Leonid Culiuc

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Leonid Culiuc
Date personale
Născut (73 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română[1] Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiOrdinul de Onoare ()  Modificați la Wikidata

Leonid Culiuc (n. 11 august 1950, Bălți) este un fizician moldovean, specialist în electrofizică. A absolvit Institutul Politehnic din Chișinău. Doctorantura Universitatii Lomonosov din Moscova. A fost ales ca membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.

Biografie [2][modificare | modificare sursă]

Este fiul lui Leoniid Teodor Culiuc. A absolvit școala N. 1 din Chișinău în anul 1967 și a fost admis la |Institutul Politehnic din Chișinău]] în același an. A studiat în deplasare la catedra de procese ondulatorii a facultății de fizică a Universității din Moscova (șef de catedră Rem Hohlov). Ulterior a lucrat la Institututul de fizică a Institutului de fizică aplicată de la Chișinău în laboratorul condus de Sergiu I. Rădăuțanu. În anul 1977 a susținut teza de candidat (echivalentă cu cea de doctor în Republica Moldova actuală) cu un subiect ce viza aplicațiile laserilor în semiconductori la Universitatea din Moscova. A fost membru al Consiliului tinerilor savanți de pe lângă Comitetul Central al Comsomolului din RSSM. Din anul 1982 este membru PCUS. În anul 1985 a fost președintele comitetului organizatoric local al școlii știinșifice unionale "Procese cuantice în câmpuri intense", care a avut loc la Chișinău în luna mai. În anul 1989 este doctor habilitat în științe fizico-matematice. După decesul academicianului Sergiu Rădăuțanu este șeful laboratorului de fizică a compușilor ternari și multinari , creat ca parte a laboratului precedent. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în anii 1996-2000pe listele Blocului electoral „Alianța Braghiș” A fost directorul Institutului de fizică aplicată al Academiei de Științe din Republica Moldova în anii 2000 -2015. Este președintele comitetului organizatoric al conferințelor anuale internaționale de fizică a materialelor de la Chișinău, care se țin cu regularitate după anul 1986. Este căsătorit cu Liudmila (n. Slutu) și este tatăl a doi copii- a economistului Alexandru Culiuc, absolvent ASEM, licențiat în economie al Universității din Harvard și a Elenei.

Opera[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ IdRef, accesat în  
  2. ^ Akademos, n.2-3 (7),2007, p.70

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • I. Bostan (preș.), A.Marinciuc (aut), Iu. Colesnic (edit). Universitatea tehnică a Moldovei. 1964-2004. Chișinău. Ed. Museum. 2004
  • Enciclopedia Localitățile republicii Moldova, vol. 13
  • Mihai Poiată, Rock-ul, Noroc-ul și noi, Chișinău, ed. Arc.
  • Calendarul Național,2015. Ed. Bibl. Naț. Rep. Moldova

Legături externe[modificare | modificare sursă]