a fost interzisă (împreună cu alte limbi artificiale) de regimul nazist, în încercarea acestuia de a folosi germana drept limbă universală, fără a-și mai recăpăta vreodată popularitatea.

Astăzi există pe glob aproximativ 20 de vorbitori de volapük[1]. A existat permanent o comunitate de vorbitori de volapük din vremea lui Schleyer până azi, sub conducerea unei linii neîntrerupte de cifali (conducători). În prezent cifal este Brian R. Bishop.

Ortografie[modificare | modificare sursă]

Schleyer a propus forme alternative pentru vocalele cu umlaut, dar ele au fost rareori utilizate.
litera IPA
a [a]
ä [ɛ]
b [b]
c [tʃ] or [dʒ]
d [d]
e [e]
f [f]
litera IPA
g [ɡ]
h [h]
i [i]
j [ʃ] or [ʒ]
k [k]
l [l]
m [m]
litera IPA
n [n]
o [o]
ö [ø]
p [p]
r [r] (adăugat în 1931)
s [s] or [z]
t [t]
litera IPA
u [u]
ü [y]
v [v]
x [ks] or [gz]
y [j]
z [ts] or [dz]

Notă: ä, ö, și ü sunt transliterate uneori ay, oy respectiv uy.

Gramatică[modificare | modificare sursă]

Schleyer a adaptat vocabularul limbii engleze la care a adăugat câteva elemente din limba germană și limba franceză. Deseori modificate, cuvintele sunt greu de recunoscut. De exemplu cuvintele "vol" și pük" sunt derivate din "world" (lume) și "speak" (vorbire) din engleză.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b en "Pük, Memory: Why I Learned a Universal Language No One Speaks" de Paul LaFarge. The Village Voice, august 2000.
  2. ^ Language 
Wikipedia
Vezi și articolele în