Polimorfi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Fondatori)
Sari la navigare Sari la căutare
Changelings și Fondatori redirecționează aici.
Odo, un reprezentant al acestei rase

Polimorfii (în engleză Changelings) reprezintă o rasă extraterestră din universul fictiv Star Trek care are capacitatea de a-și schimba forma.

Changelings[modificare | modificare sursă]

Au apărut prima oară în al treilea sezon al serialului Star Trek: Deep Space Nine, episodul The Search. Înainte de acest episod, Conetabilul Odo, unul dintre personajele principale ale DS9, a fost singurul membru Changeling, care nu-și cunoștea semenii.

Starea lor naturală este de protoplasmă lichidă. O femeie Changeling i-a spus lui Odo că rasa lor a avut odată corpuri similare cu cele ale altor specii, dar au evoluat dincolo de aceste corpuri fizice. Changelings au capacitatea de a se uni împreună (într-un proces cunoscut sub numele de "linking (legarea)") pentru a partaja informații și emoții într-un mod foarte intim.


Fondatorii (The Founders) sunt conducătorii Dominionului, considerați zei de către celelalte rase din imperiu, uneori acestea punând la îndoială existența lor.

Fondatorii[modificare | modificare sursă]

Aproape o sută dintre Changelings sunt Fondatorii, conducătorii Dominionului (Odo este unul din cei o sută, care au fost trimiși pentru a explora galaxia). Timp de mulți ani, fondatorii au fost considerați ca fiind ființe mitologice de către multe rase din Dominion, deși politica lor a fost pusă în aplicare de către Vorta și Jem'Hadar. Nu se știa mai nimic despre ei până în 2371, atunci când Odo a descoperit Changelings pe o planetă din nebuloasa Omarion, iar adevăratul statut al Fondatorilor a fost dezvăluit. Ei caută puterea, deoarece au fost persecutați o dată de către o formă de viață non-transformatoare, pe care o numesc 'Solids' ("solizii") sau 'Mono-forms' ("Mono-forme"). După descoperirea găurii de vierme bajorane și creșterea puterii Dominionului, forțe de securitate sub acoperire ale Federației din organizația Section 31 au creat o boală virală care au oprit capacitatea Changelings de a-și schimba forma și a deteriorat corpurile lor înainte de uciderea lor. Aceasă boală au realizat-o infectându-l în secret pe Odo în timpul sezonului al patrulea. Acest lucru a fost mai târziu dezvăluit în timpul ultimului sezonul când Federația și Dominionul au fost în stare de război. Deoarece Odo s-a legat cu un Fondator Femeie cu care el a fost de mai multe ori familiar, acest lucru a însemnat că întreaga Mare Legătură a fost infectată. Ofițerul medical DS9 Julian Bashir a reușit să găsească un leac pentru această boală, vindecându-l pe Odo. Odo însuși a fost de acord să fie vindecat Fondator Femeie și apoi Mare Legătură, în schimbul capitulării Dominionului și a Fondatorului Femeie însuși către Federației. După ce Fondatorul Femeie a acceptat acest lucru, războiul s-a terminat, Odo a revenit pe planeta mamă a Fondatorilor pentru a-și învăța poporul despre ființele solide din perspectiva sa unică.