Leopold, Prinț de Salerno

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Leopold
Prinț de Salerno
Leopoldo Giovanni Borbone Salerno 1790 1851.jpg
Căsătorit(ă) cu Arhiducesa Clementina de Austria
Urmași Prințesa Maria Carolina, Ducesă de Aumale
Nume complet
Leopoldo Giovanni Guiseppe Michele
Casa regală Casa de Bourbon
Tată Ferdinand I al celor Două Sicilii
Mamă Maria Carolina a Austriei
Naștere 2 iulie 1790(1790-07-02)
Neapole, Regatul Neapole
Deces (60 de ani)
Neapole, Regatul celor Două Sicilii

Prințul Leopoldo Giovanni Giuseppe Michele de Bourbon-Două Sicilii, Prinț de Salerno[1] (2 iulie 1790[1]10 martie 1851[1]) a fost membru al Casei de Bourbon-Două Sicilii și Prinț de Salerno.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut Leopoldo al Neapole și Sicilia, el a fost al șaselea fiu al lui Ferdinand al IV-lea al Neapole[2] și a Mariei Carolina de Austria, fiica împărătesei Maria Tereza a Austriei.[1]

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

La 28 iulie 1816, la Palatul Schönbrunn din Viena, Leopold s-a căsătorit cu nepoata sa, Arhiducesa Clementina de Austria, a treia fiică în viață a împăratului Francisc al II-lea (mai târziu Francisc I al Austriei) și a surorii sale, Maria Teresa de Neapole și Sicilia.[1] Leopold și Clementina au avut patru copii însă numai o fiică, Prințesa Carolina, a supraviețuit copilăriei. Prințul Louis și două infante au murit în primul lor an de viață.

Leopold a avut o relație extraconjugală cu dansatoarea vieneză Fanny Elssler, din care s-a născut un fiu nelegitim, Franz, născut în 1827 și care s-a sinucis în 1873.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Darryl Lundy (12 martie 2005). „Leopoldo Giovanni Guiseppe Michele di Borbone, Principe di Borbone delle Due Sicilie”. thePeerage.com. http://thepeerage.com/p11162.htm#i111613. Accesat la 3 octombrie 2008. 
  2. ^ Mai târziu rege al celor Două Sicilii