Lemurosaurus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Lemurosaurus
Fosilă: Permian târziu
Lemurosaurus pricei (reconstituire)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Synapsida
Ordin: Therapsida
Subordin: Biarmosuchia
(neclasificat): Burnetiamorpha
Gen: Lemurosaurus
Broom, 1949
Specia tip
Lemurosaurus pricei

Lemurosaurus este un gen dispărut de biarmosuchian din ordinul terapsidelor, care face parte din clada Burnetiamorpha. Specia tip a acestuia, Lemurosaurus pricei, a fost denumită și clasificată în anul 1949 de paleontologul Robert Broom⁠(en)[traduceți].[1] Exemplarul holotip (BP/1/816) a fost descoperit în stratele grupului Beaufort din Africa de Sud, datând din permianul târziu. Fosila constă dintr-un craniu cu mandibulă, într-o stare relativ proastă de conservare.[2] Inițial specia a fost încadrată printre Ictidorhinidae.[1] După descoperirea unui nou exemplar (NMQR 1702), mai bine conservat, specia a fost reîncadrată recent în grupul Burnetiamorpha.[3]

Denumirea științifică a genului înseamnă „șopârlă-lemur”, fiind compusă din numele latin al lemurului (lemur) și numele grec pentru „șopârlă” (σαῦρος, sauros). Combinarea numelor de reptile și mamifere subliniază caracterul de tranziție al terapsidelor primitive.

Dimensiunile craniului (aproximativ 10 cm) sugerează că lungimea animalului atingea probabil în jur de 0,5 m.[2]

Lemurosaurus (al doilea de jos)
comparat cu rudele sale din clada Burnetiamorpha

Filogenie[modificare | modificare sursă]

Următoarea cladogramă, preluată cu modificări din Sidor & Welman (2003), indică poziția filogenetică revizuită a genului Lemurosaurus printre biarmosuchieni (genul Ictidorhinus este considerat parafiletic în raport cu grupul Burmetiamorpha):[3]

 Biarmosuchia 

Biarmosuchus




Hipposaurus




Lycaenodon



Rubidgina




Ictidorhinus


 Burnetiamorpha 

Lemurosaurus


 Burnetiidae


Proburnetia




Bullacephalus



Burnetia










Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Broom, R. (). „New fossil reptile genera from the Bernard Price Collection”. Annals of the Transvaal Museum. 21 (1): 187–194. 
  2. ^ a b Palaeocritti - a guide to prehistoric animals. Lemurosaurus pricei. Accesat la 27.06.2015.
  3. ^ a b Sidor, C.A.; Welman, J. (). „A second specimen of Lemurosaurus pricei (Therapsida: Burnetiamorpha)”. Journal of Vertebrate Paleontology. 23 (3): 631–642. doi:10.1671/0272-4634(2003)023[0631:ASSOLP]2.0.CO;2. Arhivat din original la . Accesat în .