Lembit Lõhmus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lembit Lõhmus
Date personale
Născut (76 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Tarvastu, Regiunea Viljandi, Estonia Modificați la Wikidata
Cetățenie Estonia Modificați la Wikidata
Ocupațiedesigner interior[*]
artist grafic[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materTartu Kunstikool[*][[Tartu Kunstikool (art school in Tartu, Estonia)|​]]  Modificați la Wikidata
Premiicetățean de onoare ()  Modificați la Wikidata

Lembit Lõhmus (n. 25 septembrie 1947, la Mustlas, în Republica Sovietică Socialistă Estonă, U.R.S.S., azi în Estonia) este un grafician eston, realizator al feței estone a monedelor euro estone, intrate în circulație la 1 ianuarie 2011.

Studii[modificare | modificare sursă]

Lembit Lõhmus a studiat, în perioada 1969-1975, la Școala de Artă din Tartu și la Academia de Artă Estonă din Tallin (cum laude).

Grafician[modificare | modificare sursă]

Lembit Lõhmus a creat sute de gravuri în lemn, cupru și oțel. A creat gravurile a aproape 200 de mărci poștale estone și străine. A câștigat concursul pentru realizarea fețelor naționale ale monedelor euro uzuale emise de Estonia, la intrarea acestei țări în zona euro, la 1 ianuarie 2011. Grafica feței estone a monedelor euro uzuale a fost adoptată la 15 decembrie 2004, de către Eesti Pank (Banca Națională Estoniană). În acest concurs, desenul Hara 2 al artistului Lembit Lõhmus, a obținut 12 482 voturi (peste 27 % din voturi). Desenul reprezintă conturul hărții Estoniei și cuvântul Eesti (care semnifică „Estonia”, în limba estonă). « Puține state au un contur atât de frumos și ușor de ținut minte. Simbolul este ușor de memorizat » a subliniat artistul.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lembit Löhmus, Allgemeines Künstlerlexikon Online 
  2. ^ Lembit Lõhmus, Allgemeines Künstlerlexikon Online