Fédération Cynologique Internationale

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Fédération Cynologique Internationale (FCI) (română, Federația Chinologică Internațională), este federația asociațiațiilor naționale ale crescătorilor de câini cu sediul în Thuin, Belgia.

Istoric[modificare | modificare sursă]

FCI a fost fondată în 1911 de Germania, Austria, Belgia, Franța și Olanda. Société Centrale Canine de France și Société Royale Saint-Hubert au recreat în Belgia FCI în 1921 deoarece dispăruse in timpul celui de al doilea Război Mondial.

Fapte[modificare | modificare sursă]

FCI are ca membrii federați, asociații din 80 de țări. Este acceptată o singură entitate juridică (asociație) din fiecare țară. Sunt 335 rase de câini recunoscute de FCI. Fiecare rasă este deținută de o țară membră. Țara deținătoare scrie standardul rasei. FCI este responsabil pentru traducere și actualizări, pentru confirmarea titlurilor din expozitii internationale si ale celor de Campion International. Standardele precum si regulile internaționale sunt disponibile în patru limbi (Engleză, Spaniolă, Germană și Franceză). Arbitrajele se bazează pe aceste standarde.

Rase[modificare | modificare sursă]

Rasele sunt clasificate în 10 grupe. Cele 10 grupe sunt:

  1. Ciobanesti și câini de turmă cu excepția câinilor de turmă elvețieni
  2. Pinscher și Schnauzer - Rase Molossoide - câini de turmă elvețieni de pază și protecție
  3. Terrieri câini de vizuină
  4. Teckeli
  5. Spiț și rase primitive
  6. Gonitori pentru vanat, câini de vănatoare
  7. Pontatori, prepelicari
  8. Aportori și câini de apă
  9. Câini de companie
  10. Ogari

Concursuri[modificare | modificare sursă]

FCI informează despre concursurile de frumusețe si de muncă ce se țin în fiecare țară membră. Rezultatele sunt trimise sediului din Belgia.

Membrii FCI[modificare | modificare sursă]

România este reprezentată în FCI prin Asociația Chinologică Română (AChR) care a aderat la această federația pentru prima dată in 1933, apoi după o perioadă în care a fost interzisă de regimul comunist, din nou in 1969. FCI recunoaște 3 rase românești: Ciobănescul Românesc Mioritic, Ciobănescu Românesc Carpatin și Ciobănescul Românesc de Bucovina.

Legături externe[modificare | modificare sursă]