Leonida Brezeanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Leonida Brezeanu
Date personale
Născut (85 de ani) Modificați la Wikidata
Teișani, Prahova, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Leonida Constantin Brezeanu (n. 28 octombrie 1938, Teișani, județul interbelic Prahova, România) este un dirijor, compozitor și etno-muzicolog român, membru corespondent al Academiei Americano-Române de Arte și Științe din U.S.A și Canada (din anul 2000).

Familia[modificare | modificare sursă]

S-a născut într-o familie cu preocupări muzicale, tatăl său, Emil St. Vasilescu, fiind profesor de vioară și de cor, iar mama, Ștefania Brezeanu, învățătoare. Este căsătorit cu Valeria Brezeanu și are doi fii: Ondin Brezeanu, violonist-solist, la Orchestra Națională a Libanului și Profesor de vioară la Conservatorul Superior Național de Muzică din Beirut, și Zefir Georgian Brezeanu, solist, clarinetist, membru în orchestra simfonică a Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești, doctorand al Universității Indiana din Bloomington-SUA.

Studii[modificare | modificare sursă]

A urmat studiile medii la Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, promoția 1956. În perioada 1956-1958 a studiat teoria muzicii și armonia, în particular, la recomandarea prof. Emilia Comișel, cu compozitorii Dumitru Milcoveanu și Paul Constantinescu. După absolvirea liceului a urmat studii de specialitate la Institutul de limbă rusă „Maxim Gorki” din București (1956-1959). Între anii 1958-1963 și-a completat educația muzicală ca student la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București,[1] sub îndrumarea unor maeștri ca dr. Ioan Șerfezi și dr. Dragoș Alexandrescu (teorie muzicală și solfegii); Emilia Comișel, (folclor); Gheorghe Dumitrescu (armonie);dr. Zeno Vancea și Dinu Ciocan (contrapunct); Tudor Ciortea și Miriam Marbé (Forme muzicale), Ioan D. Vicol, D. D. Botez, Ion Marian - artist al poporului (dirijat), Alfred Mendelsohn și Tiberiu Olah (asistent), clasa de compozitie-1958-1960, Gabriela Sachelarie (Istoria muzicii vechi), dr. Octavian Lazăr Cosma (istoria muzicii românești).

Premii[modificare | modificare sursă]

  • Premiul I la Concursul de creație corală, Giurgiu, România (1979)
  • Premiul I la Concursul Național Cântarea României (1981, 1983, 1987, 1989) pentru muzica operetelor Toamna se numără... bobocii și muzicalul Cu cine am onoarea? (compuse în colaborare cu compozitorul Florin Comișel pe un libret de Cezar Țipa), și opereta-vodevil Papură Vodă

Distincții[modificare | modificare sursă]

  • Medalia Meritul cultural clasa a II-a, acordată de Guvernul Republicii Socialiste Romania, Ministerul Culturii și Educației Socialiste (1979)
  • Insigna Evidențiat în munca culturală de masă (dirijor de orchestră), acordată prin Dispoziția Ministerului Culturii și Educației socialiste, nr.805 din 21 dec. 1981
  • Diploma de onoare pentru activitatea cultural artistică desfășurată în anii 1978-1980, oferită de Comitetul pentru cultură și Educație socialistă al jud. Prahova
  • Diploma de onoare acordată la Festivalul Internațional de la Akcaabat, Turcia (1999)
  • Diploma de onoare acordată la Festivalul Internațional de la Antikyras, Grecia (1999)
  • Diploma de onoare acordată cu ocazia aniversării a 40 de ani a Ansamblului folcloric Prahova al Palatului Culturii din

Ploiești, 16 dec. 1995

  • Diploma de excelență acordată de Televiziunea Română - București, Programul „Tezaur Folcloric”, producător Marioara Murărescu, 18 aprilie 2000
  • Diploma de onoare acordată cu prilejul celei de a 50 aniversări a Filarmonicii de Stat „Paul Constantinescu” din Ploiești (2002)
  • Diploma de onoare acordată de Primăria Municipiului Ploiești, pentru contribuția deosebită în descoperirea și valorificarea talentelor in domeniul domeniul folclorului și pentru activitatea depusă cu orchestra „Flacăra Prahovei” pentru integrarea în viața cultural-artistică a Municipiului Ploiești, 24 noiembrie 2002
  • Diploma de excelență pentru întreaga activitate dedicată, cu exemplar profesionalism, pasiune și dăruire, promovării valorilor perene ale culturii și artei în procesul de educație permanentă a publicului iubitor de frumos din teritoriul fostei Regiuni Ploiești 1952-1968 și al județului Prahova după 1968, acordată de Direcția județeană pentru cultură, culte și patrimoniu cultural național Prahova, Cenaclul Muzical „Paul Constantinescu” - Ploiești (2005)
  • Diploma de excelență acordată de Guvernul României pentru palmaresul realizat în domeniul educației și poziția de excelență deținută în galeria de olimpici ai școlii românești (15 oct. 2008)

Activitate[modificare | modificare sursă]

Cronologie[modificare | modificare sursă]

1961-1970 - dirijor de orchestră și folclorist-orchestrator la Orchestra Populară „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii de stat din Ploiești.

1962-1964 - dirijor secund, membru fondator al Orchestrei Simfonice a Sindicatelor din Ploiești (prim- dirijor Carol Nicolae Debie).

1970-1974 - profesor de pian la Liceul de Muzică din Ploiești. În decembrie,1974 transferat, cu rezervarea catedrei, la Comitetul județean de cultură și Educație socialistă Prahova, în funcția de Instructor cu Probleme de Muzică și ulterior director, la Centrul de îndrumare a creației populare și a mișcării artistice de amatori din jud. Prahova.

1970-1974 - dirijor al Ansamblului de cântece și dansuri al Casei de Cultură din Câmpina (prezent în numeroase spectacole în localitățile prahovene.5 emisiuni radio și TV București).

1972 - turneu artistic în Polonia, cu Teatrul de păpuși Ciufulici din Ploiești cu spectacolul „Punguța cu doi bani” (în calitate de compozitor al muzicii).

1972 - Delegat al României la Festivalul Internațional al teatrelor de păpuși, la Opole, Polonia, împreună cu regizorul Cristian Mihalache, scenograful Irina Borovschi și actrița-scenograf Marcela Fenato.

1973 - muzica spectacolului „Czolowek z czerwona parasole” (Omul cu umbrela roșie) de Titel Constantinescu, la Teatrul de păpuși din Walbrzych, Polonia.

1974 - transferat de la Liceul de Muzică- cu rezervarea catedrei,- la Centrul județean de îndrumare a creației populare și a mișcării artistice de masă Prahova, în calitate de instructor metodist cu probleme de muzică.

1974 - ales secretar al Asociației de folclor a județului Prahova-(Președinte Prof. univ. Emilia Comișel, vice-președinte Prof. Costel Manolache).

1976-ales Secretar al Cenaclului „Paul Constantinescu” al compozitorilor prahoveni.(Președinte de onoare Generalul major Dinu Stelian-Artist al Poporului; Președinte activ până în 1985, compozitorul artist emerit Florin Comișel, iar din 1985 președinte activ compozitorul Zaharia Popescu. Vice-președinți Alexandru Bădulescu-muzicolog, compozitorul Aurel Giroveanu.

1976 - iulie, Turneu artistic ca dirijor al Ansamblului folcloric „Prahova” coregraf Dumitru Pârvu, de pe lângă Palatul Culturii din Ploiești, la Tarcento, Italia.

1977 - iulie, Turneu artistic ca dirijor al Ansamblului „Prahova” la Messina-Italia. 1977-membru în Juriul național de specialitate la Festivalul ”Cîntarea României”-secțiunea teatre de estradă profesioniste.

1977 - Director artistic în turneul de la Varna Bulgaria cu Corala feminină „Camerata” a Palatului de Cultură din Ploiești, dirijor Prof. Gheorghe Ionescu.

1979 -Turneu artistic la Zacopane - Polonia, în calitate de Conducător artistic al Ansamblului ”Crăițele” din Valea Doftanei împreună cu Marga Comisu-Dumitrescu, coregraf. Marele Premiu „Toporașul de Aur” la Concursul Internațional de folclor de la Zacopane - Polonia.

1996-Turneu în Turcia asiatică la Accabad (Acciabad) cu Ans. Marama

1990-Turneu artistic cu Ansamblul folcloric „Dacia”, condus de solista Maria Tănase Marin, în Italia.

1996-Turneu la Millau-Franța cu ansamblul folcloric”Marama”din Ploiești

1999-2000-2001-2002Turneu la Karditsa-Grecia, cu ansamblul ”Marama”

2003-Turneu în Polonia cu Ansamblul folcloric „Marama”-Ploiești

1977-1983 instructor cu probleme de muzică și de la 30 dec.1977director al Centrului județean de îndrumare a creației populare și a mișcării artistice de masă-Prahova (CJÎCPMAM).

1983 - detașat caInstructor principal cu probleme de artă la Comitetul de Cultură al jud. Prahova.

1987-Membru al juriului interjudețean-secția teatre profesioniste de revistă și de estradă-în cadrul Festivalului Național „Cântarea României”-secțiunea muzică pop

1961-1990-280 concerte si spectacole de muzică populară dirijate în emisiunile TV(„La portița dorului”, ”Un cântec pentru fiecare”, ”Cântați cu noi” etc...)

1961-2005,-180minute imprimate, cu Orchestra ”Flacăra Prahovei”, Orchestra Radio București, Orchestra ansamblului „Prahova”, cu soliștii Aurel Bănică,IleanaSărăroiu PetreSăbădeanu,IleanaConstantinescu,GeorgetaAnghel,TitaBărbulescu Lucia Filimon, Dan Moisescu, Ica Blidaru, Ioana Șerban, Maria Necula, Ana Toma, Lucia Habără, Nicolae Vicol, Victor Vrânceanu, Maria Crăciun, Tita Maria Văduva, etc...

1990-2009 transferat în calitate de profesor de canto popular tradițional și pian, la Liceul de Arte din Ploiești.

1994 decembrie 15,-1 februarie 2005 Director executiv la Societatea Tehnico-Științifică și Social Culturală „Marama” din Ploiești și director artistic și dirijor la Ansamblul folcloric „Marama”.

2000 - Pensionat la cerere, de la Liceul de Artă din Ploiești.

2005-2009 – reîncadrat profesor de Etnografie și folclor muzical și canto popular tradițional la Liceul de Artă din Ploiești.

Opera muzicală[modificare | modificare sursă]

LUCRĂRI DE SCENĂ

  • Muzică la spectacolul ”SERENADA DIN VALEA PRAHOVEI”, text Bob Friedman și Harry Eliad și Titi Dumitrescu, regia Harry Eliad, coregrafia Marcela Țimiraș, muzica Laurențiu Profeta, Aurel Giroveanu, Edmond Deda, Leonida Brezeanu, Titi Dincă și Paul Ionescu. Premieră la Teatrul de Estradă Ploiești, 1981, dirijor Paul Ionescu.
  • Spectacolul “CINE-A NĂSCOCIT IUBIREA” concert-spectacol de Victor Bîrlădeanu și Titi Dumitrescu,regia Harry Eliad, dirijor Paul Ionescu. Muzica:N.Chirculescu,Florentin Delmar,Edmond Deda,Marius Țeicu,Nelu Danielescu și Leonida Brezeanu (cântecul“Ai venit când se-ntorceau cocorii”versuri Nicolae Stanciu,solistă Mioara Voicu).Premieră 1980,la Teatrul de Estradă Ploiești (vezi cronica în rev.”Săptămâna” de Doru Popovici
  • Spectacolul-concert CU CĂRȚILE PE FAȚĂ” de Sandu Anastasescu,premieră în 1982,la Teatrul de Estradă din Ploiești,dirijor Paul Ionescu,regizor Harry Eliad,coregrafia Marcela Țimiraș. Muzica și Leonida Brezeanu (solistă Mioara Voicu)
  • Opereta-farsă populară “TOAMNA SE NUMĂRĂ…BOBOCII”,în 2 acte,libretul Cezar Țipa,premieră la Teatrul Popular Lipănești-Prahova la data de 15 mai 1983.Spectacol distins cu Premiul I și Medalia de Aur la Festivalul-Concurs National”Cântarea Romaniei”ed.1983.
Muzica Florin Comișel și LeonidaBrezeanu,Coregrafia Marcela Țimiraș Regia artistică Lucian Bădulescu,Scenografia Victor Munteanu.
  • Muzicalul “CU CINE AM ONOAREA?...,libretul Cezar Țipa,muzica Florin Comișel și Leonida Brezeanu,la Teatrul Popular din Slănic-Prahova,la 22mai 1983.Regia HarryEliad și Bob Friedman ,Coregrafia Marcela Țimiraș,Conducerea muzicală Leonida Brezeanu.Spectacol distins cu Premiul I și Medalia de Aur la Festvalul Național”Cîntarea Romîniei”
  • Comedia muzicală” OLIMPIADA VESELIEI” libretul Bob Friedman și Harry Eliad, scenografia Irina Borovschi ,muzica Aurel Giroveanu și Leonida Brezeanu.Premierea 15 martie 1984,la salaTeatrului de Estradă Ploiești.
  • În spectacolul “AVENTURI L A HANUL PIRAȚILOR”,melodia “Dac-ar fi să aleg într-o zi”,pe versurile lui Corneliu Șerban,solistă Graziela Chițu,dirijor ,dirijor Viorel Gavrilă,premiera 4.o3.1987,Teatrul de Estradă din Ploiești.
  • Opereta-vodevil “PAPURĂ VODĂ”după un text de Iorgu Caragiale, regia Constantin Fugașin scenografia Constantin Rusu, coregrafie și mișcare scenică Liliana Tudor. la Teatrul Popular din Slănic-Prahova, premiera pe23 mai.1987.Spectacol distins cu Premiul I pe țară în 1987,la Editia a VI-a a Festivalului Național”Cîntarea Romîniei”(“Țucu Parhon-critic de teatru:”cu condiția ca spectacolul să fie scos definitiv din repertoriu”-fără nici o explicație...
  • Spectacolul”CU MODA NU-I DE GLUMIT”revistă muzicală de Nicolae Dumitrescu,muzica Leonida Brezeanu,Viorel Gavrilă și Ilie Nicolov. Regia Leonida Brezeanu și Gh.Jigărea,scenografia Gh.Năsulea,coregrafia Liliana Zincă.Premiera la Colectivul de estradă al Intreprinderii de Anvelope “Victoria”Florești-Prahova,distins cu Premiul III pe țară la Festivalul Național “Cîntarea Romîniei”,ed.a VI-a 1987.
  • Muzică la spectacolul (în limba poloneză)“CZOLOWEK z CZERWONA PARASOLE”“(citește:Ciuovek z cervonom parasolem)”Omul cu umbrela roșie” de Titel Constantinescu,la Tetrul de păpuși din Walbrzych-Polonia.

Premiera în 1974.Regia artistică Cristian Mihalache,scenografia Irina Borovski,creator păpuși Marcela Fenato.

MUZICĂ INSTRUMENTALĂ și VOCALĂ:

SUITA I-a pentru orchestră simfonică (teme din musicalul”Cu cine am onoarea?) de Fl.Comișel și L.Brezeanu)primă auditie in concertul din 22 aprilie 1986 la Filarmonica“Paul Constantinescu,din Ploiești, dirijor Dorin Frandeș-(din Arad)

DIVERTISMENT pentru orchestră de coarde,op.7,p.a. Orchestra de Cameră a Palatului Culturii din Ploiești,dirijor Mircea Vasilescu,1985.

SOLO FOR COMPETITION (Solo pentru concurs) pentru flaut solo,op.10 Tipărită de Editura Liber Art.Ploiești

SUITA I-a pentru chitară solo,imprimare în CARDEX, la RADIO București,solist Cătălin Ștefănescu.piesa 1.Prelude și Allegreto,imprimată pe CD solist prof.Drd Corneliu Voicescu la Universitatea”Transilvania” din Brașov.

SUITA a-II-a pentru chitară solo

SUITA a III-a pentru chitară solo

SUITA a IV-a pentru chitară solo,tipărită de Editura Premier-Ploiești 2005,Ploiești

SUITA pentru PIAN op.1,1959

SUITA PENTRU PIAN op.2,1959

DOUĂ CÂNTECE pentru bariton și pian op.19,anul1993

Trei piese românești pentru fagot și pian,op,21,1993

BAGATELE pentru pian,op.4.,1962

DOUĂ PIESE pentru oboi și pian ,1993

SUITA aII-a pentru Orchestră simfonică,(teme din opereta “Toamna se numără ..bobocii…!”de Florin Comișel și Leonida Brezeanu)revizuită,2008.

TORNADO pentru chitară solo,op.27.imprimare pe Casetă audio și CD solist Iulian Anghel.1999 editor STSSC”Marama” Ploiești,1999.tipărită la Editura “Premier” din Ploiești.

TREI CÂNTECE pentru voce și orchestră simfonică.primă audiție baritonul Vasile Micu și Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat din Ploiești,dirijor George Petrescu,1963.

ALBUM PENTRU BEBECO-piese ușoare pentru pian,06.07.2007 PIESE pentru trio de clarineți

MUZICĂ PENTRU COR

-selectiv-

“FLOAREA MUNCII”(Flower of the work)versuri Dumitru Corbea,p.a. Corul Conservatorului de muzică din București (dirijor Tiberiu Ungureanu,)19 mai.1959,sala Dalles.Publicată în mai 1977 la Ploiești.

“LIBERI ÎN VECI”(For ever free)versuri Nicolae Dumitrescu,cor 4 voci,acompaniat de pian.p.a.5 dec.1976,Corul Armatei din Ploiești, dirijor maior Constantin Juga.Tipărită în volumul “Oamenilor,cântecele noastre”,1978,Ploiești.

“SĂ FĂURIM A VIEȚII FRUMUSEȚE”(For the beauty of life) Versuri de N.Dumitrescu,pentru cor mixt pe 4 voci,publicat în volumul “Patrie nemuritoare”,în 1977,Ploiești.Imprimare Radio București la 23 martie 1986.

“SUNTEM AICI,PENTRU TOTDEAUNA”(Country for ever”),publicat de ziarul Flamura Prahovei ,din Ploiești,mai 1977.

“CINSTIRE MUNCII”(Homage to work)cor pe 4 voci,versuri Nicolae Dumitrescu,publicată în culegerea corală “Din cântecele noastre”,1981.

“S-A LEGAT DORUL DE MINE” cor bărbătesc,p.a Corul I.P.P.G din Câmpina,dirijor Huba Bertalan.


LUCRĂRI TIPĂRITE 1.VOTĂM VIITORUL-culegere de texte și cîntece pentru formațiile artistice,în colaborare cu C.Manolache și Nicolae Dumitrescu,editată de C.J.Î.C.M.A.M-Prahova.,Ploiești,1975.

2.DE PE PLAIURI PRAHOVENE-culegere de folclor muzical și literar,în colaborare cu Costel Manolache.Ed.C.J.Î.C.A.Amatori,1977.Ploiești

3.PATRIE NEMURITOARE-culegere de coruri patriotice,muncitorești și revoluționare,cu note bio-bibliografice,în colaborare cu Al.I.Bădulescu.Editor Comitetul de cultură și educație socialistă-Prahova 1977.

4.MÎNDRĂ FLOARE-I PRAHOVA antologie de folclor musical contemporan.Editată de Comitetul de cultură și educație socialistă Prahova-Ploiești1978,vol.I și vol.II în 1979.

5.OAMENILOR,CÎNTECELE NOASTRE culegere de coruri,în colaborare cu Al.I.Bădulescu,editată de Comitetul de cultură,Ploiești-1978.

6.FLORI DIN PRAHOVA culegere de prelucrări corale,în colaborare cu Al.I.Bădulescu,Ploiești,1979.

7.CINSTIRE ACESTUI TIMP culegere de coruri ,în colaborare cu Al.I.Bădulescu.Ploiești 1983.

8.CELE MAI ÎNDRĂGITE CÂNTECE-antologie-culegere de folclor muzical ,vol.1,mai,2006,Ploiești

9.CURS DE INIȚIERE ÎN ETNOGRAFIE ȘI FOLCLOR MUZICAL pentru elevii școlilor și liceelor de artă anul I și II-(2008,martie)

10.METODA-ÎNVĂȚAȚI CHITARA ÎN 48 ORE-an I

Afilieri[modificare | modificare sursă]

  • Membru Corespondent al Academiei Americano-Română de Arte și Științe-din USA și Canada (din iunie 2000)
  • Membru de Onoare al F.C.N.F (Federației Comitetelor Naționale Organizatoare a Festivalurilor din Franța (1995-1996)


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • La sala Dalles din București, la 19 mai 1959,Corul Conservatorului de muzică „Ciprian Porumbescu” în Concertul absolvenților clasei de dirijat, a inclus și piesa corală „Floarea Muncii” de LEONIDA BREZEANU (student an I), dirijor:Tiberiu Ungureanu.(Revista Muzica, 1959. Iovan Miclea)

(Program de concert)

  • Foto:„Cunoscuta formație de muzică populară Flacăra Prahovei din Ploiești, sub conducerea maestrului Leonida Brezeanu,în timpul unui spectacol”, în ziarul Flamura Prahovei din 31,01,1968, Ploiești.
  • Ion Voicu: Profesor, compozitor, neobosit activist cultural - Leonida Brezeanu, microinterviu publicat în ziarul FlamuraPrahovei, 15.02.1972, Ploiești
  • Valeria Ilinca: Cronica spectacolului de păpuși „Păcăleala”, de Xenia Roman, în premieră la Teatrul de păpuși

„Ciufulici" din Ploiești, în ziarul Flamura Prahovei, 13.o8.1973, Ploiești „...muzica scrisă de profesorul Leonida Brezeanu ,subliniază reușit trăirile emoționale ale personajelor, deși se simte nevoia unei ilustrații sonore mai bogate, de exemplu în momentul dresurii animalelor...

  • ROZMAWIAL JAH - în „TRYBUNE WALBRZYSKA” nr.50/14.o3.1971, Walbrzych-Polska, (convorbiri preliminare, privind pregătirea unei fructuoase colaborări a artiștilor Teatrului de păpuși din localitate cu creatori români din Ploiești: Regizorul Cristian Mihalache, compozitorul și dirijorul Leonida Brezeanu, însoțiți de directorul Teatrului de Stat din Ploiești. (”Bylo to tyle latwe, iz Leonida Brezeanu zna nieco jezyk polski nad ktorego gruntownym opanowa-niem nadal bardzo pilnie pracuje”) o surpriză deosebită pentru reporterul polonez.. „convorbirea a fost

ușor de realizat,deoarece Leonida Vasilescu-Brezeanu cunoaște limba poloneză –puțin- și ne-a fost de mare ajutor în desfășurarea discuțiilor.....” În articol,reporterul,subliniază faptul că artiștii Teatrului de păpuși din Ploiești vor prezenta într-un viitor turneu la Walbrzych, spectacolul „Sakiewka z dwo Groszami” (Punguța cu 2 bani”), adaptare după basmul lui Ion Creangă, de Cristian Mihalache, regizorul spectacolului, cu muzica lui Leonida Vasilescu-Brezeanu și scenografia Marcela Fenato și Irina Borowschi.

  • MIRCEA BRUKER - Cronica spectacolului pentru copii „Omul cu umbrela roșie” de Titel Constantinescu,în regia lui Cristian Mihalache,scenografia Irina Borovschi și Marcela Fenato, muzica Leonida Brezeanu, în ziarul „Flamura prahovei”,10.03.1971.Ploiești.

„....muzica tânărului compozitor LEONIDA BREZEANU, punctează cu har și haz apariția„Omului cu umbrela roșie”....

CORNELIU ȘERBAN „Din nou printre păpușarii ploieșteni” în ziarul Flamura Prahovei,din 10 noiembrie 1971. „...o nouă dramatizare după Ion Creangă.De data aceasta este vorba despre un spectacol al cărui erou va fi „STAN PĂȚITUL”. Dramatizarea aparține Agripinei Hăulică și Lidiei Ionescu,scenografia bas- mului va fi semnată de Irina Borowschi și Marcela Fenato, iar muzica LEONIDA BREZEANU,regia Cristian Mihalache.”.......

  • * * Un afiș la „ Panstwowy Teatr Lalek”(Teatrul de stat

pentru păpuși) din Walbrzych-Polonia,anunța premi- era spectacolului ”Chlopiec z czerwona parasolka” piesă scrisă de Titel Constantinescu,și adaptată de Milena Drabent și Bogdan Bak-( pentru luna mai,1972.) Regizor:Cristian Mihalache,scenografia Irina Borowschi și Marcela Fenato, muzica :Leonida Vasilescu-Brezeanu. În distribuție:Pawel Lauks (chlopiec-flăcăul),Alexandra Doszla (Sprzedawczyni),Waldemar Block(Elementarz), Barbara Ziolkowska(Owieczka),Jadwiga Lauks și Barbara Ziolkowska (Wiewiorki-veverițele),Lauks P. (wiatr-vântul),Malgorzata Doszla și Iwona Lozlewska (Jaskolki),Wladyslaw Pietrzyk(sniegowy balwanek), Andrej Woiciek(slonce-soarele și Samalot-avionul) etc..

BOGDAN  BAK -în „Trybune Walbrzyska”,nr.22 ,(886), din 30.05.1972,

pag.4.,Walbrzych-Polska.Articolul „Z przydrozka po drogach traktach”-impresii din turneu și de la întâlnirea cu publicul și artiștii Teatrului „Ciufulici”din Ploiești.

ANTON TĂNĂSESCU „Premieră la Teatrul de păpuși”,în „Flamura Prahovei”,din 23 martie 1974,Ploiești: „Textul, o adaptare de M.Vișan după variantele MOTANULUI ÎNCĂLȚAT aparținînd lui Ch.Perrault și Frații Grimm.pune la dispoziția realizatorilor un material simplu,cu implicații de fabulă.plin de haz. ....Tânărul compozitor Leonida Brezeanu a ales o for- mulă eficientă, alternând muzica proprie cu „citate” care ilustrează convingător personajele și dramaturgia. „Cântecul Motanului”,ca și citatele discrete din muzica lui Telemann sau Mendelssohn Bartholdi au fost foarte inspirat alese....și plăcute auditoriului „

  • * * Programul Ediției a I/a a FESTIVALULUI INTER-

JUDEȚEAN AL FORMAȚIILOR PĂPUȘĂREȘTI DE AMATORI –CÎMPINA, 5,6,7 mai 1978. „Un băiețel,un cocoșel și o drăguță de pisicuță” de Ana Predescu,spectacol prezentat de Formația de păpușari a Casei de Cultură Slănic-Prahova, regia: Cristian Mihalache și Marcela Fenato , sceno- grafia: Irina Borowschi,muzica: Leonida Brezeanu”


  • * * În programul Festivalului Interjudețean al păpușarilor

ediția a-II-a, desfășurat la Casa de Cultură din Câmpina la 12 mai 1979,Formația de păpușari din Câmpina a pre- zentat spectacolul „Poveste la Grădina Zoologică” de Alecu Popovici în regia Cristinei Popovici, scenografia Gheorghe Popovici și muzica Leonida Brezeanu

- În aceeași zi, la orele 15, Colectivul de păpușari din Slănic- Prahova a prezentat spectacolul „Tip și Top” de Dorina Tănăsescu, în regia Marcelei Fenato, scenogra- fia Irinei Borovschi, iar muzica compozitorului Leonida Brezeanu

- La orele 16 , Colectivul de păpușari al Casei de cultură din orașul Băicoi, a prezentat piesa „Detectivul Ruță” de Mihai Todea, în regia lui Cristian Mihalache și Marcela Fenato, muzica Leonida Brezeanu.

Revista „ECOURI ROMÂNEȘTI ,august 1981, Toronto –Canada,rubrica „ Bibliografie și discografie curentă”,informează despre recenzia Dr.Robert Garfias, profesor de etnomuzicolo- logie la Universitatea din Seattle-statul Washinton, pu- blicată în revista „Ethnomusicology în 1981, editată de Societatea de Etnomuzicologie,de pe lângă Universi- tatea din Arn Arbor-Michigan,privind ultimele apariții editoriale: cărți de folklor din Romania-referindu-se la culegerea „De pe plaiuri prahovene” realizată de Costel Manolache-literatură și Leonida Brezeanu-muzică.

SMARANDA OȚEANU -muzicolog, ”O poveste spusă cu talent de artiștii amatori”-în „Scînteia”, 6 august 1980 București. „Drumu-i lung ,povestea-i scurtă” un spectacol de succes.Sute de copii au dăruit aplauze ,minute în șir realizatorilor acestui minunat spectacol mu-zical... ne gândim și la cei care au reușit imprimarea întregii partituri muzicale în com- pania unui ansamblu orchestral.....dirijat de Leonida Brezeanu, cel care a avut ideea punerii în scenă la Slănic- Prahova a unei operete,jucate de amatorii Teatrului Popular al Casei de Cul- tură din localitate (director Maria Corduleanu).

SMARANDA OȚEANU-„Calitatea repertoriului formațiilor muzicale de Amatori, rod al unei fructuoase colaborări cu prestigioși artiști profesioniști.”- în „Scînteia”,din 07.03.1979, București, „Urmărind diversele faze de concurs coral în Prahova, am constatat frecvența unor lucrări , scrise la cererea unor colective de artiști- o colaborare rodnică , ce face să crească amploarea și calitatea Festivalului.Amintim cântecele....”Să împlinim al țării program cutezător” de Leonida Brezeanu ,pe versurile luiNicolae Dumitrescu....etc.....”


CONSTANTIN RĂZVAN-„Cenaclu de creație muzicală” - în Revista „ ApărareaPatriei”, ,17 noiembrie ,1976, București. „ .....În încheiere, Corul și Fanfara Casei Armatei din Ploiești , dirijor maior Constantin Iuga-, a prezentat într-o manieră specific ostășească,câteva lucrări....”Să împlinim al țării program cutezător.” muzica: Leonida Brezeanu,versuri:N.Dumitrescu. O inițiativă lăudabilă ce își propune să valorifice bogatul fond componistic al fiilor meleagurilor prahovene......”

DORU POPOVICI- recenzia colecției „Oamenilor,cântecele noastre” realizată de Leonida Brezeanu și Al.I.Bădulescu., publicată în „Îndrumătorul Cultural” nr.12/1979. București. „O frumoasă culegere de cântece patriotice și mun- citorești,sugestiv intitulată „Oamenilor cântecele noastre,editată de Centrul Județean de Îndrumare a Creației Populare-Prahova.Merită reliefată mai întâi munca lui Leonida Brezeanu și Alex.I.Bădulescu,cei care au conceput această suită corală”.....


DORU POPOVICI-„Concert-spectacol ”Cine-a născocit iubirea?”... Comentariu pe marginea spectacolului Teatrului de Revistă din Ploiești,publicat în „Săptămâna culturală” Nr.470 din 07.XII.1979,București. „La Ploiești la Teatrul de Revistă a avut loc un remarcabil spectacol intitulat „Cine-a născocit iubire”? de Victor Bârlădeanu și Titi Dumitrescu, iar dintre compozitorii locali amintim contribuțiile prețioase ale lui LEONIDA BREZEANU,Al.I.Bădulescu și Paul Ionescu......”


DORU POPOVICI-recenzia volumului de coruri „Cinstire acestui timp” realizat de Leonida Brezeanu și Al.Bădulescu-în Rev. „ Săptămâna culturală” din 19.08.1983 :...Centrul de îndrumare a creației populare și a mișcării artistice de masă,ne-a oferit o amplă culegere de coruri,sugestiv intitulată „Cinstire acestui timp”.Se cuvine a reliefa pie- se cum sunt...la care mai adăogăm lucrări de...Leonida Brezeanu, Huba Bertalan,Al.I.Bădulescu,....Apărută în condiții grafice admirabile,cartea semnifică un exemplu.


GHEORGHE ȚENȚULESCU”-Consemnări la prima editie a Festivalului Interjudețean al păpușarilor amatori-Cîmpina,mai 1978” ,publicate de Revista:”Îndrumătorul cultural „ nr.6/ 1978, București. „Pe cai, pe cai,pe cai,” piesa Vioricăi Huber Rogoz..... un spectacol destul de atrăgător....Să nu uităm muzica lui Leonida Brezeanu,sugestivă,melodioasă,cu care pleci, fredonând-o și după spectacol.”


IOVAN MICLEA-cronica Concursului de creație corală dedicat celei de „ A 40-a aniversare a P.C.R”în care se menționează că studentului Leonida Vasilescu-Brezeanu i s-a acordat „ Mențiune” pentru piesa corală „Floarea muncii”.vezi Revista Muzica nr.9/10 din 1961.

  • * * La Festivalul-Concurs Romanțe„CRIZANTEMA

de AUR de la Târgoviște, solista Silvia Preda a inter- pretat ( în data de 5 dec.1974,) romanța„Ți-am dăruit o crizantemă” compusă de Leonida Brezeanu,pe versurile lui Nicolae Dumitrescu. Acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra festivalului.(extras din programul festivalului.)


  • * * În „Așezământul Cultural”-Foaie volantă editată de

Comitetul de Cultură și Educație Socialistă-Prahova, în ianuarie 1975,se publică piesa corală pe voci egale „Votăm ai patriei aleși” de Leonida Brezeanu,pe ver- surile poetului Nicolae Dumitrescu.

SEBASTIAN NISTOR „Premiere la Teatrul Municipal”,(în cotidianul „ Flamura Prahovei”, din 29 mai 1976, Ploiești. „Colectivul de artiști păpușari de la CIUFULICI a avut până de curând oaspete pe regizorul din R.P.Polonă , Edward Doszla care a pus în scenă o piesă din dra- maturgia specifică poloneză”Rățoiul fermecat” de Maria KANN.”.....muzica Leonida Brezeanu, cu o linie melo- dică adecvată situațiilor,întărește atmosfera de basm..”

  • * * Duminică 6 iunie 1976,în cadrul Festivalului coral

județean de cântece patriotice și revoluționare,desfă- șurat la Palatul Culturii din Ploiești,Corul Căminu- lui Cultural din com. Lipănești dirijat de prof. Eugeniu Roșca,a interpretat piesa „Să făurim a vieții frumusețe” de Leonida Brezeanu,pe versurile poetului Nicolae .Dumitrescu.

SEBASTIAN NISTOR-„Două premiere,două invitații la Teatru”, În „Flamura Prahovei” din 27.09.1977,Ploiești.


  • * * In cadrul concursului „ATHENEUM 77” de interpretarea muzicii culte,ediția a II-a desfășurat la Casa Armatei din Ploiești,la

29 mai 1977,Orchestra de cameră a Casei deCultură a Sindicatelor din Ploiești, condusă de prof. Mircea Vasilescu,a interpretat lucrarea , „ Divertimento” de Leonida Brezeanu,(pa) și”Suită în stil clasic,pentru orchestră de coarde,de Florin Comișel (p.a)


AL.I. BĂDULESCU și NICOLAE DUMITRESCU-în Rev. Îndrumatorul Cultural,nr.12 din 1978, menționează că..”Înființarea în anul 1976 a primului Cenaclu Muzical al compozitorilor prahoveni „Paul Constantinescu”...consfințea prezența unor talente reale în domeniul componistic,din rândul cărora se detașează George-Petrescu ,Gheorghe Neagu,Leonida Brezeanu, Puiu Mancaș , Eugen Bleoțiu, Claudiu Rotaru.....referindu-se la domeniul folclorului, autorii semnalează: ”Cercetătorii folclorului prahovean C.Manolache și L.Brezeanu au dat la iveală un nou volum intitulat „De pe plaiuri prahovene”, care adună creații muzicale și literare caracteristice acestei zone......”

RODICA ILIESCU -„Omagiu prahovean”-recenzia culegerii corale „Patrie nemuritoare”, realizată de Leonida Brezeanu și Alexandru I.Bădulescu. Vezi „Flamura Prahovei”, 14.o1.1978, Ploiești: ...culegerea se adresează inimilor noastre simplu, direct, dezvăluind frumusețea sentimentelor pe care le exprimă. Evocarea trecutului istoric,permanența idealurilor de independență, libertate și dreptate socială, răsună în cîntecele”Liberi în veci” de Leonida Brezeanu etc.

CORNELIU ȘERBAN în Rev.”Cîntarea Romîniei” nr.7, 1987, pg. 21-22, iulie 1987 ”Medalion Leonida Brezeanu”.

VLAD ANDREI în ziarul”Romînia Liberă”nr.13634-7 sept.1988 Referindu-se la spectacolul de operetă Papură Vodă: iar compozitorul L. Brezeanu a împlinit atmosfera reprezentației prin muzica scrisă, în care țesătura melodiilor se structurează fericit cu tonurile crude ale melosului balcanic...

BIBLIOGRAFIA PRAHOVEI -anii 1968, 1969, 1970, 1971, editată de Biblioteca Județeană ”N.Iorga” - Ploiești.

GHEORGHE ȚENȚULESCU: Stagiunea de vară a Teatrelor Populare, în revista Cîntarea Romaniei, nr.8/august 1980, pag. 18, București.

GH.ȚENȚULESCU: Însemnări de la premiera operetei ”Drumu-i lung, povestea-i scurtă” de Florin Comișel, dirijor Leonida Brezeanu, prezentată de Teatrul Popular al Casei de Cultură din orașul Slănic-Prahova – director: Maria Corduleanu. (în rev. Îndrumătorul Cultural”, nr.8/1980, București.)

CORNELIU ȘERBAN: Creații literare și muzicale, microinterviu în FlamuraPrahovei din 30.5.1981, Ploiești.

SEBASTIAN NISTOR - menționează spectacolele la care a scris muzică compozitorul ploieștean Leonida Brezeanu, în Caiet-program festiv 1957-1982 ”Estrada ploieșteană la 25 de ani de activitate”, tipărit de Teatrul de Stat din Ploiești, 1982. (pag.5-7) .


  • Cenaclul muzical ”Paul Constantinescu” din Ploiești, (Președeinte General Dinu Stelian, președinte executiv Florin Comișel, vice-președinte Al.I. Bădulescu și Secretar Leonida Brezeanu)... a organizat la Palatul Culturii din Ploiesti, 12 .XII. 1985, în cadrul manifestărilor TEZAUR PRAHOVEAN, ediția a XVI-a, Colocviul: „Muzicianul și spiritul contemporan”, cu participarea muzicologului Dr.Vasile Tomescu - vicepreședinte al Uniunii compozitorilor, gneral Dinu Stelian, dr. Nicolae Brânduș, Zaharia Popescu, Aurel Giroveanu, Leonida Brezeanu, Gheorghe Neagu, dirijorul Irimia Corneliu, prof. Gh. Mărgărit - cronicar muzical la ziarul „Flamura Prahovei” din Ploiești.


  • În Programul spectacolului Festiv „Columnele luminii” susținut la Casa Sindicatelor din Ploiești, la 1 ian.1985, piesa corală „Bine ați venit la sărbătoarea noastră”, de Leonida Brezeanu, interpretată de Corurile reunite: Corala „Paul Constantinescu” a Palatului Culturii din Ploiești și Corul Mixt al Combinatului Petrochimic – Brazi, dirijate de Prof. Georgeta Mazilu.


  • CORNELIU ȘERBAN: Atelier de creație - cu compozitorii prahoveni Leonida Brezeanu și Gheorghe Neagu. În „Flamura Prahovei” din 29.08.1986, Ploiești, se amintește de piesa „Ai venit când se-ntorceau cocorii”, muzica Leonida Brezeanu și versurile lui Nicolae Stanciu, interpretată de solista Mioara Voicu în spectacolul „Cu cărțile pe față” și de piesa „Ași vrea să cred în tine iar”, pe versurile lui Nicolae Dumitrescu, în spectacolul „Cine-a născocit iubirea”, în premieră la Teatrul de Revistă-Ploiești.
  • În spectacolul festiv „Columnele lui August”,susținut pe Stadionul Petrolul din Ploiești,la 21.o8.1986, ilustrația muzicală a fost susținută de Ing. Lucian Ionescu, Leonida Brezeanu, ing. Dan Nicolae, Cristian Bogdan


  • În Programul Omagial, dedicat sărbătoririi Zilei de 1 mai 1986, Corurile reunite din municipiul Ploiești, au interpretat piesa corală „Cinstire muncii", de Leonida Brezeanu, pe versurile lui Nicolae Dumitrescu, și piesa „Iubit și brav conducător”(pa) de Leonida Brezeanu, pe versurile lui Nicolae Dumitrescu, solist Florin Faur, acompaniat de Filarmonica de Stat din Ploiești, dirijată de Horia Andreescu, 26.04.1986 -Ploiești, Casa Sindicatelor.
  • AL.I.BĂDULESCU: Zilele muzicale prahovene - ediția. a V-a, în Revista MUZICA nr.4/1986 , pag.14, București. La simpozionul „Creația muzicală românească pe coordonatele dezvoltării socialiste”, desfășurat la Ploiești, la Palatul Culturii, în organizarea Cenaclului Muzical”Paul Constantinescu”, duminică, 14 decembrie 1986,au participat și dr.Vasile Tomescu, secretar al UCMR ,Artistul Poporului General Dinu Stelian, Prof.Univ.dr. Octavian Lazăr Cosma, compozitorii Zaharia Popescu, Leonida Brezeanu, Aurel Giroveanu și Gh. Neagu. Moderator - muzicologul Alexandru I. Bădulescu.
                                                                                                                                             *Formația de păpușari a Casei de Cultură din Slănic-Prahova a prezentat, la Ploiești, spectacolul „Omul cu umbrela roșie”de Titel Constantinescu,în regia și scenografia Marcelei Fenato, asistent de regie Ecaterina Nițescu și muzica Leonida Brezeanu (în data de 

15.o6.1987, conform Programului de sală)

  • În aceeași zi,Teatrul de păpuși” Voinicel” din Câmpina a prezentat spectacolul „Lecție de zbor, pentru puiul de cocor” de Cristian Pepino, în regia artistică și scenografia lui Gheorghe Popovici. Muzica aparține compozitorului Leonida Brezeanu.
  • Grupul coral feminin al Cooperativei „Textila”Ploiești,dirijat de Prof. Huba Bertalan, 20.iunie 1987, a interpretat în concert, piesa „Mamă Țară, mamă Dor”(pe versuri populare), de Leonida Brezeanu.
  • MIHAI APOSTOL: Ce-ar fi să-i invităm?, în rev. Contemporanul” nr.35/28.08.1987, București. Autorul semnalează că ..Teatrul Popular din Slănic Prahova a pus în scenă în regia lui Constantin Fugașin, piesa PAPURĂ VODĂ, atribuită lui Iorgu Caragiale, transformată în Operetă-vodevil prin inspirata muzică semnată de Leonida Brezeanu... o surpriză plăcută, pentru foarte mulți spectatori...
  • AL.I.BADULESCU: Reușite manifestări muzicale la Sinaia și Bușteni, în „Flamura Prahovei” din 15.o7.1989. Autorul se referă la cea de a VII-a ediție a Festivalului Concurs de chitară clasică de la Sinaia: ... Pentru prima dată, datorită perfecționării Regulamentului de Concurs, creația românească a ocupat un loc preponderent, lucrări de referință, compuse de Constantin Dimitrescu („Dans țărănesc”), Mihai Babii( ”Vals”), Leonida Brezeanu „Suita I-a” pentru chitară clasică solo, piese de Eduard Caudela, Mihai Mihăilescu, bucurându-se de un real interes în rândul tinerilor concurenți dar și publicului...
  • În etapa republicană a celei de a VII-a ediții a Festivalului Național ”Cîntarea Romaniei” ,la Ploiești, în 24 iunie 1989, Teatrul Popular al Uzinei Mecanice din Plopeni a prezentat musicalul Cu cine am onoarea?, de Florin Comișel și Leonida Brezeanu, libretul aparținând lui Cezar Țipa - în regia lui Dan Mocănescu.
  • Vineri 13 iunie 1997, Filarmonica “P.Constantinescu” din Ploiești anunța în ziarul „Prahova” o Seară de muzică vocală și instrumentală având soliști soprana Florentina Florea, violonistul Ondin Brezeanu, chitaristul Dragoș Dobre, violoncelistul Sabin Verbovschi, în acompaniamentul asigurat de pianistele Tatiana Grigorescu și Ileana Botescu. În program lucrări de Vivaldi, Saint-Saens, Sarasate, Debussy și Leonida Brezeanu...
  • DR.VIOREL COSMA: Lexiconul Muzicieni din România, vol.I, (A-C), Editura Muzicală, București,1989 (pag.214-215)
  • SERGHIE BUCUR: În sala AMZEI a Universității Populare „Dalles” - București ARTISTA LIRICĂ FLORENTINA FLOREA A CÂNTAT ARII DE LEONIDA BREZEANU, DE FLORII, în JURNAL DE PRAHOVA, 8-14 mai 1997, Ploiești: Mișcarea Umanistă din Romania și Fundația Societății de Educație Privată prin Artă, au organizat în ajunul Floriilor,pe 19 aprilie 1997, un” Recital de Florii”. Evenimentul s-a consumat în sala Amzei a Universității Populare ”Ioan I.DALLES” din București. Programul a fost conceput și realizat pentru a promova copii cei mai talentați, posibile valori ale muzicii românești, cei aleși pentru acest Recital interpretând piese și sonate pentru vioară și pian, și arii din repertoriul universal și românesc: Bocherini, Prokofiev, Komarovschi ș.a... În partea a doua publicul a aplaudat-o pe artista lirică Florentina Florea, cunoscută personalitate în jurist-prudență și politică (este președinta filialei Prahova a Mișcării Umaniste din Romania ). Distincția și coloratura vocii domniei sale au pus în valoare arii din opereta de răsunet mondial, precum „My Faire love” de J.Loewe și din muzicalul „Cu cine am onoarea?”, de Leonida Brezeanu și Florin Comișel, aria intitulându-se „Un zâmbet fin”, precum și aria „Visează milioane de oameni” (din opereta „Toamna se numără bobocii...”). Doamna Florentina Florea a ridicat sala în picioare -în final- cu Plaisir d'amour de Giovani Battista Martini și Ciribiribin de Pestaloza...
  • JURNAL AMERICAN ROMANIAN ACADEMY OF ARTS and SCIENCE, nr.25/27, vol.2000-2002, în lista Membrilor Corespondenți ai acestei academii apare și numele Prof. LEONIDA BREZEANU din Ploiești ,România.
  • MIHAI APOSTOL: Dicționar istoric al județului Prahova, editat de Societatea Culturală „Ploiești-Mileniul III", Ploiești, 2004 (pag.515)
  • NICOLAE DUMITRESCU „PLOIEȘTI orizonturi culturale” date biografice și privind activitatea profesională a unor personalități reprezentative, a unor instituții culturale din Ploiești, de-a-lungul anilor. Editor Muzeul județean de Istorie și Arheologie - Prahova, Ploiești, 2005 (Leonida Brezeanu, pag. 60)
  • CAROL NICOLAE DEBIE: O CRONICĂ PLOIEȘTEANĂ 1825-1974, redactori prof.Mihai Apostol și dr.Gh.Marinică, vol.I, pag.XXV (cu foto:”Concertul inaugural al Orchestrei simfonice a Sindicatelor din Ploiești, dirijată de Dr.Ing. Nicolae Debie și Leonida Brezeanu, în 1964”la Palatul Culturii din Ploiești)

Articole publicate[modificare | modificare sursă]

  • Din viața muzicală a Orașului Ploiesti. Flamura Prahovei, 31 martie 1964
  • Despre repertoriul și performantele orchestrei "Flacara Prahovei" 12 martie 1967
  • Bogată agenda culturală, Ploiesti, 2 iunie 1971
  • Diletantismul grupurilor folclorice profesioniste este o elocventă carență. Scînteia. 3 octombrie 1967, București.
  • Posibilitati nevalorificate in dezvoltarea miscarii artistice de amatori. Ploiesti, 12 septembrie 1971
  • Pentru o valorificare mai atenta a folclorului muzical din Prahova. Ploiesti, 1 decembrie 1973
  • Concertul compozitorilor din Prahova, 13 noiembrie 1976 Ploiești.
  • Concerte simfonice pentru marele public 10 august 1962, Ploiești
  • Audience – Our Main Issue (Un contact mai strâns cu publicul) in the Banner of Prahova, April, 1978, Ploiești
  • Contributie la cunoașterea cântecului folcloric tradițional din zona folclorică Prahova, Buzău, Târgoviște
  • Modalitati de valorificare a folclorului de către orchestrele profesioniste. București, mai 1961
  • Specificul cântecului folcloric din Prahova, 15 mai 1998, Ploiești
  • Cântecul de dragoste în folclorul tradițional din Prahova, oct. 1987, Ploiești
  • N.Iorga preocupări în valorificarea ethnofolklorului românesc, 1986, Ploiești.
  • Dezvoltarea școlii de chitară clasică în România - PloieȘti, martie 1997
  • Jazzul În continuă evoluție în România, Ploiești, 16 mai 2000
  • Obiceiuri tradiționale de iarnă la poporul român, Ploiești, 26 decembrie 2000

Cărți publicate[modificare | modificare sursă]

  • De pe plaiuri prahovene, Ploiești, 1977;
  • Mândră floare-i Prahova, Ploiești, 1978-79;
  • Cinstire acestui timp, Ploiești, 1983;
  • Flori din Prahova, Ploiești, 1979;
  • Patrie nemuritoare, Ploiești 1977;
  • Votăm viitorul, Ploiești, 1975;
  • CELE MAI INDRĂGITE CÂNTECE – “The most famous traditional folk songs” – Collection for the youth and students in The Arts Highschools, Editor "MARAMA" – Cultural Foundation, Ploiești, mai 2000
  • CURS de inițiere în ETNOGRAFIE și FOLCLOR MUZICAL pentru elevii Liceelor de artă și Școlilor de Artă, uz intern, Biblioteca Liceului de Artă Ploiești (2006).
  • COLECȚIA BREZEANU - album cu modele de broderie culese de pe Valea Teleajenului, Editat de S.T.S.S.C Marama, Ploiești (2003)

Compoziții muzicale[modificare | modificare sursă]

Excerpts: from “ Musicians from Romania” vol I, by PH.D, Viorel Cosma. Ed. Music Publishing House of The Composers and Musicologists Union – Bucharest, 1989, Romania (pag.214-215)

1.“Pupăza din tei” libretto:Adrian Voica (Ion Creangă), (1961)

2. Papură Vodă libretto Iorgu Caragiale, 8 mai 1987, Ploiesti

3. Cu cine am onoarea? libretto Cezar Tipa;

4. Olimpiada veseliei

5. Toamna se numără bobocii

6. Vulpoiul incălțat Serenada din Valea Prahovei

7. Cu cărțile pe față

8. Omul cu umbrela rosie

9. Cine a născocit iubirea?

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Viorel Cosma: Muzicieni din România - lexicon biobibliografic, vol. 1: (A – C), Editura Muzicală, București, 1989 (pag. 214-215)
  • Ion Voicu – Micro Interview” “Profesor, compozitor, neobosit activist cultural”, in “Flamura Prahovei” 15 Febr.1972,etc
  • Doru Popovici“-Oamenilor,cântecele noastre”in magazin “ “CÂNTAREA ROMÂNIEI” – Bucuresti nr.12, Dec.1979
  • Jan Rozmawial-“Walbrzych-Ploiesti”,in“TribunaWalbrzyska”,Walbrzych nr.50(862),14Dec.1971,Polonia.
  • Mihai Apostol: Dicționar istoric al județului Prahova, Editura Ploiești-Mileniul III - Ploiești,2004,(pg.515)
  • Nicolae Dumitrescu –PLOIEȘTI-ORIZONTURI CULTURALE, Ed. Muzeul Județean de Istorie și Arheologie-Prahova, 2005, Ploiești (pag.60).
  • Carol Nicolaie Debie: MUZICA ÎN VIAȚA ORAȘULUI PLOIEȘTI, O cronică ploieșteană 1825-1974, Cartea I, Editura Societatea Culturală “Ploiești-MileniulIII”, Editor Constantin Trestioreanu - 2006, Foto document “Orchestra simfonică a Sindicatelor în concert inaugural”.
  • Marian Chirulescu, P.D.Popescu, G.Stoian, în colaborare cu M.Apostol și Maria Necula: Personalități prahovene, Dicționar biobibliografic, ediția a II-a, revizuită (pag.55), Editura Premier, Ploiești 2007
  • Ion Dumitru: Învățământul preuniversitar ploieștean - Monografie. Repere Istorice și cultural-pedagogice - Instituții Școlare - Personalități.(pag.244), Ploiești, 2008
  • Revista Axioma, Ploiești, septembrie,2007
  • Revista “Ethnomusicology”, Univ.atAnnArbore, Michigan, SUA, comentator Dr.Robert Garfias (Univ.Seattle, SUA), 1981
  • Revista ”Ecouri românești”, august 1981, Toronto, Canada. Recenzia volumului “De pe plaiuri prahovene”(From the Prahova Valeys).
  1. ^ Chirulescu, Marian; Popescu, Paul D.; Radu, Mihaela (). Personalități prahovene. Dicționar biobibliografic. Darkoprint, Ploiești. p. 86.