Laura Badea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Laura Badea
Nume completLaura Gabriela Cârlescu-Badea
Născut(ă) (54 de ani)
București, România
Înălțime1,68 m
Greutate53 kg
Țară România
Armăfloretă
Mânăstângace
Antrenor naționalTudor Petruș
ClubCSA Steaua
Clasamentul FIEclasament (arhivă)

Laura Badea (n. 28 martie 1970, București, România) este o scrimeră română specializată pe floretă, campioană olimpică la Atlanta 1996, campioană mondială la Haga în 1995 și de trei ori campioană europeană în 1996, 1997 și 2004. Cu echipa României a fost medaliata olimpică cu bronz in 1992 si cu argint în 1996, campioană mondială în 1994 și campioană europeană în 2004.

Viață personală

Badea s-a născut la București în anul 1970 ca cea mai mică din cei patru copii.[1] A practicat mai întâi atletismul și handbalul la școală, apoi la vârsta de 13 ani a început scrima la Clubul Sportiv Școlar nr. 1 din București.[2] Pe atunci citea Cei trei mușchetari de Alexandre Dumas și își visa să fie printre eroii cărții. I-a plăcut și aspectul tactic: „Trebuia să gândesc, să găsesc procedeul prin care să-l înving. Era ca un joc de șah.[2]” La CSȘ1 a fost pregătită de Rodica Popescu, Maria Vicol și Ana Pascu. În anul 1988 s-a transferat la CSA Steaua, unde idolul ei, Reka Szabo, era legitimată și unde ea însăși a rămas pentru restul carierei sale.[2] La Steaua și la lotul național a fost pregătită de Tudor Petruș.[3]

În anul 1995 a absolvit Academia Națională de Educație Fizică și Sport.[1] A obținut în 2003 un masterat în „comunicare managerială și resurse umane” de la Universitatea din București, apoi în 2007 un masterat în „management și marketing în sport” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Deține un doctorat în sport despre acest subiect: „Contribuții la clarificarea raportului dintre inteligența motrică și capacitatea de efort în scrima de performanță”.[4]

În anul 1999 s-a căsătorit cu sabrerul Adrian Cârlescu.[5] Au o fiică, Maria, născută în 2001.

Carieră

Badea s-a luat primul titlu național în 1987, la juniori – a rămas campioană națională la juniori apoi la seniori până la 1997.[3] Cu echipa României s-a clasat pe locul patru la Campionatul Mondial de Scrimă din 1991. A participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice la Barcelona 1992. În ciuda faptului că era calificată printre primele trei, antrenorul nu a ales-o pe ea pentru a participa la proba individuală.[6] La proba pe echipe a câștigat medalia de bronz alături de Reka Szabo, Claudia Grigorescu, Elisabeta Tufan-Guzganu și Roxana Dumitrescu, o medalie pe care o descrie ca „cea mai dragă, pentru că visul [ei] a fost să ajung la Jocuri”.[6] În anul următor echipa a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial de la Essen, apoi a urcat pe prima treaptă a podiumului la Campionatul Mondial din 1994 de la Atena. În anul 1995 a cucerit titlul mondial la Haga, de acesta dată la individual, și a luat argintul pe echipe.

În anul 1996 Badea a devenit campioană europeană, învingând-o în finala pe unguroaica Gabriella Lantos. În același an la Jocurile Olimpice de la Atlanta a ajuns în finala, unde a trecut de italianca Valentina Vezzali, cucerind primul și singurul titlu olimpic romanesc la scrimă feminin.[7] La proba pe echipe, delegația României a fost învinsă în finala de Italia și s-a mulțumit cu argint.

La Sydney 2000 a fost invinsa in finala mica de italianca Giovana Trillini si s-a clasat pe locul patru.

La Atena 2004 a fost învinsă în sferturile de finală de poloneza Sylwia Gruchała și s-a clasat pe locul cinci. La vârsta de 34 de ani, după 23 de ani de scrimă, a decis să pună punct carierei.[8].

A fost ambasador național pentru sport, toleranță și spirit sportiv pe lângă Consiliul Europei din 2004 până la 2011, presedintele Comisiei Sportivilor si membru in Comitetul Executiv al Comitetul Olimpic si Sportiv Roman din 2001 pana in 2005,director la Departamentul de educație olimpică, sport școlar și universitar în Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) din 2005 până la 2012, membru in Consiliul Stiintei Sportului din Romania din 2006 pana in 2009, membru al Comisiei de Regulament din cadrul Federației Internaționale de Scrimă (FIE).[1] A fost vicepreședinte al Federației Române de Scrimă din 2005 pană la 2011. În anul 2013 a fost inclusă în Hall of Fame-ul scrimei de către FIE.[1]

În prezent este membru in Consiliul director al Agentiei Nationale Anti-Doping, membru in Comisia de cultura olimpica si patrimoniu a Comitetelor Olimpice Europene (EOC), consilier al președintelui COSR și director al Academiei Olimpice Române. Are gradul de colonel în rezervă al Armatei României.[9]

Distincții

Referințe

  1. ^ a b c d „Cârlescu-Badea, Laura (ROU)” (în engleză). Federația Internațională de Scrimă. 
  2. ^ a b c Ionuț Tătaru (). „Laura Badea – De la fascinația pentru Cei trei muschetari, la aurul olimpic”. Antena 3. 
  3. ^ a b Alexe Nicu, ed. (). „Federația Română de Scrimă”. Educației Fizice și Sportului din România (pdf). 1. Bucharest: Aramis. p. 1038. 
  4. ^ Daniel Ormuz (). „Laura Badea Cârlescu a primit titlul de doctor în sport”. Mediafax. 
  5. ^ Anca Vancu, Laurențiu Ungureanu (). „Laura Badea, scrimeră: «Am început să fac performanță cu Cei trei muschetari»”. Adevărul. 
  6. ^ a b Marina Bădulescu (). „ALBUMUL CU AMINTIRI răsfoit de... Laura Badea”. Agerpres. 
  7. ^ Mădălina Mihalache (). „Mari personalități sportive: Dan Grecu, primul aur pentru gimnastica românească și Laura Badea, singura scrimeră cu medalie de aur la Olimpiadă”. Adevărul. 
  8. ^ „Laura Badea-Cârlescu s-a retras din activitate”. Curierul Național. . 
  9. ^ a b c d e f g Irina Andreea Cristea (). „Campioana olimpică Laura Badea-Cârlescu împlinește 45 de ani”. Agerpres. 

Legături externe