Leonid Madan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Leonid Madan
Date personale
Născut1894 Modificați la Wikidata

Leonid Madan (n. 1894 - 1938)[1] a fost un activist cultural și politic din Uniunea Sovietică.

Inventarea limbii moldovenești[modificare | modificare sursă]

Leonid Madan a primit sarcina de a alcătui „limba moldovenească” pe care a expus-o în cartea sa Gramatika Moldoveniaskî, publicată la Tiraspol în 1929. Aceasta era bazată pe graiurile locale din Transnistria (RASSM) și Basarabia, conținând, de asemenea, termeni rusești și invențiile proprii ale lui Madan. După 1956, influențele lui Madan au fost eliminate din cărțile publice. [2][3] Acesta a recomandat, spre exemplu, să se scrie acrariu și apariu (pentru cuvintele rusești кислород și водород, oxigen și hidrogen).[4]

Exemplu de limbă moldovenească[modificare | modificare sursă]

„De-amu v-o două luni di zăli, dicînd «Plugaru Roșu» își lunjește discusîia dispri orfografia moldovineascî, mai întîi trebui di spus cî sfada merji nu dispri limba moldovineascî, dar dispri orfografii, adicî dispri sămnuirera sunitilor cari sînt în limba jii moldovineascî” (Petru Chior, comisar al poporului pentru învățămînt în RASS Moldovenească, în broșura Despre ortografia moldovenească din 1929).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Virtual Gulag museum”. Gulagmuseum.org. . Accesat în . 
  2. ^ „The A to Z of Moldova - Andrei Brezianu, Vlad Spânu - Google Cărți”. Books.google.ro. . Accesat în . 
  3. ^ http://www.liquisearch.com/moldavian_autonomous_soviet_socialist_republic /promotion_of_moldovan_identity
  4. ^ „Contribuții la salvarea și dezvoltarea culturii românești în Basarabia (II) - LimbaRomana”. Limbaromana.md. Accesat în .