Ken Follett

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ken Follett
Date personale
Născut (74 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Cardiff, Țara Galilor, Regatul Unit[9] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Barbara Follett[*][[Barbara Follett (politiciană britanică)|​]] (din ) Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit
 Țara Galilor Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
romancier[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[10] Modificați la Wikidata
StudiiUniversity College London
Opere semnificative Winter of the World[*][[Winter of the World |​]]
Fall of Giants[*][[Fall of Giants |​]]
Night Over Water[*][[Night Over Water |​]]
Lie Down with Lions[*][[Lie Down with Lions |​]]
On Wings of Eagles[*][[On Wings of Eagles |​]]
The Man from St Petersburg[*][[The Man from St Petersburg |​]]
The Key to Rebecca[*][[The Key to Rebecca |​]]
A Place Called Freedom[*][[A Place Called Freedom |​]]
The Pillars of the Earth[*][[The Pillars of the Earth |​]]
Code to Zero[*][[Code to Zero |​]]  Modificați la Wikidata
Note
PremiiPremiul Edgar[5]
Premio Bancarella[*][[Premio Bancarella (literary award of Italy)|​]][6]
Corine[*][[Corine (German literary award)|​]]
Audie Award[*][[Audie Award (award)|​]][7]
International Thriller Writers Awards[*][[International Thriller Writers Awards (Canadian literary award)|​]][8]
honorary doctor of the University of Hertfordshire[*][[honorary doctor of the University of Hertfordshire |​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Ken Follett (n. , Cardiff, Țara Galilor, Regatul Unit) este un scriitor britanic. Lucrările sale sunt scrise în stil clasic thriller-dramatic. El a devenit cunoscut prin romanul The Eye of the Needle.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ken Follett este un scriitor britanic, născut la 5 iunie 1949, în Cardiff, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, și este fiul lui Martin și al lui Veenie Follett. La vârsta de 10 ani, se instalează cu familia la Londra, unde își termină studiile secundare. Apoi urmează studii de filosofie la University College. Se căsătorește, în  1985, cu Barbara.

Debutul[modificare | modificare sursă]

În septembrie 1970 urmează un curs intensiv de jurnalism, de trei luni, și se lansează în domeniul scrisului. Începe să lucreze ca reporter la ziarul South Wales Echo, din Cardiff, apoi, după nașterea fiicei lui, Marie-Claire, în 1973, devine comentator pentru Evening News, din Londra. Nereușind să obțină titlul de „cel mai bun reporter de investigații“ pe care îl viza, Ken începe să scrie romane noaptea și în weekenduri. În 1974 părăsește definitiv lumea presei și decide să contacteze o editură mică din Londra: Everest Books.

Primele lui cărți nu se vând prea bine, dar este încurajat și este sfătuit de un agent literar american, Al Zuckerman, care-i spune într-o zi după ce a citit o carte a lui Follett că a scris un bestseller: „Romanul acesta va avea un succes enorm!”

Consacrarea[modificare | modificare sursă]

Eye of the Needle (Prin urechile acului) îl propulsează pe Ken în rândul autorilor de succes. Publicat în 1978, romanul obține premiul Edgar și s-a vândut în peste zece milioane de exemplare. Succesul cărții îi permite lui Ken să-și dea demisia, să închirieze o vilă în sudul Franței și să se consacre în totalitate scrierii următorului său roman: Triangle.

Lucrarile lui Ken Follett sunt scrise în stil clasic thriller-dramatic.

Ken Follett avea doar 27 de ani când a scris romanul câștigător a numeroase premii Prin urechile acului, care a devenit bestseller internațional. De atunci a mai scris câteva romane care au cunoscut un succes asemănător, incluzând, cel mai recent, O lume fără sfârșit, continuarea unui alt bestseller, Stâlpii pământului. Romanul On Wings of Eagles a fost publicat pentru prima dată în 1983, în Marea Britanie, de William Collins Sons & Co. Ltd. și transpus și în cinematografie, filmul cu același nume apărând în 1986, la fel și Prin urechile acului, apărut în 1981. Ken Follett locuiește în prezent cu familia lui în Londra și în Hertfordshire.

Alte opere de Ken Follett

SCANDALUL MODIGLIANI

BANI DIN HÂRTIE

PRIN URECHILE ACULUI

DE TREI ORI

CHEIA SPRE REBECCA

BĂRBATUL DIN SANKT PETERSBURG

ÎNFRĂȚIREA CU LEII

STÂLPII PĂMÂNTULUI

NOAPTEA DEASUPRA APEI

O AVERE PERICULOASĂ

UN LOC NUMIT LIBERTATE

AL TREILEA GEAMĂN

CIOCANUL EDENULUI

COD ZERO

PĂSĂRILE NEGRE

ZBOR DE VIESPE

VIZIBILITATE ZERO

O LUME FĂRĂ SFÂRȘIT

Vizitați pagina de Internet a lui Ken Follett la www.ken-follett.com

On Wings of Eagles (Pe aripi de vultur)

Un thriller care prezintă o acțiune trepidantă axată pe salvarea a doi ostatici americani dintr-o închisoare din Teheran, Paul Chiapparone și Bill Gaylord, specialiști IT din cadrul companiei texane Electronic Data Systems, din Dallas. Misiunea este condusă de colonelul în retragere Arthur D. Simons, care în carte apare sub numele Green Beret. Romanul captează atenția și datorită faptuluui că se bazează pe o poveste reală. H. Ross Perot l-a contactat pe Ken Follett să scrie cartea Pe aripi de vultur.

Prezentare titlu:

Romanul relatează povestea adevărată a colonelului Green Beret, care, după ce se pensoionează, este chemat să conducă un raid secret, oranizat de magnatul H. Ross Perot. Beret devine astfel comandantul unui comando care are misiunea de a scoate dintr-o închisoare iraniană doi angajați americani ai lui Perot, directori executivi specializați în computere din cadrul unei corporații texane, luați ostatici în timpul Revoluției iraniene, mai exact în timpul crizei ostaticilor din anul 1979. După o evadare spectaculoasă, urmează o cursă disperată de supraviețuire. Astăzi, membrii echipei își trăiesc o viață liniștită, fiecare la casa lui. Dar în trecut, în timpul misiunii de comando din Iran, ei au trăit o legendă.

Referințe critice Pe aripi de vultur

„Un roman absolut electrizant și plin de suspans.“

San Francisco Chronicle

„O lucrare magnifică, rară, remarcabilă... O adevărată poveste care te ține cu sufletul la gură și este tulburătoare ca roman.“

USA Today

„Când doi americani angajați ai unei companii IT sunt luați ostatici în Iran, H. Ross Perot ia frâiele în mâinile lui și organizează o misiune de eliberare a celor doi. Membrii echipei de salvare se confruntă cu numeroase obstacole într-o misiune la care numai niște eroi adevărați ar fi avut curajul să ia parte.“

Amazon.com

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Opere în limba română[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Ken Follett”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b Ken Follett, SNAC, accesat în  
  3. ^ a b Ken Follett, Discogs, accesat în  
  4. ^ a b Ken Follett, Filmportal.de, accesat în  
  5. ^ http://theedgars.com/awards/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ http://www.premiobancarella.it/site/?page_id=588, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://lincolnlibraries.org/bookguide/award-winners/audie-awards/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ http://thrillerwriters.org/programs/award-nominees-and-winners/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ „Ken Follett”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  10. ^ Autoritatea BnF, accesat în