Frederick Forsyth

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Frederick Forsyth
Frederick Forsyth - 01.jpg
Date personale
Născut (81 de ani)
Ashford, Kent, Anglia
Naționalitatebritanică
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațieromancier
Limbilimba engleză[1]  Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Activ ca scriitor1969–prezent
Opere semnificativeZiua Șacalului
Prezență online

Frederick Forsyth (25 august 1938) este un scriitor englez de thriller.

Tinerețea[modificare | modificare sursă]

Ca fiu al unui blănar,[2] Forsyth s-a născut în Ashford, Kent. [3] A fost educat la Școala Tonbridge și a urmat ulterior Universitatea din Granada din Spania. [2]

Cariera[modificare | modificare sursă]

Carieră militară și jurnalistică[modificare | modificare sursă]

înainte de a deveni jurnalist, Forsyth și-a terminat serviciul militar în Forțele Aeriene Regale ca pilot, zburând pe avion Havilland Vampire [4][5][6] S-a angajat la Reuters în 1961, iar mai târziu la BBC în 1965, unde a fost corespondent diplomat asistent.

Forsyth relatează despre activitățile sale timpurii de jurnalist. În cariera lui timpurie s-a ocupat cu probleme franceze și încercarea de asasinare a lui Charles de Gaulle. El nu a fost niciodată la ceea ce el a numit "Africa neagră" până când a făcut reportaj despre Războiului Civil Nigerian între Biafra și Nigeria în calitate de corespondent al BBC [7].

El a fost acolo în primele șase luni ale anului 1967, însă puțini s-au așteptat ca războiul să dureze foarte mult, luând în considerare armamentul și pregătirea celor din Biafra în comparație cu Nigerienii înarmați de britanici. După ce au trecut șase luni, Forsyth - dornic să continue să facă reportaje, a cerut de la BBC să petreacă mai mult timp acolo. El a notat răspunsul lor:

Mi s-a spus fără menajamente, că "nu este politica noastră să prezentăm în știri acest război". Aceasta a fost o perioadă în care Războiul din Vietnam ocupa titlurile de pe prima pagină ale ziarelor aproape în fiecare zi, privită în general ca un fiasco american, iar cea din Nigeria ca un fiasco britanic și nu se intenționa să se prezinte detaliat în știri. Am simțit că știrile sunt gestionate. Nu-mi place gestionarea știrilor. Așa că mi-am făcut un jurământ personal: "Poate, domnilor, ca voi să nu le prezentați la știri, dar o să le prezint eu." Așa că mi-am dat demisia și am zburat acolo și am rămas acolo pentru majoritatea următorilor doi ani.

A revenit astfel în Biafra ca reporter independent, scriind prima sa carte, The Biafra Story, în 1969. [8]

În august 2015, Forsyth a dezvăluit că în Biafra a început să lucreze ca spion pentru MI6, o relație care a continuat timp de 20 de ani. El a susținut că nu a fost plătit.[9]

Ocazional este invitat în emisiuni radio în probleme politice și de asemenea a scris pentru ziare pe tot parcursul carierei sale, inclusiv o pagină săptămânal în Daily Express. În 2003, a criticat "vânătorii de homosexuali în biserici" în ziarul The Guardian.[10] A narat în mai multe documentare, inclusiv Jesus Christ Airlines, Soldați: Istoria bărbaților în luptă și Nu v-am uitat niciodată: Viața și moștenirea lui Simon Wiesenthal.

Activitatea de scriitor[modificare | modificare sursă]

Forsyth a decis să scrie un roman folosind tehnici de cercetare similare cu cele utilizate în jurnalism. Primul său roman, "The Day of the Jackal", a fost publicat în 1971. A devenit un bestseller internațional și autorul a câștigat premiul Edgar Allan Poe pentru cel mai bun roman. În această carte, organizația Armée Secrète angajează un asasin pentru a ucide președintele francez de atunci, Charles de Gaulle. A fost făcut film cu același nume.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b Forsyth, Frederick (). The Outsider: My Life in Intrigue. Bantam Press. p. 84. ISBN 9780593075401. 
  3. ^ „Index entry”. FreeBMD. ONS. Accesat în . 
  4. ^ „No. 40902”. The London Gazette (Supplement). . p. 5846. 
  5. ^ „No. 41165”. The London Gazette (Supplement). . p. 5169. 
  6. ^ My haven, Frederick Forsyth: The bestselling novelist, 77, in the study at his home at Mail Online Retrieved 5 March 2016
  7. ^ „Nigeria War Against Biafra, 1967–70, Part 3”, BBC (video) (documentary), United Kingdom: Google You Tube 
  8. ^ „Frederick Forsyth”. Authors (biography). Biblio. Accesat în . 
  9. ^ BBC article Frederick Forsyth reveals MI6 spying past
  10. ^ Norman, Matthew (). „Diary, 26 June 2003”. London: The Guardian. Accesat în . 

Eroare la citare: Eticheta <ref> cu numele „King” definită în <references> nu este utilizată în textul anterior.

Eroare la citare: Eticheta <ref> cu numele „imdb” definită în <references> nu este utilizată în textul anterior.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Frederick Forsyth.
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Frederick Forsyth